Chipping Campden – Bath

Njut av vidsträckta vyer, snubbla över historiska platser och bli överraskad av eleganta kyrkor

Cotswold Way är en av Englands finaste nationella vandringsleder. I detta program vandrar du hela leden. Leden går genom Cotswolds Area of Outstanding Natural Beauty och passerar genom en rad förtrollande engelska byar, med traditionella Cotswoldstugor och välkomnande pubar. Du kommer få njuta av vidsträckta vyer, snubbla över historiska platser och bli överraskad av eleganta kyrkor. Den södra delen är något mer ansträngande än den norra delen av leden. Du vandrar genom ett böljande landskap, genom skogar och över hedar. Du avslutar din vandring i staden Bath. Staden, som är kulturhistoriskt intressant, finns sedan 1987 med på UNESCO:s världsarvslista.

Chipping Campden – Bath

Se pris och boka
Cotswold Way 11 nätter Total sträcka 165 km Svårighetsgrad 2,8/5 Avresa 1 apr - 16 okt Från 19.990 :- 10 vandringsdagar
 • Charmiga traditionella engelska pubar
 • Byarna Broadway och Stanton, två av Cotswolds vackraste byar
 • Utsikten från Dover’s Hill and Broadway Tower
 • Fin vandring genom den engelska landsbygden
 • Det kulturhistoriskt intressanta Bath

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Chipping Campden
Dag 2: Chipping Campden – Broadway/Stanton, 10 km/17 km
Dag 3: Broadway/Stanton- Winchcombe, 18 km/12 km
Dag 4: Winchcombe – Seven Springs, 23 km och transfer till Cheltenham
Dag 5: Transfer till Seven Springs och vandring till Birdlip, 13 km
Dag 6: Birdlip- Painswick, 12 km
Dag 7: Painswick – King´s Stanley, 15 km
Dag 8: King´s Stanley – Wotton-under-Edge, 25 km
Dag 9: Wotton-under-Edge – Old Sodbury, 20 km
Dag 10: Old Sodbury- Cold Ashton, 14 km
Dag 11: Cold Ashton – Bath, 16 km
Dag 12: Hemresa

Total sträcka att vandra: 165 km

Om du har valt lördag, söndag eller måndag som startdag för ditt vandringspaket, bor du i Broadway dag 2. För övriga startdagar bokar vi dig i första hand i Stanton.

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Chipping Campden

Staden Chipping Campden är utan tvekan den vackraste av Cotswold städer med anor från 1400-talet. Staden domineras av de gula kalkstenshusen med små pittoreska gator och gränder. Gör ett besök i St James kyrka eller det lokala museet som ligger i domstolen Barn precis intill kyrkan. I närheten finns även två kända och historiska trädgårdar; Hidcote Manor Garden och Kiftsgate.

Dag 2 – Chipping Campden – Broadway/Stanton

Du lämnar Chipping Campden bakom dig och vandrar uppför och når Dovers Hill med härlig utsikt över den omgivande landsbygden.  Du fortsätter vidare till Broadway där det finns  många Tea rooms och caféer för den som vill fylla på med lite energi. Om du inte ska bo i Broadway fortsätter du, somm nu visar det allra bästa av engelska landsbygden. Här är det böljande kullar, vackra vyer och väderbitna stenhus. Dagens slutmål, byn Stanton, är ett typexempel på det vackra Cotswold.

Medel, 16 km, + 419 meter, – 449 meter (boende i Stanton)

Dag 3 – Broadway/Stanton – Winchcombe

Efter en rejäl frukost lämnar styr du kosan mot Winchcombe. På vägen passerar du den lilla byn Stanway som med sin Herrgård Stanway House distraherar dig från den branta stigningen till Stumps Cross.  Innan du når det lilla samhället Winchcombe passerar du både Beckbury Camp från järnålder och Hailes Abbey från medeltiden. I utkanten av Winchcombe ligger det magnifika Sudeley Castle med anor från 1000-talet.

Lätt, 12 km, + 244 meter, – 270 meter (boende i Stanton)

Dag 4 – Winchcombe – Seven Springs och transfer till Cheltenham

En av dagens höjdpunkter är Cleeve Hill Common. Området är vilt och vindpinat. Här samsas får med såväl golfare som vandrare. Du når här även den högsta punkten på vandringen. Senare under dagen kommer du också förbi Belas Knap, en stor imponerande gravkammare. Väl framme i Seven Springs får du transfer in till Cheltenham för boende.

Medel, 23 km, + 625 meter, – 505 meter

Dag 5 – Seven Springs – Birdlip

Efter frukost transfer tillbaka till leden och fortsatt vandring. Idag vandrar du förbi ”The Devil’s Chimney”, en kalkstensklippformation, som är ett lokalt landmärke. Namnet har den fått efter dess säregna form, som en krokig och vred skorsten. I Birdlip sover du gott efter en upplevelserik dag.

Lätt, 13 km, + 190 meter, – 135 meter

Dag 6 – Birdlip – Painswick

Första delen av dagens vandring går främst över skogsmark som bjuder på välbehag året runt, men främst under våren när de vilda blommorna blommar i överflöd. Du passerar Coopers Hill, platsen för den berömda ”Cheese rolling festival” innan du når den förtjusande staden Painswick. Painswick är omgiven av böljande kullar och ett av Cotswolds bäst bevarade samhällen. Painswick är en historisk ”ullstad” som ofta kallas ”Drottningen av Cotswold”. Anländer du innan affärerna stänger kanske du hinner med att besöka några av byns butiker med handarbeten från omgivningarna.

Lätt, 12 km, + 308 meter, – 412 meter

Dag 7 – Painswick – King´s Stanley

Du lämnar Painswick och har en härlig vandring framför dig. Leden mellan Painswick och King´s Stanley kallas för den storslagna delen av Cotswold Way. Du bjuds på gamla skogar, landsbygdens lugn och stora panoramavyer.  Dagens mål är King´s Stanley, samhället där du finner Gloucestershires äldsta Baptist kyrka från 1640.

Medel, 15 km, + 393 meter, – 496 meter

Dag 8 – King´s Stanley – Wotton-under-Edge

Du lämnar ditt boende i King´s Stanley, det går uppför till Slesly Common, en platå med underbar utsikt över området kring King´s Stanley. Vandringen över platån följs av en serie korta kraftiga stigningar och sänkningar, gravkammare från yngre stenåldern och fornborgar från järnåldern gör att dagens första 10 km till Dursley går relativt lätt. En av dagens höjdpunkter är när du når Tyndale Monument. Vid dagens slut når du Wotton-under-Edge, en charmig landsortsstad och genomsyrad av historia.

Utmanande, 25 km, + 862 meter, – 814 meter

Dag 9 – Wotton-under-Edge – Old Sodbury

Första sträckan denna dag tar dig genom dalar med kvarnar och vattendrag som påminner om den yllehandel som en gång var så viktig för området. Du passerar genom byn Hawkesbury Upton och fortsätter ut på landsbygden som bjuder på en lugn vandring till Old Sodbury.

Medel, 20 km, + 492 meter, – 455 meter

Dag 10 – Old Sodbury – Cold Ashton

Du lämnar Old Sodbury efter dagens frukost och vandrar mot Cold Ashton. Vandringen går genom det lilla samhället Tormarton för att sedan passera det spektakulära Dyrham Park – en herrgård med tillhörande rådjurspark. Du når Cold Ashton, ett lugn och behaglig by. Där kan du besöka kyrkan Holy Trinity med fin utsikt över St Catherines dal.

Lätt, 14 km, + 296 meter, – 204 meter

Dag 11 – Cold Ashton – Bath

Sista vandringsdagen väntar många höjdpunkter innan du kommer fram till Bath med sina många teatrar, museer och andra kulturella platser. Staden erbjuder ett hundratal restauranger att välja mellan och ungefär lika många pubar. Bath upptogs 1987 på UNESCOs världsarvslista och har du möjlighet så rekommenderar vi att du lägger till en extra natt i Bath innan hemresa.

Medel, 16 km, + 313 meter, – 491 meter

Dag 12 – Hemresa

Efter frukost är det så dags för hemresa eller mot nya äventyr. Ett tips för den historieintresserade är ett besök i Stonehenge som ligger cirka 1 timmes bussresa från Bath.

Vad ingår

 • Boende 11 nätter inklusive frukost i Chipping Campden, Broadway/Stanton, Winchcombe, Cheltenham, Birdlip, Painswick,  King´s Stanley, Wotton-under-Edge, Old Sodbury, Cold Ashton och Bath
 • Transfer Seven Springs – Cheltenham – Seven Springs
 • Resplan med anslutningstider och förteckning över boendet
 • Guidebok och karta, engelsk text, en uppsättning per rum
 • GPS-filer för vandringen
 • Bagagetransport mellan övernattningarna
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Anslutningsresan mellan Skandinavien och Chipping Campden/Bath
 • Eventuellt boende i anslutning till resans start och slut
 • Eventuella extranätter utmed leden
 • Lunch och middag samtliga dagar
 • Personliga utgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd

Tillval

Extra nätter

Extra nätter före och efter vandring samt på övriga orter går att ordna enligt dina önskemål. Kontakta oss för pris.

Extra uppsättning guidebok och karta

I vandringspaketet ingår en uppsättning guidebok och karta per bokat rum. Är ni två eller fler i ett rum och vill ha varsin uppsättning, kan ni välja att lägga till ytterligare uppsättningar.
Kostnaden är 300:- per extra uppsättning.

 

Boende

Vi bokar er i första hand i de orter som anges i programmet, men antalet hotell och Bed & Breakfast i direkt anslutning till leden är begränsat. Detta innebär att du någon eller några nätter kan komma att bo en bit från leden eller på annan ort än de som anges i programmet.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera Bed & Breakfast för att lösa boendet.

Cotswold Way är en mycket populär vandringsled, under sommarmånaderna är det många gånger svårt att hitta rum, så det är viktigt att du är ute i god tid.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,8 / 5
 • Vandringen är lätt till medel. Sex dagar är medel, tre dagar är lätta och en dag är utmanande.
 • Leden du följer är till större delen väl markerad och väl underhållen, men undantag finns.
 • Större delen av leden går på naturstigar/grusvägar, medan det runt byarna och städerna är mindre asfalterade vägar.
 • Total sträcka att vandra är 165 km fördelad på 10 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Mellan Köpenhamn och Moreton-inMarsh tar de cirka 25 timmar att resa med tåg och från Bath tillbaka till Köpenhamn är restiden med tåg cirka 24 timmar.

Flyg

Närmaste flygplats till startplatsen Chipping Campden är:

 • Birmingham (63 km)
 • Bristol (122 km)
 • London (127 km)

Närmaste flygplats till slutmålet Bath är:

 • Bristol (32 km)
 • London (161 km)
 • Birmingham (172 km)

Buss-/ tåganslutning

Startplatsen Chipping Campden når du med tåg och buss.

Slutdestinationen Bath tar du dig ifrån med tåg.

Väderkalender

Storbritannien har ett relativt tempererat klimat med en del molnighet. Vädret kan skifta väldigt mycket från dag till dag men generellt sett är sommaren (juni -augusti) varm med 14-30 °C, och vintern (december-februari) kylig med temperaturer runt 1-4 °C.
Östkusten har generellt mindre regn än övriga delar medan västkusten i regel har ett mildare klimat. Juli och augusti är de varmaste månaderna följt av juni och september.

Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led