Ilkley – Bowness-on-Windermere, 7 nätter

Dales Way - en behaglig vandring i ett storslaget landskap

Vandring på Dales Way tar dig från det sträva och storslagna Yorkshire till praktfulla och magiska Lake District. Leden går genom två nationalparker i ett skiftande landskap, från hedar till mjuka böljande kullar med klara sjöar. Du följer floden Wharfe som kantas av underbar natur och historiska lämningar fram till Strid Wood där den mjuka dalen bryts av mer dramatisk omgivning. Du som har intresse av geologi kan här hitta många olika bergarter och obeskrivliga formationer. Under din vandring passerar du flera mindre byar och samhällen. Orterna har spännande arkitektur och självklart finns det alltid en lokal pub att besöka efter en härlig dags vandring.

Ilkley – Bowness-on-Windermere, 7 nätter

Se pris och boka
Ilkley – Bowness-on-Windermere 6 vandringsdagar Total sträcka 127 km Svårighetsgrad 2,8/5 Avresa dagligen 4 apr - 10 okt Från 9.445 :-
 • Klostret Bolton
 • Det mysiga samhället Burnsall med sina karaktäristiska stenhus
 • Cam High Road – ledens högsta punkt
 • Lake Windermere
 • Storslagen och vidsträckt natur
 • Den lugna och fridfulla dalen ”Dentdale”
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Ilkley
Dag 2: Ilkley – Burnsall, 21 km
Dag 3: Burnsall – Hubberholme, 24 km
Dag 4: Hubberholme – Cowgill, 25 km
Dag 5: Cowgill – Sedbergh, 16 km
Dag 6: Sedbergh – Burnside, 25 km
Dag 7: Burnside – Bowness on Windermere, 16 km
Dag 8: Hemresa

Total sträcka att vandra: 127 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Ilkley

Den sista biten fram till Ilkley åker du tåg oavsett om du flugit till Manchester eller tagit tåget hela vägen.  Även om området omkring Ilkley varit bebott i drygt tusen år så är staden ung och grundades på 1800-talet. Idag är Ilkley en modern stad som växer och kan erbjuda alla tänkbara faciliteter.

Dag 2 – Ilkley – Burnsall

Den första dagens vandring börjar med att du följer floden Wharfe uppströms från låglandet vid ”Lower Wharfedale” till mera kuperat landskap i omgivningarna omkring ”Yorkshire Dales National Park”. Dagens tur är snällt stigande. Halvvägs når du klostret Bolton som är väl värt ett stopp. Övernattning i Burnsall med sina karaktäristiska stenhus och pubar underbart belägen vid floden.

Lätt – medel, 21 km, + 269 meter, – 204 meter

Dag 3 – Burnsall – Hubberholme

Med en engelsk frukost i magen fortsätter din vandring i dalen med en svag lutning uppför fram till Grassington. Där tar leden dig brant uppför till berömda områden med kalksten. Utsikten över dalen är ljuvlig. Du lämnar höjden via en nedförsbacke till Kettlewell. Dagen avslutas med vandring längs dalens botten i böljande omgivningar.

Medel, 24 km, + 347 meter, – 252 meter

Dag 4 – Hubberholme – Cowgill

Efter två kilometer börjar denna dags vandring uppför. Du skall ta dig från 300 m.ö.h till drygt 600 m.ö.h vid Cam High Road, som är ledens högsta punkt. Leden lämnar ”Wharfedale” och går över hedar med underbar utsikt till Stoops Moss där det åter går nerför till dalen ”Dentdale” och slutmålet Cowgill.

Medel – utmanande, 25 km, + 447 meter, – 471 meter

Dag 5 – Cowgil – Sedbergh

Gårdagens lite tuffare vandring följs av en lite lättare vandring genom dalen ”Dentdale”. Här i den fridfulla dalen finns inga större höjdskillnader. Halvvägs når du den lilla byn Dent, med sina kullerstensbelagda gator. Eftermiddagens vandring blir liksom förmiddagen lugn och fridfull och du når Sedbergh lagom till middag.

Lätt, 16 km, + 146 meter, – 250 meter

Dag 6 – Sedbergh – Burnside

Från Sedbergh lämnar leden vandringen i Yorkshires dalar för att övergå till vandringen i mera kuperat landskap i Lake District. Vandringen är trots detta relativt flack och du vandrar mellan små berg och klara sjöar. Här finns det många djurfarmare med får som sin huvudnäring. Den här delen av leden passerar inte många byar så den här dagen äter du ditt medhavda lunchpaket i den ljuvliga naturen.

Medel – utmanande, 25 km, + 333 meter, – 383 meter

Dag 7 – Burnside – Bowness-on-Windermere

Idag väntare en lätt vandring genom ljuvligt landskap. Ett par små kullar ska klaras av innan du når Bowness-on-Windermere.  Många ser till att avsluta denna dags vandring i god tid för att få möjlighet att ta en tur på sjön Windermere eller besöka Beatrix Potter Centre i Bowness.

Lätt, 16 km, + 295 meter, – 298 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost är det dags för hemresa eller mot nya äventyr.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Ilkley, Burnsall, Hubberholme, Dent Head (Cowgill), Sedbergh, Burnside/Kendal och Bowness on Windermere
 • Resplan med anslutningstider och förteckning över boende
 • Guidebok och karta, en uppsättning /rum
 • GPS filer för vandringen
 • Praktisk information
 • Bagage transport mellan övernattningarna
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Anslutningsresan mellan Skandinavien och Ilkley/Bowness on Windermere
 • Eventuellt boende i anslutning till resans start och slut
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Ilkley, från 815: -/person och natt i dubbelrum.

Bowness-on-Windermere, från 815: -/person och natt i dubbelrum.

För extranätter i övriga orter, vänligen kontakta oss för pris.

Extra guidebok

I vandringspaketet ingår en guidebok med karta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin guidebok, kan ni välja att lägga till ytterligare guideböcker.
Kostnaden är 150:- per extra guidebok.

Buss- och tågbiljetter

Vill du ha hjälp med att förköpa buss- eller tågbiljetter kan vi på Vandra till viss del hjälpa till med bokningar.

Boende

Vi bokar er i första hand i de orter som anges i programmet, men antalet hotell och Bed & Breakfast i direkt anslutning till Dales Way är begränsat. Detta innebär att du någon eller några nätter kan komma att bo en bit från leden, dvs på annan ort än de som anges i programmet.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera Bed & Breakfast för att lösa boendet.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,8 / 5
 • Tre av dagarna är lätta, två är medel och en dag är utmanande på grund av mycket upp- och nerför vandring.
 • Leden du följer är till större delen väl markerad och väl underhållen, undantag finns.
 • Total sträcka att vandra är 127 km fördelad på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Med tåg från Köpenhamn till Ilkley tar det cirka 27 timmar att resa med tåg. Från Windermere tillbaka till Köpenhamn tar det cirka 28 timmar att resa med tåg.

Flyg

Närmaste flygplats till startplatsen Ilkely är:

 • Leeds (16 km)
 • Manchester (104 km) *

Närmaste flygplats till slutmålet Windermere är:

 • Leeds (115 km)
 • Manchester (142 km) *

*Leeds är en liten ganska flygplats, så i de flesta fall är det bäst att flyga till Manchester.

Buss-/ tåganslutning

Startplatsen Ilkely når du både med tåg och buss. Slutdestinationen Windermere tar du dig ifrån med buss.

Väderkalender

Storbritannien har ett relativt tempererat klimat med en del molnighet. Vädret kan skifta väldigt mycket från dag till dag men generellt sett är sommaren (juni -augusti) varm med 14-30 °C, och vintern (december-februari) kylig med temperaturer runt 1-4 °C. Juli och augusti är de varmaste månaderna följt av juni och september. Östkusten har generellt mindre regn än övriga delar medan västkusten i regel har ett mildare klimat.

För mer information se: www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led