Kirkby Stephen – Robin Hood´s Bay, 8 nätter

Upptäck det bästa av Yorkshire under din vandring längs Wainwright´s Coast to Coast

Detta paket ger dig möjlighet att utforska östra delen av leden som går i Yorkshire. Vandringen startar mitt på leden, i Yorkshire Dales, där du går över bergskedjan Pennines. Vandringen bjuder på öppna landskap, berg, vattenfall och historiska lämningarna. Leden tar dig förbi den pittoreska staden Richmond som är största orten längs leden. Efter Ingleby Cross kommer du in i nationalparken Yorkshire Moors. Här böljar landskapet vackert, särskilt då ljungen färgar marken. Njut också av vyerna över dalarna i Farndale. Vandrar du på våren kanske du ser de Farndales omtalade strandliljor. Innan du når slutet av vandringen kommer du också förbi Egton Bridge, kanske den allra sötaste byn längs hela leden.

Kirkby Stephen – Robin Hood´s Bay, 8 nätter

Se pris och boka
Kirkby Stephen – Robin Hood´s Bay 7 vandringsdagar Total sträcka 173 km Svårighetsgrad 3,7/5 Avresa dagligen 4 apr - 2 okt Från 9.590 :-
 • Melbecks Moor, den mest ödsliga platsen längs hela leden
 • Steps skogen - Nun’s Steps
 • Det pittoreska Richmond
 • Sleighs Moor med fantastisk utsikt över Whitby Cathedral
 • Historiska lämningar
 • Byn Egton Bridge
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Kirkby Stephen
Dag 2: Kirkby Stephen – Keld, 23 km
Dag 3: Keld – Reeth, 20 km
Dag 4: Reeth – Richmond, 22 km
Dag 5: Richmond – Ingleby Cross, 37 km
Dag 6: Ingleby Cross – Great Broughton, 19 km
Dag 7: Great Broughton- Glaisdale, 30 km
Dag 8: Glaisdale – Robin Hood´s Bay, 31 km
Dag 9: Hemresa

Total sträcka att vandra: 182 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Kirkby Stephen

Till Kirkby Stephen kommer du antingen med buss eller tåg. Väl framme får du en ljuvlig dag i den lilla byn.

Dag 2 – Kirkby Stephen – Keld

På denna sträcka lämnar du Cumbria bakom dig för att påbörja din vandring genom Yorkshire. Du kommer att gå över Pennines och från och med nu flyter vattnet österut. När du når slutet på denna sträcka kommer du att passera mitten av leden, 152 kilometer åt vartdera hållet.

Medel, 23 km, + 635 meter, – 489 meter

Dag 3 – Keld – Reeth

Längs med denna sträcka finns det goda möjligheter att få se vilda djur och de som är morgonpigga är de som har störst chans att få se en skymt av hjortar, kaniner och fasaner. Idag får du också se ärren som landskapet åsamkats i jakten på bly. Efter lunch fortsätter du österut och därefter vidare norrut mot toppen av Melbecks Moor, den mest ödsliga platsen längs hela leden. Denna karga plats kommer du antingen att älska eller att hata.

Medel, 20 km, + 584 meter, – 724 meter

Dag 4 – Reeth – Richmond

Det första landmärket längs med denna sträcka är Marrick Priory. Detta kloster grundades av Roger de Aske för Benediktinernunnorna. Det går nu uppför mot Marrick, genom Stepsskogen. Denna stig är känd som nunnans trappa, Nun’s Steps, och det sägs att de 375 stegen byggdes för att nunnorna skulle kunna ta sig till klostret. Så småningom leder vägen fram till det pittoreska Richmond där kullerstensgatorna ringlar sig fram mellan matställen och affärer.

Medel, 22 km, + 370 meter, – 417 meter

Dag 5 – Richmond – Ingleby Cross

Den här dagens vandring inleder du med att vandra längs den bedövande vackra Richmond floden som för dig fram till ytterligare skogsland. Du passerar genom Colburn, där återigen en pub frestar med cider och lite avkoppling. Härifrån fortsätter du till floden Swale och upp till Catterick. Du fortsätter härefter för att finna fler rester från romartiden innan du når Danby Wiske. Härifrån fortsätter du till Ingelby Cross och kanske ett besök på byns enda pub.

Krävande, 37 km, + 337 meter, – 361 meter

Dag 6 – Ingleby Cross – Great Broughton

När turen nu kommit till den tredje nationalparken längs med denna rutt kan vädret bli avgörande för hur givande dagens tur blir. På de öppna hedarna finns det inget skydd mot regnet och inte heller då du vandrar genom de storslagna skogarna. Mestadels följer du idag The Cleaveland Way och njuter av vidsträckta vyer. I slutet av dagen vandrar du längs med Kirky Banks klippor innan du tar dig till toppen av Clay Bank.

Utmanande, 19 km, + 977 meter, – 812 meter

Dag 7 – Great Broughton – Glaisdale

Du inleder dagen med en av de sista stigningarna längs leden och efter att ha nått Carr Ridges topp Urra Moor blir vandringen därefter lättare. Om du har turen att vandra på våren kommer du att se Farndale beströdd av dess omtalade strandliljor. Du passerar över vackra Farndale innan du når Blakey Ridge. Du fortsätter din vandring österut längs den väl markerade leden till Glaisdale.

Utmanande, 30 km, + 455 meter, -653 meter

Dag 8 – Glaisdale – Robin Hood´s Bay

Från Glaisdale vandrar du genom skogen Beggars Bride. Leden går utmed floden och nedför till Egton Bridge, kanske den allra sötaste byn utmed leden.Nästa stad är Grosmont varefter du vandrar över Sleighs Moor där du kan njuta av en fantastisk utsikt över Whitby Cathedral. Missa inte Midge Hall och Falling Foss, ett 30 meters vattenfall, längs vandringen. Nu när du  har fullföljt vandringen kan du doppa tårna i Nordsjön!

Utmanande, 31 km, + 633 meter, – 666 meter

Dag 9 – Hemresa

Efter frukost är det så dags för hemresa.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 8 nätter inklusive frukost i Kirkby Stephen, Keld, Reeth, Richmond, Ingleby Cross, Great Broughton, Glaisdale och Robin Hood´s Bay
 • Resplan med anslutningstider och förteckning över boendet
 • Guidebok och karta, engelsk text, en uppsättning per rum
 • GPS-filer för vandringen
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Anslutningsresan mellan Skandinavien och Kirkby Stephen/Robin Hood´s Bay
 • Eventuellt boende i anslutning till resans start och slut
 • Eventuella extranätter utmed leden
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Extra nätter längs leden går att ordna enligt dina önskemål, kontakta oss för pris.

Extra guidebok och kartor

I vandringspaketet ingår en uppsättning guidebok och kartor per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha var sin uppsättning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar.
Kostnaden är 450:- per extra uppsättning.

Buss- och tågbiljetter

Vill du ha hjälp med att förköpa buss- eller tågbiljetter kan vi på Vandra till viss del hjälpa till med bokningar.

Boende

Vi bokar er i första hand i de orter som anges i programmet, men antalet hotell och Bed & Breakfast i direkt anslutning till leden är begränsat. Detta innebär att du någon eller några nätter kan komma att bo en bit från leden eller på annan ort än de som anges i programmet.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera Bed & Breakfast för att lösa boendet.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Wainwright’s Coast to Coast är en mycket populär vandringsled under sommarmånaderna, så det är viktigt att du är ute i god tid.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,7 / 5
 • Vandringen är medel till krävande varav 3 dagar är medel, 3 dagar utmanande och 1 dag krävande.
 • Leden är bitvis dåligt markerad, det är viktigt att du följer med på karta och guidebok.
 • Du vandrar i huvudsak på naturstigar, gamla ridvägar och grusvägar.
 • Den totala vandringssträckan är 182 km fördelad på 7 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Närmaste flygplatser till startmålet Kirkby Stephen är:

 • Leeds (134 km) *
 • Newcastle (132 km) *
 • Manchester (163 km)

Närmaste flygplatser till slutmålet Robin Hood’s Bay är:

 • Leeds (132 km)*
 • Newcastle (139 km)*
 • Manchester (216 km)

* Båda flygplatserna är mindre så det kan löna sig att flyga från Manchester som är en större flygplats och lätt att nå med allmänna kommunikationsmedel.

Buss -/ tåganslutning

Startplatsen Kirkby Stephen tar du dig till med taxi från närmaste tåg-/busstation om bussen inte går hela vägen.

Slutdestinationen Robin Hood’s Bay tar du dig ifrån med buss den första sträckan och sedan vidare med tåg.

Väderkalender

Storbritannien har ett relativt tempererat klimat med en del molnighet. Vädret kan skifta väldigt mycket från dag till dag men generellt sett är sommaren (juni – augusti) varm med 14 – 30 °C, och vintern (december-februari) kylig med temperaturer runt 1 – 4 °C. Östkusten har generellt mindre regn än övriga delar medan västkusten i regel har ett mildare klimat. Juli och augusti är de varmaste månaderna följt av juni och september.

För mer information se: www.yr.no

 

Se pris och boka

Översikt led