Molsruten

Molsruten - vacker och varierad vandring på östra Jylland

Molsruten är en del av den europeiska långdistansleden E1 som går från Nordkap till Italien. Sträckan mellan Aarhus och Ebeltoft bjuder på lättare vandring och går mestadels längs kusten. Det finns därför goda möjligheter att kombinera vandring med bad. Den första delen av leden bjuder på vackra vyer över Aarhusbukten och även nationalparken Mols Bjerge, dit vandringen kommer att ta dig. Mols Bjergeleden blev under 2020 certifierad som European Hiking Quality Trail av European Ramblers Association.

Mer info

Sträcka 104 - 106 km
Pris från 8.440 :-

Mols Bjerge Nationalpark

Höga toppar, djupa hål och sällsynta ödlor är en del av det som möter dig i nationalparken. Landskapet i Mols Bjerge nationalpark har skapats under istidens miljoner år av is och vatten. Detta har gjort att unika livsmiljöer har skapats. Här finns även en rik historia, med ruinerna i Kalø och bronsåldershögarna i parken som två exempel. Från Ebeltoft kan du ta en färja till Själlands Odde, en resa på knappa timmen. Från Ebeltoft tar du dig med färja och bil till Köpenhamn på 2,5 timme.

Aarhus

Aarhus är Danmarks näst största stad. Stadens anor är från 800-talet då det fanns ett vikingafort vid havet. Detta låg strategiskt vid inloppet av nuvarande Samsø Bält/Stora Bält. Hamnen är viktig då den är den största container hamnen i Danmark. Staden attrahera också många unga med Skandinaviens största universitet.

Ebeltoft

Ebeltoft är en pittoresk stad med korsvirkeshus och kullerstensgator. Längs husfasaderna står stockrosor i många färger. Ebeltoft är en gammal hamn- och handelsstad med anor från 1300-talets början. Vi kan rekommendera en extra natt i Ebeltoft så att du hinner med att besöka det 160 år gamla krigsskeppet Jylland, byggt i trä,  och glasmuseet.

Vandring längs Molsruten

Det ingår alltid bagagetransport mellan boendena medan du vandrar med lätt packning.

Referenser

Molsruten

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!