Rila- och Pirinbergen

Upptäck alperna i Bulgarien - orörda naturområden och färre turister

Är du sugen på att utmana dig själv med vandring i vackra bergsområden? Du har kanske vandrat i Alperna, Dolomiterna och Pyrenéerna och längtar efter något område med färre turister. Då har du kommit rätt! En vandring i Rila- och Pirinbergen tar dig till några av de högsta topparna i Bulgarien varifrån du kan njuta av andlöst vackra panoramavyer. Vandringen går längs naturstigar i huvudsak ovanför trädgränsen, ner i ”glacial cirques” och upp på toppar. Vackra alpängar med stor blomsterrikedom och kristallklara alpsjöar pryder också landskapet. Vandringarna i Rila- och Pirinbergen utgår från orterna Govedartsi och Bansko, varifrån du blir körd till och från vandringarna. Alla transfers är inkluderade i priset.

Mer info

Sträcka 52-65 km
Pris från 7.765 :-

Sträcka 41 - 50 km
Pris från 6.190 :-

Var beredd på höga höjder och branta sluttningar

Vandringen kräver att du är van att vandra i bergen, är säker på foten och inte lider av höjdrädsla. Leden går till vissa delar längs bergssidor som sluttar brant ner i dalen nedanför. Du får även vara beredd på att du behöver ta hjälp av händerna för att ta dig fram på någon sträcka. Här finns dock alltid möjlighet att välja en annan väg som tar dig till samma slutmål. Vädret i alpområden kan växla mycket fort. Du måste därför vara van att hantera snabba väderomslag och bära med dig kläder så att du klarar olika vädertyper under en och samma dag.

Välmarkerade leder i oförstörd natur

Det finns många vandringsleder i områdena, men du kommer inte att ha några problem att hitta rätt väg. Lederna är väl markerade och tar dig genom orörda naturområden. Bulgarerna tycker om att vandra och värnar om naturen. Längs vandringarna finns det många vattenkällor med kristallklart vatten. Du kan dricka vattnet direkt från källan ur berget eller från någon av de många vattenstationer som finns uppbyggda.

Rilabergen

Rilabergen, som ligger 70 km söder om Sofia, utgör ett fantastiskt område för utomhusaktiviteter. Bergsområdet ståtar med de högsta topparna i såväl Bulgarien som på hela Balkanhalvön. Musala är högst med sina 2 925 m.ö.h. Naturen i området är på många sätt unik och där finns flera endemiska arter. Ca 200 glaciärsjöar glittrar mellan bergstopparna och här finns många vattenfall med kallt och klart vatten. Rila nationalpark, ett enormt område till stor del skogbeklätt, utgör en fridfull hemvist för rådjur, vilda getter och falkar. Här finns många vandringsleder, som exempel kan nämnas att långdistanslederna för vandrare, E4 och E8, går härigenom.

Pirinbergen

Pirinbergen ståtar med fler än 100 toppar på över 2000 m.ö.h. Här kan vädret ändra sig snabbt pga de stora höjdskillnaderna i området. Orten Bansko ligger i Pirinberg och är Bulgariens mest utvecklade skidort. Från Banskos södra del breder Pirins nationalpark (UNESCO-listad 1983) ut sig. Parken omfattar 400 kvadratkilometer mark med barrskog, granitklippor och 176 kristallklara sjöar. Här finns björn, varg och schakaler, men som vandrare är det mest troligt att du ser fåglar. Fågellivet är rikt med ca 170 olika arter.

Referenser

Rila- och Pirinbergen

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!