Breil sur Roya – Menton

En härlig långhelg vid den Franska Rivieran!

Detta vandringspaket går längs den fransk-italienska gränsen, så du kommer att höra både italienska och franska talas. Vandringen utgår från Breil-sur-Roya, en halvmåneformad by som ligger vid floden Roya och är omgiven av olivlundar. Du kommer därefter att besöka vackra små byar som klänger sig fast på bergstoppar, göra en avstickare in i Italien och slutligen vandra ner mot Menton, av många ansedd som den vackraste staden på Franska Rivieran. Efter några dagars vandring kan du njuta av ett dopp i medelhavet och bara strosa längs strandpromenaden. En perfekt vandring för en långhelg! Fler tips på kortare vandringar som passar perfekt för en kortvecka eller långhelg hittar du här. 

Prisinformation

Bokningar under och omkring Monaco Grand Prix (slutet av maj månad) görs mot förfrågan av tillgänglighet och pris.

Rabatt då > 4 personer reser tillsammans: 670:-/person

Hund

Om du önskar ta med dig din fyrfotade vän på denna vandring, går det bra förutsatt att det är en mindre hund. Pris på förfrågan.

Breil sur Roya – Menton

Se pris och boka
Från Alperna till Franska Rivieran 4 nätter Total sträcka 32 km Svårighetsgrad 3,0/5 Avresa dagligen 1 mar - 15 nov Från 8.680 :- 3 vandringsdagar Vandra med hundMed hund
 • Lugnet i alperna blandat med livet på rivieran
 • Vackert belägna genuina byar
 • Kulturell och arkitektonisk mixen Frankrike och Italien
 • Den pittoreska byn Sainte Agnès
 • Menton
 • Bad i medelhavet

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Sospel och transfer till ditt boende
Dag 2: Transfer Sospel – Breil-sur-Roya och vandring till Sospel, 15 km
Dag 3: Transfer Sospel – Col de Castillon, vandring Col de Castillon – Sainte Agnès, 10 km
Dag 4: Transfer till byn Castellar, vandring till Menton, 7 km
Dag 5: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 32 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Sospel

Sospel når du lätt via lokaltåget från Nice. Vid ankomst möter en chaufför dig för en kort transfer till ditt boende som är en gård straxt utanför de centrala delarna av den lilla staden. Sospel är delad i två gamla delar av den lilla staden, en på var sida av floden. Gatorna i de gamla delarna är smala med höga byggnader vid sidorna. Place Saint Michel är den överlägset mest färgstarka och pittoreska platsen i Sospel. Middag i Sospel ingår i ditt vandringspaket.

Dag 2 –Transfer till Breil-sur-Roya och vandring till Sospel

Efter frukost den här dagen hämtar en chaufför dig för transfer till Breil-sur-Roya. På bergssluttningarna runt om staden ligger olivlundar.  Här har tiden stannat så strosa gärna runt på kullerstensgatorna och upplev lugnet. Du kommer troligen höra både italienska och franska och kanske även den lokala dialekten Brigasque. Med underbar vy över dalen lämnar du staden. Vandringen går längs övergivna stenterasser där olivträd numera växer och tar dig till den vackra spökstaden Piène Haute, mer italiensk än fransk till utseende,  på 600 meters höjd. Härifrån går leden in i Italien och byn Olivetta San Michele innan du återvänder till Frankrike och dagens slutmål Sospel. Genom staden flyter floden Brévera och över floden går den gamla ”tullbron”. Sospel är en genuin medeltidsstad. Middag i Sospel ingår i ditt vandringspaket.

Medel, 15 km, + 600 meter, – 550 meter

Dag 3 – Transfer till Col de Castillon och vandring till Sainte Agnès

Efter en kort transfer börjar du din vandring i Castillonpasset. Vandringen börjar med en långsam stigning genom en naturskön bokskog och fortsätter sedan gradvis uppåt. Du kommer efterhand se allt mer av de omkringliggande topparna och den vackra medelhavskusten. Du når vid vandringens slut fram till Sainte Agnès, som är klassad som en av de vackraste byarna i Frankrike. Byn ligger på 800 meters höjd och utsikten över landskapet och medelhavet är hänförande.

Medel, 10 km, + 550 meter, – 550 meter

Dag 4 – Vandring Sainte Agnès till Menton

Efter frukost får du en transfer till byn Castellar. Här finns möjligheter att ta något att äta innan du vandrar vidare mot Menton. Du följer en vindlande stig och kommer till slut rakt ner i de äldre delarna av Menton. Menton anses av många som den vackraste staden på Rivieran med sina omsorgsfullt renoverade hus med rik och intressant arkitektur. Mikroklimatet runt Menton är gynnsamt för odling av citrusfrukter vilket längre tillbaka var en viktig del av stadens ekonomi. Även om citrusfrukterna idag har mindre betydelse så finns mängder av citronprodukter att njuta av. Testa gärna de lokala specialiteterna Socca – en sorts kikärtpannkaka- och friterade zucchiniblommor.

Medel, 7 km, + 250 meter, – 250 meter

Dag 5 – Hemresa

Efter frukost är det dags för hemresa eller vidare färd till annat resmål.

Vad ingår

 • Boende 4 nätter inklusive frukost i Sospel (2 nätter), Sainte Agnes och Menton
 • Övernattningar sker på små hotell eller chambres d’hôtes. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Road Book (på engelska) med ledbeskrivning och kartor, en bok per rum
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • 2 middagar i Sospel (dryck ingår inte)
 • Transfer enligt program
 • Bagagetransport enligt program (1 väska/person, max 20 kilo/väska).
 • Praktisk information
 • GPX-filer över leden
 • Engelsktalande jourservice 24 timmar/dygn

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Frankrike
 • Resan till Sospel och från Menton
 • Luncher alla dagar
 • Middag i Sainte Agnés och Menton
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Halvpension

2 stycken middagar: 1 100:- (Middagarna i Sospel ingår redan i ditt vandringspaket).

Extranätter

För extranätter i t.ex. Nice eller Menton, kontakta oss för pris.

Transfer

Transfer kontakta oss för pris

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en Road book med kartor och ledbeskrivningar per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin uppsättning, kan ni välja att lägga ytterligare Road book med kartor och ledbeskrivningar. Kostnaden är 690:- per extra guidebok.

Boende

Du bor i första hand på små privatägda hotell/pensionat/B&B. Du bor i eget rum med privata faciliteter. Om vi stöter på utmaning i form av fullbokade boenden, bokar vi in dig i närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfer kan då tillkomma.

I Sainte Agnès finns endast ett boende, Hotel St Yves.  Hotellet är enkelt, men familjärt. Detta boende är således av en enklare typ än de andra under vandringen.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,0 / 5
 • Vandringsdagarna är medel. Dagsetapperna är inte så långa, men i kombination med antalet höjdmeter blir vandringarna mer ansträngande.
 • Det förekommer delar med ihållande men långsam stigning eller sänkning.
 • Underlaget varierar från vandringsstigar, promenadvägar, grusvägar, mindre landsvägar. Terrängen varierar och underlaget kan vara ojämnt.
 • Ingen del är tekniskt svårvandrad.
 • Personer som lider av höjdrädsla kan finna vissa partier obehagliga.
 • Leden är markerad med olika tecken och skyltar som finns på stenar, pålar, murar och träd. Av ledbeskrivning framgår tydligt hur du ska gå och vilken markering du ska följa. Det är viktigt att vara uppmärksam på markeringar och anvisningar och att följa med i ledbeskrivningen eftersom markeringarna ibland finns på marken och kan vara överväxta eller kan ha försvunnit.
 • Total sträcka att vandra är cirka 30 km fördelade på 3 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till starten i Sospel är:

 • Nice (68 km)

Närmaste flygplatser till slutet i Villefranche-sur-Mer är:

 • Nice (14 km)

Buss-/tåganslutning utresan

Startplatsen Sospel når du enklast genom att ta flyg till Nice, buss in till staden (ca 15 min) och därifrån lokaltåget (ca 1 timme).

Buss-/tåganslutning hemresan

Från slutplatsen Villefranche-sur-Mer tar du dig enklast med buss till Nice centrum (ca 15 min) och sedan buss (ca 40 min) till flygplatsen.

Taxitransfer

Det är även möjligt att ta sig till Sospel och från Villefranche-sur-Mer med taxitransfer från/till Nice flygplats. För pris kontakta oss på Vandra.

 

Väderkalender

Provence är känt för att vara solsäkert med mer än 300 soldagar per år. Klimatet är varmt och tempererat, men under vintern regnar det mer än under sommaren.


Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led