Dales Way

Vandra genom två nationalparker från storslagna Yorkshire till magiska Lake District

En vandring längs Dales Way i England tar dig från det sträva och storslagna Yorkshire till praktfulla och magiska Lake District. Med utgångspunkt i Ilkley går leden till stor del längs flodnära stigar och vägar. Landskapet skiftar från hedar till mjuka böljande kullar med klara sjöar. Under din vandring längs Dales Way passerar du genom två nationalparker, bl.a. genom hjärtat av Yorkshire Dales national Park. De mjuka kullarna och dalgångarna tar dig sedan till den vackra sjön Windermere och orten Bowness-on-Windermere.  Leden är en fin introduktion till vandring. Här får du såväl behaglig vandring som många intressanta platser!

Mer info

Sträcka 127 km
Pris från 10.790 :-

Skönhet och variation

Trots att leden går i ett naturskönt böljande landskap är leden lättvandrad, särskilt den första halvan som följer den slingrande floden Wharfe. Visst finns det några mer ansträngande stigningar, men i huvudsak är leden relativt flack. Den är väl underhållen och väl skyltad. Allt är således bra grundlagt för en behaglig vandring. Dessutom är det fullt med intressanta platser längs vägen. Såväl pittoreska byar som magnifika viadukter och broar kantar din vandring.

Yorkshire Dales National Park

”The Dales” består av ett flertal dalar som i huvudsak ligger i Yorkshire. Nationalparken omfattar de flesta av dalarna i området, bl.a.Swaledale, Wensleydale och Wharfedale. Området har varit nationalpark sedan 1954 och har med tiden utökats. Här finns många geologiskt intressanta platser, men området vittnar också om en lång historia av jordbruk och djurhållning. Man kan inte annat än imponeras av de många och långa stenmurarna som delar upp land och boskap. Vilket hantverk!

Vandring längs Dales Way

Det ingår alltid bagagetransport mellan boendena medan du vandrar med lätt packning.

 

Referenser

Dales Way, Ilkley – Bowness-on-Windermere

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Dales way, juni 2019

Guideboken var lättläst, detaljrik, rolig och användbar.

Bra led om än vädret ställde till det för oss. Oftast lätt att hitta, framförallt med appen. Vackert. Lättgånget med några riktigt långa etapper. Vid två tillfällen behövde man lunch med sig, mellan Hubberholme och Cowgill och mellan Sedbergh och Burnside.

Generellt mycket trevliga boenden där The George Inn och Sportsman's Inn sticker ut som väldigt trevliga. Kendal Premium Inn och Dalesman Cottage Inn (där vi fick bo på Red Lion) hade inga element på, så det var svårt att torka kläder och skor. På Dalesman Cottage Inn hade man dessutom missat att vi ville ha 2 separata sängar men de lyckades i alla fall få fram ett extra täcke så vi slapp dela det åtminstone. Mycket bra mat på samtliga ställen (framför allt för att vara i England). OBS! På The George Inn och på Sportsman's Inn har man per automatik en middagsreservation om man är inbokad på boendet. Om man INTE vill äta där ska man ringa och tala om det.

Ilkley – Bowness-on-Windermere, 1 – 7 augusti 2012

Vi har nu kommit hem efter att ha vandrat Dales Way 1-8 augusti 2012. Nu vill i gärna dela med oss av några synpunkter på resan.

Vi är väldigt nöjda med vår resa! Informationen inför resan var relevant och värdefull. Särskilt nöjda är vi med kartan och resebeskrivningen som vi fick. Vi hade överlag inga problem med att följa rutten. Leden var väl utmärkt och lätt att följa.

Bagagetransporten fungerade utmärkt. Övernattningarna var av skiftande karaktär men alla på trevliga ställen. Eftersom vi var tre väninnor som reste hade vi ibland ett dubbelrum och ett enkelrum, och ibland trebäddsrum (eller dubbelrum med extrasäng). Det hade varit önskvärt att våra värdar fått veta att vi var tre vänner som reste tillsammans och inte ett par. På några ställen fick vi särskilt be om att få separata täcken till dubbelsängen. På något ställe saknaders dusch i badrummen (endast badkar fanns). I Burneside saknades matställe (puben höll på att byta ägare), då fick vi ta taxi till Kendal för att äta. Det mesta löste sig efter vägen.

Något som vi också noterade är att den största delen av leden är utan mobiltäckning. Detta är ju inte på något sätt är konstigt eftersom man till stor del vandrar i dalgångar, men det är kanske inte alla som tänker på det.

Vi kan absolut rekommendera denna resa till både vana och ovana vandrare.

Vackra landskap, omväxlande vandring och trevliga människor. Ett utmärkt sätt att lära känna England!

Hälsningar Christina, Kerstin och Kristin