Newcastle – Bowness-on-Solway

Från kust till kust längs Hadrian's Wall Path

Hadrian´s Wall vara en gång i tiden gränsen till det romerska riket, som då även innefattade nuvarande England. Det barbariska nordmännen, d.v.s. Skottarna, skulle hållas ute. Muren är sedan 1987 upptagen på UNESCOs världsarvslista. Från Newcastle-upon-Tyne, som utgör den östligaste punkten av muren, tar du dig till vandringens startpunkt Wallsend med tåg. Vandringen tar dig sedan hela vägen från östkust till västkust längs leden.

Den behagliga vandringstakten gör att du har tid att ta in historien och hitta lugnet i det öppna böljande landskapet. Förutom muren bjuder vandringen på fina byar och städer och mysiga pubar.

Newcastle – Bowness-on-Solway

Se pris och boka
Hadrians Wall Path 8 nätter Total sträcka 146 km Svårighetsgrad 2,8/5 Avresa dagligen 20 mar - 5 okt Från 12.645 :- 7 vandringsdagar
 • Hadrianusmuren - ett världsarv
 • Det öppna och vackra landskapet
 • Det fridfulla lugnet
 • Chesters Roman Fort och Vindolanda
 • Winshields Crags topp, den högsta punkten under hela vandringen
 • Floden Eden

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Newcastle
Dag 2: Newcastle – Heddon-on-the-Wall, 25 km
Dag 3: Heddon-on-the-Wall – Chollerford, 26 km
Dag 4: Chollerford – Once Brewed, 21 km
Dag 5: Once Brewed – Gilsland, 15 km
Dag 6: Gilsland – Lanercrost/Brampton, 10 – 15 km
Dag 7: Brampton – Carlisle, 20 km
Dag 8: Carlisle – Bowness-on-Solway, 24 km
Dag 9: Hemresa

Total sträcka att vandra: 146 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Newcastle

Newcastle-upon-Tyne grundades av den romerske kejsaren Hadrianus.  Staden utgör den östligaste punkten av muren som du skall följa västerut under den här turen. Har du tid över för sevärdheter den här dagen skall du passa på att titta på Milleniumbron som blivit en symbol för Newcastle.

Dag 2 – Newcastle – Heddon-on-the-Wall

Den första vandringsdagen börjar med att du tar dig till startplatsen Wallsend med tåg. De första 15 km den här dagen börjar med vandring längs Newcastles gator och floden Tyne. Det är först när du passerat Newburn som du lämnar stadens brus bakom dig och tar dig uppför en mjuk kulle till det lilla samhället Heddon-on-the-wall.

Medel – utmanande, 25 km, + 416 meter, – 301 meter

Dag 3 – Heddon-on-the-Wall – Chollerford

Efter en rejäl frukost vandrar du vidare på en gammal väg som byggdes av romarna. Vyerna är fina och det är några mindre uppförsbackar innan du når Harlow hill och den lilla byn East Wallhouses. Leden följer därefter muren och en gammal militärväg fram till Chollerford genom det underbara landskapet Northumberland erbjuder.

Medel – utmanande, 26 km, + 297 meter, – 374 meter

Dag 4 – Chollerford – Once Brewed

Du startar den här dagens vandring med att passera museet Chesters och Cilurnum, vilka är viktiga plaster med koppling till muren. Leden följer åter en gammal romersk väg och du når under dagen den vackraste delen av leden, så här bör du ha kameran nära till hands. Efter Shield on the wall vandrar du genom en kärv men vacker natur med många ruiner från romarnas tid. Ditt boende den här natten ligger antingen i byn Once Brewed, som ligger 1 km söder om leden,

Medel, 21 km, + 593 meter, – 430 meter

Dag 5 – Once Brewed – Gilsland

Den här delen av leden börjar med att gå upp till Winshields Crags topp, den högsta punkten under hela turen. Vandringen upp till toppen är den tuffaste delen av leden men du får valuta för ditt slit när du når toppen, för härifrån får du en vidunderlig utsikt i alla väderstreck med muren som en ringlande orm genom landskapet. Du når det lilla samhället Gilsland där du kan avsluta vandringen med välförtjänt kall öl på någon av byns pubar. Ingen av pubarna serverar middag så du äter lämpligen middag på ditt boende.

Lätt, 15 km, + 257 meter, – 355 meter

Dag 6 – Gilsland – Brampton

När leden lämnar Gilsland följer en väl bevarad del av muren fram till Birdoswald. Härifrån går det uppför till Banks och genom ett landskap som domineras av gårdar och odlad mark. Denna dags vandring är behaglig och du når lätt Hayton gate där du lämnar leden och muren för att ta dig söderut till Brampton, 5 km söder om leden, som är slutet på denna vandring.

Lätt, 15 km, + 253 meter, – 298 meter

Dag 7 – Brampton – Carlisle

Efter frukost lämnar du Brampton och vandrar lättast vägen upp till Newton där du ansluter till leden. Vill du inte missa något av leden vandrar du tillbaka till Hayton gate och ansluter leden, det blir då cirka 7 km längre vandring. Även om muren inte är så välbevarad under denna del av leden så är naturupplevelsen desto bättre. Vandringen är behaglig och du följer floden Eden fram till Carlisle.  Carlisle är en stor stad där du kan besöka det magnifika slottet och katedralen, samt många små mysiga pubar.

Lätt – medel, 20 km, + 90 meter, – 143 meter

Dag 8 – Carlisle – Bowness-on-Solway

Denna sista dags vandring längs kusten påverkas i hög grad av tidvattnet. Vissa delar är inte möjliga att vandra när det är flod. Du följer floden Eden ut ur Carlisle och fram till Burgh by Sands som är perfekt för ett lunchstopp. Sista biten av etappen följer en lugn fin liten väg fram till Bowness-on-Solway.

Medel, 24 km, + 54 meter, – 64 meter

Dag 9 – Hemresa

Från Bowness-on-Solway tar du dig tillbaka med lokalbuss in till Carlisle och vidare med tåg hem eller till din upptäckt av den engelska landsbygden. Räknar du med att resa hem en söndag går inga lokalbussar, då reser du bäst med taxi till Carlisle.

Vad ingår

 • Boende 8 nätter inklusive frukost i Newcastle, Heddon-on-the-Wall, Chollerford, Once Brewed, Gilsland, Walton/Brampton, Carlisle och Bowness-on-Solway
 • Resplan inklusive förteckning över boende
 • Guidebok med karta, en uppsättning per rum, engelsk text
 • Praktisk information
 • Bagage transport mellan övernattningarna
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Anslutningsresan mellan Skandinavien och Newcastle/Browness-on-Solway
 • Eventuellt boende i anslutning till resans start och slut
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Det finns många historiska platser att besöka längs leden, varför många väljer att stanna någon natt på en eller flera platser. För extranätter, vänligen kontakta oss för pris.

Extra uppsättning guidebok och karta

I vandringspaketet ingår en uppsättning guidebok och karta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin uppsättning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar. Kostnaden är 300:- per extra uppsättning.

 

Boende

Vi bokar er i första hand i de orter som anges i programmet, men antalet hotell och Bed & Breakfast i direkt anslutning till Hadrianus muren är begränsat. Detta innebär att du någon eller några nätter kan komma att bo en bit från leden, d.v.s. på annan ort än de som anges i programmet. I några av fallen ringer du värden/värdinnan som hämtar dig på överenskommen plats. Nästföljande dag blir du åter körd till leden.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera Bed & Breakfast för att lösa boendet.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,8 / 5
 • Vandringen är lätta till utmanande.
 • Leden du följer är väl markerad och väl underhållen.
 • Total sträcka att vandra är 146 km fördelade på 7 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

En tågresa mellan Köpenhamn och Corbridge eller Carlisle tar cirka 25 timmar.

Flyg

Närmaste flygplats till startplatsen Newcastle är:

 • Newcastle (11 km)
 • Edinburgh (179 km)
 • Manchester (251 km)
 • Glasgow (253 km)
 • London (457 km)

Närmaste flygplats till slutmålet Bowness är:

 • Newcastle (112 km)
 • Edinburgh (181 km)
 • Manchester (229 km)
 • Glasgow (180 km)
 • London (521 km)

En bra kombination är att flyg ut till Edinburgh och hem från Manchester.

Buss- / tåganslutning

Startplatsen Newcastle når du bäst med tåg från Edinburgh eller Manchester.  Från Newcastle flygplats reser du med metro in till de centrala delarna och vidare till ditt boende första natten.

Slutdestinationen Bowness-on-Solway tar du dig ifrån med lokalbuss (måndag – lördag) eller taxi (söndagar) till Carlisle där du byter till tåg för vidare färd till lämplig flygplats.

Väderkalender

Storbritannien har ett relativt tempererat klimat med en del molnighet. Vädret kan skifta väldigt mycket från dag till dag men generellt sett är sommaren (juni -augusti) varm med 14-30 °C, och vintern (december-februari) kylig med temperaturer runt 1-4 °C. Juli och augusti är de varmaste månaderna följt av juni och september. Östkusten har generellt mindre regn än övriga delar medan västkusten i regel har ett mildare klimat.

För mer information se: www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led