Frankrike

Vandringar som tar dig till kulinariska höjder

En vandringsresa till Frankrike har alla förutsättningar att bli lyckad! Skönt klimat, fina vandringsleder, historiska platser, kultur, ett fantastiskt kök och en lång vinskapartradition gör din vandringsresa njutbar såväl under som efter själva vandringen. Att vandra på den franska landsbygden är en färgsprakande och väldoftande upplevelse. Vandringen i varierad terräng och orörd natur bjuder på vyer över berg, dalar och hav. Varje kurva döljer nya upptäckter och de genuina små byarna klänger antingen längs bergssluttningen eller längs flodkanten.

I Frankrike finns en lång vandringstradition och ett stort urval av leder. Du kan därför välja om du vill att din vandringsresa till Frankrike ska gå i den lugna böljande landsbygden eller om du vill kombinera vandring i bergen med folklivet på Franska Rivieran.  Vi har flera program både i det solsäkra Provence och längs Via Podiensis, Frankrikes populäraste pilgrimsled. I Provence har våra program generellt sett kortare dagsetapper och i några program bor du två nätter på vissa orter. Här kan du också välja att kombinera vandring med ett par dagars avkoppling på Franska Rivieran. Via Podiensis, som går från Le Puy-en-Velay ner till spansk-franska gränsen, erbjuder lite mer utmanande vandringar, men en aldrig så vacker och omväxlande natur.

Oavsett om du väljer Provence eller Via Podiensis kommer du att besöka några av Frankrikes allra vackraste byar. Som i alla våra program bor du på familjära hotell där du sover gott om natten. Vi ser så klart till att ditt bagage transporteras till ditt nästa boende så att din vandring blir lätt och behaglig. Att du på kvällen ska kunna hitta en restaurang för en god middag är det ingen tvekan om, du är ju i Frankrike.

Vill du uppleva det bästa av Provence? Då rekommenderar vi något av våra program som går till Luberonbergen, i hjärtat av Provence. Vandringarna Det Bästa av Provence går i ett fantastiskt område som gjort för vandring. Varje kurva döljer nya upptäckter. Du vandrar längs undanskymda leder i såväl dalar som uppe på berget, ofta skyddad av imponerande bergsväggar av kalksten. Från Luberonbergen kan du, om vädret tillåter, se ända ner till det glittrande medelhavet. Väljer du något av våra längre vandringspaket kommer du att vandra genom Calavondalen som leder fram till Colorado Provençal. Här skiftar sanden i en härlig gulröd färgskala, en påminnelse om den omfattande ockrautvinningen som bedrevs i området.

Tycker du om såväl stillheten på landsbygden som folklivet i staden? Då ska du välja något av våra vandringspaket från Alperna till Franska Rivieran. Den Franska Rivieran är känd för många som en flärdfull värld. Här njuter  kändisar av glitter, glamour och ett gott liv. Vad som är mindre känt är att det finns en annan värld i skuggan av Rivieran. Bege dig upp i alperna, en kort bit från kusten, och upplev en annan värld. I den världen finns tidlösa små mysiga byar, gamla vandringsleder, andlöst vacker utsikt över både alper och medelhavet och ett lugn att vila i.

Provence är känt för sina många signaturrätter, livliga lokala matmarknader och fantastiska klimat. Lägg därtill de utmärkta vinområdena som finns i Provence, så förstår du att här vankas det många härliga mat- och dryckesupplevelser. Denna vandring är verkligen något för dig som tycker om att vara aktiv under dagarna för att kunna njuta extra av mat och vin på kvällarna. Provence, vandring och vin, tar dig genom det berömda vindistriktet Châteauneuf du Pape där vin har odlats i 850 år. Marken är bördig vilket märks på de färggranna matmarknaderna som finns i flera byar. Vingårdarna, som har ägts av samma familjer i flera generationer, blir naturliga stopp under din vandring. På flera av dem har du möjlighet att såväl prova vin som få en visning av vingården och vinkällarna.

Att vandra Via Podiensis är som att gå en tur i historien. Leden har varit en pilgrimsled i över tusen år och är den populäraste pilgrimsleden i Frankrike. De många människor som varje år bestämmer sig för att vandra Via Podiensis gör det för att uppleva orörda natur, antika broar och medeltida städer. Beroende på årstid kan du njuta av blomsterprakten både på platåerna och i dalarna längs leden. Frankrike har en lång och stolt mattradition vilket märks på de många lokala specialiteterna. Många av städerna har sin egen matmarknad där såväl mat som dryck finns till försäljning. Marknaderna är oftast livliga och ett ställe dit lokalbefolkningen går för att handla.

Översikt leder