Corbridge – Carlisle

Vandra längs den bäst bevarade delen av Hadrianusmuren

Hadrian´s Wall vara en gång i tiden gränsen till det romerska riket, som då även innefattade nuvarande England. Det barbariska nordmännen, d.v.s. Skottarna, skulle hållas ute. Muren är sedan 1987 upptagen på UNESCOs världsarvslista. Muren går från östkust till västkust och är 117 km lång. Det vackra landskapet lämnar ingen oberörd.

Leden har blivit mycket populär bland vandrare och historieintresserade sedan den öppnades 2003. Detta paket är för dig som verkligen vill få ut det bästa av Hadrianusmuren då vandringen tar dig längs mittsektionen som är den bäst bevarade delen av muren. Vandringen avslutas i Carlisle där du kan besöka det magnifika slottet och den ståtliga katedralen.

Corbridge – Carlisle

Se pris och boka
Hadrians Wall Path 6 nätter Total sträcka 88 km Svårighetsgrad 2,5/5 Avresa dagligen 1 apr - 7 okt Från 10.690 :- 5 vandringsdagar
 • Hadrianusmuren - ett världsarv
 • Det vidöppna och vackra landskapet
 • Det fridfulla lugnet
 • Chesters Roman Fort och Vindolanda
 • Winshields Crags topp, den högsta punkten under hela vandringen
 • Carlisle med sitt magnifika slott och katedral

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Corbridge
Dag 2: Corbridge – Chollerford, 17 km
Dag 3: Chollerford – Once Brewed-området, ca 21 km
Dag 4: Once Brewed-området – Gilsland, ca 15 km
Dag 5: Gilsland – Lanercost/Brampton, 10-15 km
Dag 6: Brampton – Carlisle, 20 km
Dag 7: Hemresa

Total sträcka att vandra: 88 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Corbridge

Corbridge ligger vid sidan om Hadrian’s Wall Path, en ort dit många tar sig för att besöka det Romerska militära högkvarteret. Denna första dag blir en strålande inledning på din vandring då du även har möjlighet att besöka museet i Corbridge som bjuder på en klar överblick av historian bakom muren.

Dag 2 – Corbridge – Chollerford

Den första dagens vandring tar du dig via Sandhoe upp över kullar som ger dig en magnifik utsikt över gamla slagfält. Du ansluter till leden cirka 7 km från Corbridge som här följer resterna av muren och en gammal militärväg fram till Chollerford. Vandringen går över Whittington Fells högsta punkt och genom det böljande landskapet i Northumberland. Väl framme i Chollerford kan du njuta av stadens vackra bro och vill du finns möjlighet att besöka fornlämningen Chesters Roman fort, som ligger cirka 1 km väster om Chollerford.

Lätt – medel, 17 km, +240 meter, – 221 meter

Dag 3 – Chollerford – Once Brewed-området

Du startar den här dagens vandring med att passera museet Chesters och Cilurnum, vilka är viktiga plaster med koppling till muren. Leden följer åter en gammal romersk väg och du når under dagen den vackraste delen av leden, så här bör du ha kameran nära till hands. Efter Shield on the wall vandrar du genom en kärv men vacker natur med många ruiner från romarnas tid.

Medel, 21 km, + 593 meter, – 430 meter

Dag 4 – Once Brewed-området – Gilsland

Den här delen av leden börjar med att gå upp till Winshields Crags topp, den högsta punkten under hela turen. Vandringen upp till toppen är den tuffaste delen av leden men du får valuta för ditt slit när du når toppen, för härifrån får du en vidunderlig utsikt i alla väderstreck med muren som en ringlande orm genom landskapet. Du når det lilla samhället Gilsland där du kan avsluta dagen med välförtjänt kall öl på någon av byns pubar. Ingen av pubarna serverar middag så du äter lämpligen middag på ditt boende.

Lätt, 15 km, + 257 meter, – 355 meter

Dag 5 – Gilsland – Brampton

När leden lämnar Gilsland följer en väl bevarad del av muren fram till Birdoswald. Härifrån går det uppför till Banks och genom ett landskap som domineras av gårdar och odlad mark. Denna dags vandring är behaglig och du når lätt Hayton gate där du lämnar leden och muren för att ta dig söderut till Brampton, 5 km söder om leden, som är slutet på denna vandring.

Lätt, 15 km, + 253 meter, – 298 meter

Dag 6 – Brampton – Carlisle

Efter frukost lämnar du Brampton och vandrar lättast vägen upp till Newton där du ansluter till leden. Vill du inte missa något av leden vandrar du tillbaka till Hayton gate och ansluter leden, det blir då cirka 7 km längre vandring. Även om muren inte är så välbevarad under denna del av leden så är naturupplevelsen desto bättre. Vandringen är behaglig och du följer floden Eden fram till Carlisle.  Carlisle är en stor stad där du kan besöka det magnifika slottet och katedralen, samt många små mysiga pubar.

Lätt – medel, 20 km, + 90 meter, – 143 meter

Dag 7 – Hemresa

Från Carlisle finns möjlighet att lätt ta dig vidare med tåg/buss hem eller till nya upptäckter av den engelska landsbygden.

Vad ingår

 • Boende 6 nätter inklusive frukost i Corbridge, Chollerford, Once Brewed-området, Gilsland, Walton/Brampton ochCarlisle
 • Resplan inklusive förteckning över boende
 • Guidebok med karta, en uppsättning per rum, engelsk text
 • Praktisk information
 • Bagage transport mellan övernattningarna
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Anslutningsresan mellan Skandinavien och Corbridge/Carlisle
 • Eventuellt boende i anslutning till resans start och slut
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Det finns många historiska platser att besöka längs leden, varför många väljer att stanna någon natt på en eller flera platser. För extranätter, vänligen kontakta oss för pris.

Extra uppsättning guidebok och karta

I vandringspaketet ingår en uppsättning guidebok och karta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin uppsättning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar. Kostnaden är 300:- per extra uppsättning.

 

Boende

Vi bokar er i första hand i de orter som anges i programmet, men antalet hotell och Bed & Breakfast i direkt anslutning till Hadrianus muren är begränsat. Detta innebär att du någon eller några nätter kan komma att bo en bit från leden, dvs. på annan ort än de som anges i programmet. I några av fallen ringer du värdinnan som hämtar dig på överenskommen plats. Nästföljande dag blir du åter körd till leden.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera Bed & Breakfast för att lösa boendet.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,5 / 5
 • Vandringen är lätta – medel.
 • Leden du följer är väl markerad och väl underhållen.
 • Total sträcka att vandra är 88 km fördelade på 5 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

En tågresa mellan Köpenhamn och Corbridge eller Carlisle tar cirka 25 timmar.

Flyg

Närmaste flygplats till startplatsen Corbridge är:

 • Newcastle (25 km)
 • Edinburgh (161 km)
 • Manchester (263 km)
 • Glasgow (225 km)
 • London (480 km)

Närmaste flygplats till slutmålet Carlisle är:

 • Newcastle (92 km)
 • Edinburgh (163 km)
 • Manchester (204 km)
 • Glasgow (163 km)
 • London (494 km)

En bra kombination är att flyg ut till Edinburgh och hem från Manchester.

Buss – / tåganslutning

Startplatsen Corbridge når du bäst med tåg via Newcastle. Slutdestinationen Carlisle lämnar du lämpligen med tåg.

Väderkalender

Storbritannien har ett relativt tempererat klimat med en del molnighet. Vädret kan skifta väldigt mycket från dag till dag men generellt sett är sommaren (juni -augusti) varm med 14-30 °C, och vintern (december-februari) kylig med temperaturer runt 1-4 °C. Juli och augusti är de varmaste månaderna följt av juni och september. Östkusten har generellt mindre regn än övriga delar medan västkusten i regel har ett mildare klimat.

För mer information se: www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led