Bornholm, Rönne – Gudhjem

Spektakulära vyer längs klippkusten på Bornholm

Denna vandringsresa till Bornholm låter dig kombinera härlig vandring med några dagar på stranden eller med andra aktiviteter på ön. De tre vandringsdagarna tar dig längs kustvägen på den nordöstra delen av Bornholm och bjuder på 48 kilometer vacker och varierad natur. Vandringen startar i Rønne och följer kustvägen (medurs) till Gudhjem. Vandringssträckan kännetecknas av klippkuster med imponerande klippformationer, spektakulära vyer, spökdalar och små, mysiga hamnstäder. Här kan du känna öns lugna puls och smaka på lokal mat i toppklass.

Har du mer tid och vill göra en längre vandring kan du titta på vandringen Bornholm runt.

Andra veckan i juni hålls Folkemødet på Bornholm. Folkemødet är Danmarks motsvarighet till Almedalsveckan på Gotland. Under denna vecka går det inte att boka vandringsresa till Bornholm.

Bornholm, Rönne – Gudhjem

Se pris och boka
Bornholm 4 nätter Total sträcka 48 km Svårighetsgrad 2,3/5 Avresa dagligen 15 apr - 30 sep Från 7.885 :- 3 vandringsdagar
 • Bornholms fantastiska kustlinje med sina kritvita sandstränder, dramatiska klippor och spännande geologi.
 • Österlars rundkyrka, uppförd runt år 1150
 • Smaka på öns många läckra matspecialiteter.
 • Bornholms pittoreska fiskelägen

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Rønne
Dag 2: Vandring Rønne – Hasle, 12 km
Dag 3: Vandring Hasle – Allinge-Sandvig, 19 km
Dag 4: Allinge-Sandvig – Gudhjem, 17 km
Dag 5: Hemresa

Total sträcka att vandra: 48 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1: Ankomst till Rønne.

Ta gärna en tur i den mysiga staden. Här finns många restauranger och kaféer. Ofta är det livemusik när uteserveringarna är öppna. Du hittar även delikatessbutiker med lokala specialiteter liksom hantverksbutiker. Gamla stan ska du inte missa. Kullerstensgator och de gamla korsvirkeshusen påminner om svunna tider. Centralt placerad, på en kulle vid hamnen, ligger Sankt Nikolaikyrkan. Kyrkan är öns största och har blivit Rønnes landmärke. Vi kyrkan finns en fin utsiktsplats där du har bra sikt över aktiviteterna i hamnen.

Dag 2: Vandring Rønne – Hasle

Vandringen startar norrut från hamnen i Rønne. Du kommer snart till Antoinette Strand varifrån skogsstigen genom Blykobbe Plantage leder norrut. Du fortsätter längs den ibland branta kustlinjen och förbi de tre största sjöarnai området. Sjöarna har bildats efter många års lergrävning. Leden fortsätter genom ett månliknande landskap förbi Kultippen, ett arv från Bornholms gruvdrift. Dagens slut är i Hasle. Därifrån tar du buss till ditt boende i Allinge-Sandvig.

Mycket lätt, 12 km, + 108 meter, – 107 meter

Dag 3: Vandring Hasle – Allinge-Sandvig

Du tar bussen tillbaka till Hasle. Idag följer vackra vyer över Östersjön dig. Är det klart ser du Sveriges sydkust 40 km bort. Dagens vandring är vacker men också mer fysiskt krävande. De små fiskelägena Helligpeder och Teglkås ligger längs dagens vandring. När du kommer till klippformationen ”Jons Kapel” börjar den mer kuperade vandringen. Du fortsätter förbi granitbrottet Ringebakkerne, förbi det 15 meter höga vattenfallet Pissebaekken och borgruinen Hammershus som ligger vackert på toppen av en klippa. Kusten nedanför är en imponerande syn med sprickdalar, hålor och klippformationer. Hammershavn och Solomons Kapel (kyrkoruin från 1300-talet) ligger också längs vandringen. Mot slutet av dagen kommer du upp runt Hammer Odde med ”Lille Fyr” för att sluta dagen i Allinge-Sandvig.

Medel, 19 km, + 264 meter, – 258 meter

Dag 4: Allinge-Sandvig – Gudhjem

Dagens vandring är kuperad med vackra vyer och dramatiska klippformationer. Slutmålet för dagen är Gudhjem, Bornholms äldsta handelsstad och Danmarks enda bergsstad. Fiskemännen i Gudhjem var de första i Danmark som började röka sill. Sydöst om Tejn kan du göra en avstickare in i Døndalen, en av Bornholms ca 65 sprickdalar. Här finns också Bornholms, och Danmarks högsta vattenfall (20 m) som väldigt många olika växter. Yststien fortsätter mot Hellingdomsklipporna, en kuststräcka med upp till 20 meter höga klippor. Detta är en mycket vacker plats oavsett årstid och väder. Härifrån går vandringen på klipporna högt över havet, först genom skog och senare nedåt genom ett kulturlandskap med fårhagar och ängar. Övernattning i Gudhjem.

Medel, 17 km, + 441 meter,  – 449 meter

Dag 5: Hemresa

Vandringsarrangemanget är nu slut och det är dags för hemresa eller om du bestämmer dig för att stanna någon extra dag på ön. Väljer du att stanna i Gudhjem kanske du vill passa på att ta en tur till Christiansø.

Vad ingår

 • Boende 4 nätter inklusive frukost i Rønne, Hasle, Allinge-Sandvig och Gudhjem
 • Övernattningar sker på små hotell, pensionat eller vandrarhem.
 • Bagagetransport 1 väska/person, max 15 kilo/väska
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • Tillgång till navigeringsapp med ledbeskrivning (på danska) med kartor
 • Karta
 • Praktisk information
 • Jourservice

Tillkommer

 • Resan till och från Bornholm
 • Resa med lokalbuss Gudhjem – Rønne
 • Luncher var dag
 • Middagar var dag
 • Resor med lokalbuss dag 2 & 3
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extra nätter

Extra nätter Rønne
Från 925:-/person i dubbelrum
Från 1 850:-/person i enkelrum

Boende

Boendet varierar i standard eftersom du kommer att bo på en kombination av hotell, pensionat, B&Bs och vandrarhem. Vissa ställen har rum med privata badrum och toaletter och andra har delade badrum och toaletter. Våningssängar kan förekomma. Sängkläder och handduk finns alltid.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell. Vi bokar dig då på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transfern kan tillkomma.

Är ni tre personer som vill bo i trippelrum – kontakta oss så undersäker vi möjligheterna.

Svårighetsgrad

Kuststigen på Bornholm följer, som namnet antyder, kusten hela vägen runt ön. Vandringsleden är ca 120 kilometer och är utan tvekan en av de vackraste kustlederna i norra Europa. Leden följer främst de gamla livräddarstigarna och stränderna, men på flera ställen når man också högre höjder och kan njuta av fantastiska vyer över de klippiga kusterna och Östersjön. Kuststigen bjuder på en otroligt varierande natur, där du kan vandra längs kilometerlånga vita sandstränder, över storslagna ljunghedar och strandängar, på höga och vindpinade klippstigar, genom dramatiska, ormbunksfyllda och doftande sprickdalar, förbi brusande vattenfall och genom djupa och tysta skogspartier.

 • Snittvärde svårighetsgrad: 2,3/5
 • En dag är mycket lätt och två dagar är medel.
 • Leden du följer är väl markerad.
 • Total sträcka att vandra är 48 km fördelad på 3 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Färja

Färja mellan Ystad och Rønne körs av Bornholmstrafiken. Mer information om turlista och bokning av biljetter hittar du på Bornholmslinjens hemsida.

Lokalbussar

På Bornholm kör bussbolaget BAT. Turerna avgår från Rønne till öns mindre orter. Det är oftast bussavgångar varje timme för de mest utnyttjade busslinjerna. Busstidtabellerna är synkroniserade med färjornas ankomst- och avgångstider.
När du reser med regionbussarna på Bornholm kan du stiga på och av i stort sett var som helts utmed landsvägarna utanför tätorterna. Håll bara ut armen och vinka tydligt när du står vid vägkanten. Notera att bussarna inte får stanna om det är heldragen mittlinje på vägen. I tätorter kan du endast stiga på och av vid busshållplatserna.

Väderkalender

På Bornholm är det milt klimat pga av läget i Östersjön. Det blir aldrig hett på sommaren då vatten kyler och det ofta blåser en svalkande bris. Höstarna är milda då det omgivande havet har värmts upp under sommaren.

 

Se pris och boka

Översikt led