St Ives – Penzance, 7 nätter

En njutbar vandring runt Cornwalls yttersta udde

Längst ut på Cornwalls sydvästra spets går denna sträcka av South West Coast Path. Vandringen går upp och ner längs den ruggade kustlinjen. Hör hur vågorna slår in mot klipporna och ta in de vackra utsikterna uppe på höjderna. South West Coast Path bjuder på inbjudande stränder, pittoreska fiskebyar och flertalet vikar som för massvis med historia med sig. Under din vandring kommer du att få en härlig mix av natur, kultur och historia.

Detta vandringspaket har kortare dagsetapper och passar därför dig som vill vandra i lugn och ro och hinna utforska byarna på kvällarna.

Vandringspaketet startar med 2 nätters boende i St Ives innan vandringen startar. Anledningen är att St Ives är så populärt att många boenden kräver minimum 2 nätters boende.

St Ives – Penzance, 7 nätter

Se pris och boka
St Ives – Penzance 5 vandringsdagar Total sträcka 65 km Svårighetsgrad 2,7/5 Avresa dagligen 8 mar - 25 okt Från 11.270 :-
 • Den spektakulära friluftsteatern i Porthcurno
 • Spännande vandring längs klipporna
 • Läckra, lokala skaldjur i St Ives och Penzance
 • Lans End – den västligaste spetsen av Storbritannien
 • Fyren i Pendeen Watch
 • Viken Lamorna
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till St Ives
Dag 2: Dag för upptäckt av St Ives
Dag 3: St Ives – Zennor, 10 km
Dag 4: Zennor – Pendeen Watch, 11 km
Dag 5: Pendeen Watch – Sennen Cove, 15 km
Dag 6: Sennen Cove – Porthcurno, transfer till Penzance, 11 km
Dag 7: Transfer från Penzance till Porthcurno – vandring till Penzance, 18 km
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 65 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till St Ives

Du kommer till fina St Ives under dagen, en livlig fiskeby med en fantastisk hamn. Inne längs byns smala gränder hittar du massvis av gallerier, hantverksbutiker, caféer och restauranger.

Dag 2 – St Ives
Den här dagen har du möjlighet att upptäcka underbara St Ives, här finns både en fin sandstrand, omgivande klippor med vandringsleder och den mysiga lilla hamnen

Dag 3 – St Ives – Zennor

Du lämnar småstadskänslan bakom dig och vandrar söderut längs den vilda och ruggade kustlinjen. Böljande stigar i en lite svårare terräng gör dagens vandring något ansträngande. Det är dock mödan värt när du har så häpnadsväckande vyer med dig hela dagen. Du kommer fram till Zennor där byns museum är väl värt ett besök.

Medel, 10 km, + 444 meter, – 354 meter

Dag 4 – Zennor – Pendeen Watch

Du fortsätter din vandring söderut och sträckan mellan Zennor och Pendeen Watch kan vara utmanande på sina ställen. Du passerar några små mysiga vikar och när du kommer fram till Gunnard’s Head kan det passa bra med ett mellanmål. Du kommer att kunna se Bosigran’s klippväggar som är populära bland bergsklättrare. När du kommer fram till Pendeen Watch rekommenderas ett besök i fyren innan du beger dig in till de centrala delarna av Pendeen och ditt boende för natten.

Lätt – medel, 11 km, + 481 meter, – 535 meter

Dag 5 – Pendeen Watch – Sennen Cove

Idag kommer du att få en dag med massor att se, bl a Kenidjack Castle från järnåldern. Härifrån har du en fantastisk utsikt bort till Cornwalludden. Leden tar dig inte ut på udden, men det är väl värt omvägen för att komma ut på spetsen. Ute på udden kan du få se kvarlevorna av St Helenskapellet. Vidare stöter du på St Just, den västligaste byn i hela Storbritannien. Sista biten till Sennen Cove går du över sanddyn och klipphöjder, här har du också möjlighet att se delfiner leka i havet.

Medel, 15 km, + 440 meter, – 479 meter

Dag 6 – Sennen Cove – Porthcurno

Idag kommer du att vandra längs klipporna till en riktig höjdpunkt längs South West Coast Path, nämligen Lands End. Härifrån har du en helt otrolig utsikt, och du kan se flertalet fantastiska klippformationen härifrån. Vidare kommer du fram till Minack Theatre vid Porthcurno Bay. Teatern är placerad högt uppe på bergstoppen, med bukten precis nedanför sig. Leden tar dig nu ner till byn och stranden som, med sin guldkorniga strand och turkosa vatten, faktiskt är den mest besökta stranden i Cornwall. Transfer till Penzance för övernattning.

Lätt, 11 km, + 382 meter, – 333 meter

Dag 7 – Porthcurno – Penzance

Transfer tillbaka till Porthcurno. Du börjar dagens vandring med att passera Logan Rock, ett stenblock på 70 ton. Du fortsätter vidare längs kusten, passerar flertalet vikar och kommer slutligen fram till viken Lamorna, som är en av de få skogbevuxna vikarna längs leden. Nästa sektion av dagens vandring tar dig genom tallskog innan leden viker av inåt landet till Mousehole. Härifrån följer du mestadels asfaltvägar till vandringens slutmål Penzance.

Medel, 18 km, + 498 meter, – 540 meter

Dag 8 – Hemresa

Du har kommit fram till dagen för hemresa, om du inte valt att spendera några extra nätter i Cornwall.

 

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i St Ives (2 nätter), Zennor, Pendeen, Sennen och Penzance (2 nätter)
 • Resplan med anslutningstider och förteckning över boende
 • Guidebok och karta, en uppsättning/rum
 • GPS-filer för vandringen
 • Praktisk information
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Anslutningsresan mellan Skandinavien och St Ives/Penzance
 • Eventuellt boende i anslutning till resans start och slut
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

St Ives, från 1 220:- /person och natt i dubbelrum

Penzance, från 815:- /person och natt i dubbelrum

Extra nätter i andra orter, kontakta oss för pris.

Extra guidebok och karta

I vandringspaketet ingår en uppsättning guidebok och karta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin uppsättning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar.
Kostnaden är 300:- per extra uppsättning.

 

Boende

Du bor på hotell eller Bed & Breakfast. Samtliga rum har sängkläder och handduk. De flesta rummen har dusch och toalett på rummet, men på framförallt minder Bed & Breakfast kan ett par rum dela på gemensam dusch och toalett. Några boende längs South West Coast Path ligger vid sida av leden.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera boenden för att lösa boendet.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,7 / 5
 • Vandringen är lätt till medel.
 • Även om du följer kustlinjen är det en hel del vandring upp- och nerför och på sina ställen kan det vara ganska brant.
 • Leden ni följer är väl markerad och väl underhållen.
 • Större delen av leden går på naturstigar/grusvägar. Det förekommer även partier genom som går över sanddynerna.
 • Total sträcka att vandra är 65 km fördelade på 5 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Till St Ives och tillbaka från Penzance tar det cirka 26 timmar att resa med tåg från/till Köpenhamn.

Flyg

Närmaste flygplats till startplatsen St Ives är:

 • Newquay flygplats (65 km)
 • Bristol flygplats (285 km)
 • London Gatwick (468 km)
 • London Heathrow (470 km)
 • London Stansted (564 km)

Närmaste flygplats till slutmålet Penzance är:

 • Newquay flygplats (67 km)
 • Bristol flygplats (286 km)
 • London Gatwick (471 km)
 • London Heathrow (471 km)
 • London Stansted (564 km)

Buss -/ tåganslutning startplats

Från Newquay finns det direktbussar till St Ives några gånger om dagen. Passar inte dessa tider tar du lokalbuss eller taxi in till centrala Newquay, för att sedan ta dig vidare till St Ives med buss och/eller tåg. Du får då minst ett byte.

Flyger du till Bristol tar du bussen in till centrala Bristol. Därifrån tar du sedan tåget till St Ives då du kommer ha minst ett byte på vägen.

Från Heathrow och Gatwick tar du buss till Reading station och från Stansted tar du tåg in till centrala London. Från centrala London åker du från Paddington station eller Reading station till St Erth station där du byter till bussen som tar dig till St Ives.

Buss-/ tåganslutning slutmål

Från Penzance till Newquay finns det direktbussar som går några gånger om dagen. Passar inte dessa tider tar du dig till Newquay med tåg och buss. Du får då minst ett byte. Det går sedan lokalbussar mellan centrala Newquay och flygplatsen, möjligheten att ta en taxi finns självklart också.

Om du ska till Bristol flygplats tar du tåget från Penzance till Bristol, och sedan buss från centrum ut till flygplatsen.

Ska du till någon av Londons flygplatser tar du tåget från Penzance till Reading eller Paddington station. Du tar dig vidare med buss eller tåg till flygplatsen.

Väderkalender

Storbritannien har ett relativt tempererat klimat med en del molnighet. Vädret kan skifta väldigt mycket från dag till dag men generellt sett är sommaren (juni -augusti) varm med 14-30 °C, och vintern (december-februari) kylig med temperaturer runt 1-4 °C. Juli och augusti är de varmaste månaderna följt av juni och september. Östkusten har generellt mindre regn än övriga delar medan västkusten i regel har ett mildare klimat.

För mer information se: www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led