Aarhus – Ebeltoft

En vandring genom det danska landskapet med mycket historia

Vandringen Aarhus till Ebeltoft bjuder på vackra och omväxlande miljöer med stränder, skog, byar och öppna kulturlandskap. Ett par dagar är etapperna kortare vilket ger dig mer tid över till att njuta av både natur och kultur i närområdet.

Den första delen av leden bjuder på vackra vyer över vattnet och Aarhusbukten. Möjligheterna till bad är många. Sen vandrar du in i nationalparken Mols Bjerge och dess mycket vackra landskap. Naturen i nationalparken är extremt mångsidig med över 40 olika naturtyper som anses väl värda att bevara. Leden tar dig genom Ringelmoseskogen för att senare komma ut i öppet landskap och nå toppen av Krogrygge. Härifrån är det kuperat med danska mått mätt. Leden passerar höjderna Agri Bavnehøj och Trehøje men även det djupa hålet Tinghulen och stensättningen Poskær Stenhus. Med lite tur kommer du att se vildhästar, en del av områdets bevarandeprogram. Mot slutet passerar du den gamla kvarnen Ørnbjerg, var historia är minst 500 år. Den sista etappen, Gåsehageetappen är en härlig blandning av skog, kust och den fina gamla staden Ebeltoft.

Reseperioder

Denna vandring kan genomföras under perioden 13 maj – 30 september, men med start endast vissa veckodagar:
13 maj – 15 jun: start mån eller tis
16 jun – 27 jun: start mån, tis eller sön
28 jun – 1 sep: start mån, tis, fre, lör eller sön
2 sep – 30 sep: start mån eller tis

Aarhus – Ebeltoft

Se pris och boka
Molsruten 7 nätter Total sträcka 109 - 126 km Svårighetsgrad 2,7/5 Avresa : se reseperioder Från 11.330 :- 6 vandringsdagar
 • Kustvandring med vackra vyer över Aarhusbukten ön Samsø
 • Kaløområdet med slottsruiner, herrgårdsbyggnad och skog
 • Mols Bjerge National park med sitt böljande landskap
 • Kaløområdet med slottsruiner, herrgårdsbyggnad och skog
 • Stensättningen Poskær Stenhus
 • Den pittoreska staden Ebeltoft

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Aarhus
Dag 2: Vandring Aarhus – Rønde, 15 – 31 km. Sträckan anpassas m.h.a. lokaltåg-/buss till vald startpunkt.
Dag 3: Rundvandring Kalø skogen och besök Kalø slottsruin, boende Rønde, 15 km
Dag 4: Vandring Kalø – Femmøller, 17 km
Dag 5: Rundvandring Mols Bjerge-leden (Mountain Stage), boende Femmøller, 21 km
Dag 6: Vandring Femmøller – Ebeltoft, 19 – 21 km
Dag 7: Rundvandring Mols Bjerge Trail (Gåsehage Stage), boende Ebeltoft, 22 km
Dag 8:  Hemresa.

Total sträcka att vandra: 109 – 126 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Aarhus

Till Aarhus på Jylland östra kust reser du smidigt med tåg. Om du inte kommer allt för sent till Aarhus föreslår vi att du upptäcker lite av Danmarks näst största stad. Besök ”Den gamle by”, Moesgaard Museum, Aarhus Kunstmuseum eller sätt dig bara ner på en uteservering och ta något gott att dricka.

Dag 2 – Aarhus – Rønde

Efter en rejäl frukost (morgenmad på danska) lämnar du de centrala delarna av Aarhus. Tycker du att 31 km känns för långt åker du en bit med lokalbuss/lokaltåg. Vandrar du hela vägen passerar du först Dokk 1, ett kombinerat bibliotek och kulturhus. Nästa imponerade byggnadsverk är Aarhus Toldboden ritad av arkitekten Hack Kampmann. Tullkammaren byggdes 1895 – 1897. Du passerar nybyggda bostäder i Isbjeget och fiskehamnen innan du når en gammal badanläggning, Den Permanente Badeanstalt. Här kan du stanna till för ett svalkande dopp innan du fortsätter din vandring. Har du tur kan du se tumlare, säl och ibland även delfiner när du vandrar här längs havet. Du passerar Studstrups kraftverk med höga skorstenar som ett landmärke. Leden lämnar nu kusten och tar dig in över det platta jordbrukslandskap fram till skogen vid Havskov, vidare till den gamla herrgården Vosnæsgård och sen ner till kusten igen. Följ stranden och passera genom nästa lilla skog, Pyntskoven. Omgivningarna växlar mellan öppna fält och lummig lövskog. Du vandrar genom Havhusene i Løgtenbukten och den historiska Gl Løgten Strandkro där du kan göra ett stopp för lunch (frokost på danska). En avstickare till Mågeøen rekommenderas. Det var en gång i tiden en ö men tidvattnet har rört om i sanden så numera finns en liten sjö här. I Rønde, den lilla staden på kullen, bor du på ett underbart vandrarhem med fantastisk utsikt där alla rummen har privata faciliteter. Under sommarmånaderna serveras en frukostbuffé med hemlagade läckerheter.

Lätt – utmanade, 15 – 31 km, + 185 meter, – 115 meter

Dag 3 – Rønde – Kalø slottsruin – Rønde

I dag kan du välja var och hur du vill vandra. I ledbeskrivningen finns två alternativ. Vi rekommenderar alternativet som är 15 km. Oavsett vad du väljer, får du inte missa Kalø slottsruin. Slottet eller snarare fästningen byggdes av kung Erik Menved år 1313. Kort efter att det var färdigbyggt revs den för att åter byggas upp igen. Vägen dit går via en gammal väg som en gång i tiden varit stenlagd och som är Danmarks längsta bevarade väg från medeltiden. Från fastlandet fortsätter du längs den gamla vägen ut till slottsruinerna. När du har passerat vallgraven befinner du dig mitt i slottsruinen. Visningsplattformar har nyligen byggts högst upp i tornet vilket ger dig en vidunderlig utsikt över skogarna, Mols Bjerge och Århusbukten. Härifrån kan du, om du har tur, se sälar som ofta vilar på revet utanför Egens Vig. Vandringen till och från slottsruinerna går genom skogarna i Kalø, Hestehave Skov och Ringelmose Skov. Du passerar gamla gravhögar som är mer än 5000 år gamla. På Følle Bund kan du vid lågvatten se spår från stenåldern. Vandringsleden passerar också herrgården Kalø Gods med en minnessten från den tyska ägaren Baron von Jenisch. Familjen Jenisch från Hamburg tog över hela Kalø-gården med herrgård, slottsruiner och skogar 1825 och var ägare fram till 1946. Dagens vandring tar dig tillbaka till Rønde där du bor ytterligare en natt.

Lätt, 15 km, + 160 meter, – 160 meter

Dag 4 – Rønde – Femmøller

Den här dagen lämnar du Molsruten och följer en modifierad sträckning (igår vandrade du delar av Mols Bjergeleden). Den modifierade sträckning tar dig förbi Bregnet-kyrkan, som ligger lite för sig själv i utkanten av Ringelmoseskogen. Liksom många andra danska kyrkor härstammar denna från 1 000-talet. I kyrkan hänger bland annat Arne Haugen Sørensens vackra moderna konstverk. I närheten av kyrkan ligger även den heliga källan Tobias Kilde, som sägs kunna bota ögonsjukdomar. Du fortsätter din vandring och korsar gränsen till Mols. Här passerar du ett tidigare gods, som idag inrymmer Kalø folkhögskola. Det är en skola för ekologiskt jordbruk, faktiskt den enda av sitt slag i Danmark. Före och efter byn Kejlstrup följer du kanten av en morän från istiden. Den utgör klyftan mellan det kuperade Mols och det plattare landskapet. Här kommer du upp på hisnande 80 meter över havet, vilket upplevs som högt med de lågt belägna omgivningarna. Njut en stund av utsikten och fortsätt sen din vandring på mjuka stigar längs ett böljande landskap av skog och fält. Snart är du framme i Femmøller där du övernattar i två nätter. Från hotellet har du fin utsikt över havet och Mols Bjerge Nationalpark.

Medel, 17 km, + 200 meter, – 270 meter

Dag 5 – Femmøller – Mols Bjergeleden – Femmøller

Idag har du den vackraste vandringsdagen framför dig. Vill du ha en något mindre ansträngande dag går det att korta ner rundvandringen. Du lämnar ditt boende i Femmøller och följer leden upp till Mols högsta ”berg”, Agri Bavnehøj på 137 m.ö.h. Härifrån har du en underbar utsikt över större delen av nationalparken Mols Bjerge. Leden tar dig vidare till Tinghulen där du passerar en av de största jättegrytorna från istiden. Se till att inte missa den! Förr i tiden var Tinghulen en mötesplats för de som bodde i de tre socknar som angränsade till Tinghulen. Här löstes tvister, förkunnades domar och häxor brändes på bål. Om du vill kan du göra en kort avstickare för att besöka Danmarks största stensättning, Poskær Stenhus. Stensättningen restaurerades 1943 och innehöll ursprungligen 2 gravkammare. Du fortsätter din vandring över gravhögarna Trehøje (127 m.ö.h) från bronsåldern. På vägen tillbaka mot Femmøller vandrar du via de öde byarna Toggerbo, Tremosegård och Strandkær, där Karen Blixens syster Ellen Dahl och hennes man hade ett fritidshus. Väl tillbaka till strandhotellet kan du åter njuta av dagens upplevelser över en god middag.

Medel, 21 km, + 500 meter, – 500 meter

Dag 6 – Femmøller – Ebeltoft

Idag följer du stigar och mindre skogsvägar bort från Femmøller längs Mols Bjergeleden. Mitt i skogen passerar du Ørnbjerg Mill, en gammal kvarn som malde spannmål i över 400 år innan den lades ned under 1960-talet. Leden tar dig vidare österut och du följer nu återigen kanten av moränen från istiden mot Djurslands största sjö, Stubbesjön. Har du tur kan du få se örnar här. Du fortsätter på leden som nu lämnar skogen och ansluter till en gammal banvall. Här gick tåg mellan Ebeltoft och Trustrup fram till 1968 då järnvägen lades ner. Leden passerar utanför den lilla byn Dråby som är känd för sin stora kyrka. Vill du kan du göra en kort avstickare in till byn och se ”Mols katedral”. Det är ganska ovanligt att en så liten by har en så stor kyrka. Förklaringen är att en gång i tiden var byn ansluten till havet och man kunde nå byn sjövägen. Nu är du snart framme i Ebeltoft. Sista biten in i staden är lättvandrad och går längs en nedlagd banvall som gjorts om till gång- och cykelväg. Du når stranden vid Ebeltoft och följer kustlinjen in mot staden. Du bor i ett stilla naturområde i utkanten av Ebeltoft med vackra vyer över bukten och Mols bjerge.

Medel, 19 – 21 km, + 300 meter, – 300 meter

Dag 7 – Rundvandring Mols Bjerge-leden, Gåsehageetappen

Dagens vandring bjuder på en härlig mix av gröna skogar, träskmarker, vita stränder, kudtklippor och den vackra staden Ebeltoft. Gåsehage är namnet på den södraste udden på Hasnæshalvön. Vandringen börjar genom olika typer av skogar. När du har passerat Øer Miritime kommer du in i ett träskområde där du vandrar på spänger. Det är en spännande subtropisk miljö. Du kommer så småning fram till stranden med härlig utsikt över havet. I horisonten ser du ön Hjelm med dess fyr. Härifrån vandrar du längs stranden och passerar Ahl Hage, ett naturreservat med rikt fågelliv. Natten spenderar du i Ebeltoft.

Medel, 22 km, + 160 meter, – 160 meter

Dag 8 – Hemresa

Efter frukost lämnar du Ebeltoft med många fina minnen från en natur- och kulturvandring med mycket historia och vackra kulturmiljöer.

Vad ingår

 • Boende 7 nätter inklusive frukost i Aarhus, Rønde (2 nätter), Femmøller (2 nätter) och Ebeltoft (2 nätter)
 • Övernattningar sker på små hotell eller hostel. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Två lunchpaket (dag 3 & 4)
 • Bagagetransport 1 väska/person, max 15 kilo/väska
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Ledbeskrivning (på danska/engelska) med kartor, en per rum
 • GPX-filer över vandringen
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Resan till Aarhus och från Ebeltoft
 • Luncher var dag förutom dag 4 och 5
 • Middagar var dag
 • Lokalbussresor
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Minimum 2 personer, önskar du bo i enkelrum kontakta oss för pris

Tillval

Extra nätter

Extranätter Aarhus
Från 1 075:-/person i dubbelrum
Önskar du bo i enkelrum kontakta oss för pris

Extranätter Ebeltoft
Från 830:-/person i dubbelrum
Önskar du bo i enkelrum kontakta oss för pris

 

Boende

Du bor på hotell och vandrarhem. Rummen har sängkläder, handduk och vanligtvis dusch och toalett på rummet.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell. Vi bokar dig då på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum bokar vi er i första hand enligt era önskemål. Om det någon eller några nätter inte är möjligt att boka trippelrum bokar vi er i ett dubbelrum och ett enkelrum den/de aktuella natten/nätterna. Det tillkommer då enkelrumstillägg för den/de aktuella natten/nätterna.

Notera att i  Femmøller finns endast dubbelrum med en dubbelsäng

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,7/5 – 3/5
 • En dag är lätt, en dag är lätt – utmanande (beroende på vald vandringssträcka) och resterande är medel varav två dagar på gränsen till utmanande.
 • Leden du följer är till större delen väl markerad och väl underhållen, undantag finns.
 • Med hjälp av ledbeskrivning och GPX fil nerladdad i din smartphone så har du inte några problem att finna vägen
 • Total sträcka att vandra är 109 – 126 km fördelad på 6 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Med tåg från Köpenhamn till Aarhus tar det cirka 3 timmar att resa med tåg. Från Ebeltoft tillbaka till Köpenhamn tar du buss till Aarhus och vidare med tåg till Köpenhamn, total restid cirka 4 timmar.

Flyg

Närmaste flygplats till startplatsen Århus är:

 • Aarhus Lufthavn (41 km)
 • Köpenhamn, Kastrup (304 km)

Närmaste flygplats till slutmålet Ebeltoft är:

 • Aarhus Lufthavn (16 km)
 • Köpenhamn, Kastrup (354 km) *

 

Väderkalender

Läs mer på www.yr.no

Se pris och boka

Översikt led