Govedartsi och Bansko, 5 nätter

Utmana dig själv med alpvandring i vackra Bulgarien

Är du sugen på att utmana dig själv med vandring i vackra bergsområden? Du har kanske vandrat i Alperna, Dolomiterna och Pyrenéerna och längtar efter något område med färre turister. Då har du kommit rätt! Rila- och Pirin ger dig möjlighet att på egen hand bestiga de högsta bergen i Bulgarien och vandra upp på toppen av Balkan, berget Musala 2 925 m.ö.h. Vandringen går på naturstigar i huvudsak ovanför trädgränsen. Vackra alpängar med stor blomsterrikedom och kristallklara alpsjöar pryder landskapet. Vandringen kräver att du är van att vandra i bergen, är säker på foten och inte lider av höjdrädsla. Lederna är väl markerade och tar dig genom orörda naturområden. Du bor i orterna Govedartsi och Bansko varifrån du blir körd till och från vandringarna.

I detta förkortade program har vi kombinerat de bästa vandringarna i Rila- och Pirinbergen. Det ger också utrymme för en extra natt eller två i Sofia.

Govedartsi och Bansko, 5 nätter

Se pris och boka
Govedartsi – Bansko 4 vandringsdagar Total sträcka 41 - 50 km Svårighetsgrad 4,9/5 Avresa tis - lör 15 jun -14 sep Från 5.735 :-
 • Utmanande vandring i orörd natur längs stigar i huvudsak ovan trädgränsen
 • Balkans högsta topp Mount Musala, 2 925 m.ö.h.
 • Majestätiska panoramavyer i vackra bergsområden
 • Kristallklara sjöar och vattendrag med drickbart vatten
 • Vänlig och hjälpsam lokalbefolkning
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Sofia, transfer till Govedartsi.
Dag 2: Vandring genom Rila nationalpark till toppen av Musala, Balkans högsta punkt, 14 km.
Dag 3: Vandring runt Rilas sju sjöar , 12 km. Transfer till Bansko.
Dag 4: Vandring via Banderishkisjöarna till Demyanitsahyttan, 7 km/16 km.
Dag 5: Vandring till berget Vihrens topp, 8 km
Dag 6: Transfer till Sofia. Hemresa.

Total sträcka att vandra: 41 – 50 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Sofia

Du ankommer till Sofia flygplats eller tågstation där du blir mött av chaufför i ankomsthallen. Sofia, Bulgariens huvudstad, har en kontinental prägel. Parkerna är gjorda för att umgås i och folklivet är intensivt. Här råder det moderna livet i kontrast till byarna på landsbygden. Utbudet av restauranger, shopping och kultur är stort. Vi rekommenderar att du stannar en dag i Sofia innan eller efter din vandring. Från flygplatsen går transfern direkt till Govedartsi vid foten av Rilabergen. Byn är din bas de närmaste två nätterna.

Dag 2 – Vandring genom Rila nationalpark till toppen av Musala, Balkans högsta punkt.

En transfer tar dig till Borovets. Du tar liften upp till Yasterbets topp och vandringens start på 2 370 m.ö.h. Härifrån följer lätt vandring de första 3 km tills du når Musalahyttan som ligger vid en liten sjö, vackert omringad av höga berg. Du är nu i Rila nationalpark. Därefter börjar en mer krävande vandring längs naturstig med ojämnt underlag genom den kittelformade dalen. Vid räddningshyttan Ledeno Ezero (Frusna sjön) på ca 2 700 m.ö.h är det skönt med en paus. Missa inte att gå in i den gediget byggda hyttan! Här finns många spår från tidigare vandrare. Den sista stigningen på 200 höjdmeter tar dig upp till toppen. Du tar samma väg tillbaka till Borovets där du möts av din chaufför som kör dig tillbaka till boendet i Govedartsi.

Utmanande – Krävande, 14 km, + 690 meter, – 690 meter

Dag 3 – Vandring runt Rilas sju sjöar (Sedemte Rilski Ezera). Transfer till Bansko.

Idag står ännu en utmanande vandring med många höjdmeter på programmet. Din chaufför hämtar dig och kör dig till Vadahyttan. Du vandrar uppför längs en skogsväg genom djup och fridfull barrskog. Efter ett par kilometer tar du dig över Dzhermanfloden där du har god hjälp av dina stavar för att hålla balansen. Du når Lovnahyttan som ligger på en äng väl inbäddad i skogsgläntan. Vandringen fortsätter upp genom vacker skog ytterligare någon kilometer innan du kommer ut i terräng med lågväxande barrträd. Du ser nu snart även den första av de sju sjöarna som ligger i den kittelformade dalen omgiven av skyddande bergstoppar. Vandringen runt sjöarna, som ligger på mellan 2100 – 2500 m.ö.h, bjuder på hänförande vackra vyer. Vid Rila Lakes hut tar du stolsliften ner till Panichiste där chauffören väntar med ditt bagage för fortsatt resa till Bansko.

Krävande, 12 km, + 750 meter/+ 1000, – 350 /– 600 meter (beroende på vägval)

Dag 4 – Vandring via Banderishkisjöarna till Demyanitsahyttan

Morgontransfern tar dig från Bansko upp till Vihrenhyttan. Härifrån påbörjar du en fantastik vandring genom gröna dalar förbi Banderishkisjöarna och över bergskammen till den angränsande dalen. Utsikten från bergskammen är hänförande vacker över den djupa dalen och Todorini Ochisjöarna. Nere i dalen väntar den fridfulla granskogen i Yulen naturreservat. Framme vid Demyanitsahyttan, där en sallad eller soppa smakar gott, kan du se tillbaka på en av veckans finaste vandringar. Från hyttan följer du en grusväg större delen av sträckan till upphämtningsplatsen. Känner du för att göra en mindre ansträngande vandring idag (och spara krafterna till morgondagens topptur) väljer du att endast göra vandringen runt Banderishkisjöarna.

Hela turen: Krävande, 16 km, + 610 meter, – 1 215 meter
Banderishkisjöarna: Medel, 7 km, + 470 meter, – 470 meter

Dag 5 – Vandring till berget Vihrens topp

Idag väntar en mäktig topptur uppför berget Vihren. Dagen startar med en transfer till Vihrenhyttan där du även startade gårdagens vandring. Toppen är den högsta i Pirinbergen och når 2 914 m.ö.h. Det finns två vägar upp till toppen. Den ena går på smala oskyddade stigar längs bergssidan och med kortare partier där du behöver använda händerna som stöd. Sista biten upp till toppen går längs klippsidan. Här finns en fast monterad kedja till hjälp vid uppstigningen. Denna väg väljer du endast om du känner dig helt trygg att vandra i brant terräng, genomföra lätt klättring och är säker på foten. Den andra vägen går längs naturstigar uppför berget. Du vandrar längs vidsträckta alpängar och upp till en ås med vacker utsikt över Vlahinskisjöarna. Sista biten sicksackar sig stigen upp till toppen. Stigningen är bitvis mycket brant, men stigen är ej utsatt. Båda vägarna upp bjuder på magiska utsikter över kringliggande toppar och dalar, för att inte tala om vyn från toppen. Efter nedstigningen till Vihrenhyttan väntar transfer tillbaka till Bansko.

Krävande, 8 km, + 960 meter, – 960 meter

Dag 6 – Hemresa

Efter frukost är det dags för transfer till Sofia centrum om du bestämmer dig för ett par extra dagar i staden. Alternativt avgår transfern i lagom tid för din flight eller tågavgång.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 5 nätter inklusive frukost i Govedartsi (2 nätter) och Bansko (3 nätter)
 • Övernattningar sker på små familjeägda hotell eller B&B. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Ledbeskrivning (på engelska) och kartor, en per rum
 • Bagagetransport (1 väska/person, max 20 kilo/väska)
 • Middagar dag 1-2 i Govedartsi, dryck tillkommer.
 • Transfer till och från vandringarna enligt program
 • Transfer från Sofia flygplats/Sofia centrum till Govedartsi
 • Transfer från Bansko till Sofia flygplats/Sofia centrum
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • GPS-filer över vandringen finns att få
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Bulgarien
 • Luncher
 • 3 middagar i Bansko
 • Biljetter till kabinbana/stolsliftar, totalt ca € 15,00 / person
 • Ev entréavgifter
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extra nätter i Sofia

Från 470:-/person i dubbelrum
Från 815:-/person i enkelrum

Hyra vandringsstavar

210:-/person och vecka

Transfer till/från flygplatsen (om extra nätter bokas)

Transfer Sofia centrum – flygplats, bil för max 4 personer: från 275:-
Transfer Sofia centrum – flygplats, bil för max 8 personer: från 510:-

Boende

Ni bor på mindre hotell eller B&B i Govedartsi och Bansko. Samtliga rum har sängkläder och handduk. Rummen har dusch och toalett på rummet.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell. Vi bokar dig då på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transporten kan tillkomma.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera hotell/B&B för att lösa boendet.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 4,9 / 5
 • Om alternativa vandringar väljs 4,4 / 5. Det finns andra möjligheter att korta av vissa av vandringsdagarna som ej tas upp i denna beskrivning.
 • Två av dagarna är utmanande – krävande och tre dagar är krävande på grund av branta stigningar och sänkningar, bitvis mycket ojämnt underlag och utsatta stigar.
 • Lederna du följer är väl markerade.
 • Du bör ha vandrat i berg på hög höjd och känna dig säker på foten för att genomföra vandringen. Det finns längre partier som går på smala stigar längs bergssidor. Under ett par av vandringarna finns även kortare partier där du behöver ta hjälp av händerna.
 • Stavar rekommenderas (finns att hyra på plats).
 • Notera att väderförhållande kan göra att vandringarnas inbördes ordning kan behöva ändras eller så kan endast de lättare vandringsalternativen genomföras.
 • Total sträcka att vandra är 41–50 km fördelad på 4 vandringsdagar.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Från Köpenhamn tar tågresan ca 46 – 50 timmar. Transfer från och till flygplatsen eller Sofia centrum ingår i anslutning till vandringsarrangemanget. Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Du flyger till Sofia. Transfer från och till flygplatsen eller Sofia centrum ingår i anslutning till vandringsarrangemanget.

Lokala transporter

Om du väljer att stanna någon extra natt i Sofia går det tunnelbana eller buss till flygplatsen. Restid ca 20–30 minuter.

Väderkalender

Klimat

Bulgarien är delat i två delar av bergskedjan som löper genom landet. De norra delarna av landet har kontinentalt klimat och de södra delarna har närmast ett medelhavsklimat. Årstiderna är tydliga, med varma och torra somrar medan vintrarna är kalla med snö som täcker en stor del av landet. Nederbördsmängden, såväl regn som snö, ligger mellan 440 – 1020 mm per år. De norra delarna av landet, och då särskilt bergsområdena, får störst andel av nederbörden. De södra delarna är torrare eftersom de skyddas av bergen. Mest regn faller under april-maj samt september-oktober. Under sommarmånaderna (juni-augusti) stiger temperaturen ofta uppåt 25–35 gr om du befinner dig på låg höjd (under 1000 m.ö.h). Kvällarna är svalare, runt 10–20 gr. Under senare delen av eftermiddagen är det vanligt med häftiga åskväder. Högre upp i bergen, över 1000 m.ö.h är temperaturen vanligtvis mellan 5–20 gr under dagtid. I september-oktober kan det vara kyligare än så.

Sofia (överst) samt toppen av berget Musala (underst)

Se pris och boka

Översikt led