Penzance – Falmouth, 6 nätter

Strand- och kustvandring i vackra Cornwall

Vandringen börjar i den livliga fiskebyn Penzance med sitt överflöd av konstgallerier och hantverksbutiker. Söderut dominerar den attraktiva kusten och det fantastiska slottet ”St Michaels Mount”. Vandringen leder runt Lizard och förbi Loe Pool innan det böljande landskapet tar över och leden vänder norrut. Vandringen är bitvis utmanande med en hel del vandring upp- och nerför. När leden når slutmålet Falmouth har du passerat robusta klippor, övergivna vikar, vitkalkade stugor och vackra stränder. Har du tur har du skådat gråsäl i det turkosa vattnet.

Penzance – Falmouth, 6 nätter

Se pris och boka
Penzance – Falmouth 5 vandringsdagar Total sträcka 102 km Svårighetsgrad 3,2/5 Avresa dagligen 20 mar - 15 okt Från 8.345 :-
 • Slottet St Michaels Mount
 • Loe Pool – Cornwalls största insjö
 • Vitkalkade stugor och vackra fiskebyar
 • Njut av medhavd lunch på en strand i en skyddad vik
 • Läckra skaldjur i Penzance
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Penzance
Dag 2: Penzance – Porthleven, 23 km
Dag 3: Porthleven – Lizard, 24 km
Dag 4: Lizard – Coverack, 18 km
Dag 5: Coverack – Mawnan Smith, 23 km
Dag 6: Mawnan Smith – Falmouth, 14 km
Dag 7: Hemresa

Total sträcka att vandra: 102 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Penzance

Du kommer till livliga Penzance. En liten stad med många kaféer, restauranger och ett överflöd av gallerier som säljer lokala konstverk.

Dag 2 – Penzance – Porthleven

Du lämnar surret i Penzance bakom dig och börjar vandringen längs Mounts Bay. Ganska snart når du det slående St Michaels Mount – ett slott ute på en liten ö. Leden går därefter uppför ett tag för att sedan vända neråt igen till den vackra stranden Praa Sands där många lokalbor brukar surfa på vågorna. Innan du når dagens mål Porthleven passerar du ett av många minnesmärken för alla skeppsbrutna offer som begravdes på klipporna.

Medel, 23 km, + 599 meter, – 597 meter

Dag 3 – Porthleven – Lizard

Dagen inleds med ett par kilometers vandring längs stranden innan du når Loe Pool, Cornwalls största insjö och en populär fågelskådningsplats. Leden går vidare längs klippkanter och ner till fiskebyn Mullion Cove som är ett bra lunchstopp. Andra halvan av vandringen denna dag kan vara utmanande men sträckan är en av de bästa i södra Cornwall.

Utmanande, 24 km, + 744 meter, – 678 meter

Dag 4 – Lizard – Coverack

Med Lizards fyr i ryggen inleder du dagens vandring. Stanna gärna upp och titta tillbaka mot fyren då och då – det är en fantastisk vy! När leden når Kennack Sands kan du bada fötterna i en av alla små ”vattenpölar” med sjögurkor och sjöstjärnor och samla kraft för att fortsätta vandringen uppför berget Black Head Point. Sista biten in till Coverack är lättvandrad.

Medel, 18 km, + 622 meter, – 682 meter

Dag 5 – Coverack – Mawnan Smith

Dagen inleds med en kort vandring i inlandet innan du åter igen kommer ut vid kusten och har utsikt över klippor och ”the Macnacles reef”. Leden passerar de tidigare fiskebyarna Porthoustock och Porthallow. När du passerar förbi Nare Point kan du vid rätt väderförhållanden sikta Falmouth.

Utmanande, 23 km, + 579 meter, – 482 meter

Dag 6 – Mawnan Smith – Falmouth

Du lämnar ditt boende och följer vägen fram till Maenporth. I Maenport ansluter du åter till leden och följer den fram till Falmouth. Den här dagens vandring är lätt du och du passerar några vackra trädgårdar med subtropiska växter.

Lätt, 14 km, + 283 meter, – 277 meter

Dag 7 – Hemresa

Du har kommit fram till dagen för hemresa, om du inte valt att spendera några extra nätter i Cornwall.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 6 nätter inklusive frukost i Penzance, Porthleven, Lizard, Coverack, Mawnan Smith, Falmouth
 • Resplan med anslutningstider och förteckning över boende
 • Guidebok och karta, en uppsättning /rum
 • GPS-filer för vandringen
 • Praktisk information
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Anslutningsresan mellan Skandinavien och Penzance/Falmouth
 • Eventuellt boende i anslutning till resans start och slut
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Penzance/Falmouth, från 815:- /person och natt i dubbelrum

Extra nätter i andra orter, kontakta oss för pris.

Extra guidebok och karta

I vandringspaketet ingår en uppsättning guidebok och karta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin uppsättning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar.
Kostnaden är 300:- per extra uppsättning.

Buss- och tågbiljetter

Vill du ha hjälp med att förköpa buss- eller tågbiljetter kan vi på Vandra till viss del hjälpa till med bokningar.

Boende

Du bor på hotell eller Bed & Breakfast. Samtliga rum har sängkläder och handduk. De flesta rummen har dusch och toalett på rummet, men på framförallt mindre Bed & Breakfast kan ett par rum dela på gemensam dusch och toalett. Några boende längs South West Coast Path ligger vid sida av leden

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera boenden för att lösa boendet.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,2 / 5
 • En vandringsdag är lätt, två dagar är medel och två dagar utmanande.
 • Även om du följer kustlinjen är det en hel del vandring upp- och nedför och på sina ställen kan det vara ganska brant. Vissa sträckor vandrar du på stranden.
 • Leden ni följer är väl markerad och väl underhållen.
 • Total sträcka att vandra är 102 km fördelade på 5 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Till Penzance och tillbaka från Falmouth tar det cirka 26 timmar att resa med tåg från/till Köpenhamn

Flyg

Närmaste flygplats till startplatsen Penzance är:

 • Newquay flygplats (67 km)*
 • Bristol flygplats (286 km)
 • London Gatwick (471 km)
 • London Heathrow (471 km)
 • London Stansted (564 km)

Närmaste flygplats från slutmålet Falmouth är:

 • Newquay flygplats (48 km)*
 • Bristol flygplats (267 km)
 • London Heathrow (410 km)
 • London Gatwick (452 km)
 • London Stansted (544 km)

* Newquay är en inrikesflygplats, vilket innebär att du först får flyga till London och sedan ta ett inrikesflyg därifrån till Newquay flygplats.

Buss- / tåganslutning startplats

Från Newquay flygplats tar du lokalbuss eller taxi in till centrala Newquay. Från Newquay går det direktbussar till Penzance några gånger om dagen. Passar inte dessa tider tar du dig till Penzance med tåg och buss, du får då minst ett byte. Om du ska från Bristol flygplats till Penzance, tar du buss från flygplatsen in till Bristol centrum. Därifrån tar du tåget vidare till Penzance. Ankommer du någon av Londons flygplatser tar du dig till Reading eller Paddington Station med buss eller tåg där du reser vidare med tåg till Penzance.

Buss- / tåganslutning slutmål

Till Newquay kan du ta dig med antingen tåg eller buss. Det går sedan lokalbussar mellan centrala Newquay och flygplatsen, möjligheten att ta en taxi finns självklart också. Om du ska till Bristol flygplats tar du tåget från Falmouth till Bristol, och sedan buss från centrum ut till flygplatsen. Ska du till någon av Londons flygplatser tar du tåget från Falmouth till Reading eller Paddington station. Du tar dig vidare med buss eller tåg till flygplatsen.

Väderkalender

Storbritannien har ett relativt tempererat klimat med en del molnighet. Vädret kan skifta väldigt mycket från dag till dag men generellt sett är sommaren (juni -augusti) varm med 14-30 °C, och vintern (december-februari) kylig med temperaturer runt 1-4 °C. Östkusten har generellt mindre regn än övriga delar medan västkusten i regel har ett mildare klimat. Juli och augusti är de varmaste månaderna följt av juni och september.

För mer information se: www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led