Rila- och Pirinbergen

Upptäck alperna i Bulgarien - orörda naturområden och färre turister

Utmana dig själv med en vandring i vackra bergsområden! Tänk Alperna, Dolomiterna eller Pyrenéerna men med färre turister. Klockrent!

Mer info

Govedartsi och Bansko

6 vandringsdagar
Pris från 9.785 :-

Govedartsi och Bansko

4 vandringsdagar
Pris från 8.665 :-

Vacker bergsvandring

Vandringen går längs naturstigar i huvudsak ovanför trädgränsen, ner i ”glacial cirques” och upp på toppar. Vackra alpängar med stor blomsterrikedom och kristallklara alpsjöar pryder också landskapet. Vandringarna i Rila- och Pirinbergen utgår från orterna Govedartsi och Bansko, varifrån du blir körd till och från vandringarna. Alla transfers är inkluderade i priset.

Var beredd på höga höjder och branta sluttningar

Vandringen kräver att du är van att vandra i bergen, är säker på foten och inte lider av höjdrädsla. Leden går till vissa delar längs bergssidor som sluttar brant ner i dalen nedanför. Du får även vara beredd på att du behöver ta hjälp av händerna för att ta dig fram på någon sträcka. Här finns dock alltid möjlighet att välja en annan väg som tar dig till samma slutmål. Vädret i alpområden kan växla mycket fort. Du måste därför vara van att hantera snabba väderomslag och bära med dig kläder så att du klarar olika vädertyper under en och samma dag.

Välmarkerade leder i oförstörd natur

Det finns många vandringsleder i områdena, men du kommer inte att ha några problem att hitta rätt väg. Lederna är väl markerade och tar dig genom orörda naturområden. Bulgarerna tycker om att vandra och värnar om naturen. Längs vandringarna finns det många vattenkällor med kristallklart vatten. Du kan dricka vattnet direkt från källan ur berget eller från någon av de många vattenstationer som finns uppbyggda.

Rilabergen

Rilabergen, som ligger 70 km söder om Sofia, utgör ett fantastiskt område för utomhusaktiviteter. Bergsområdet ståtar med de högsta topparna i såväl Bulgarien som på hela Balkanhalvön. Musala är högst med sina 2 925 m.ö.h. Naturen i området är på många sätt unik och där finns flera endemiska arter. Ca 200 glaciärsjöar glittrar mellan bergstopparna och här finns många vattenfall med kallt och klart vatten. Rila nationalpark, ett enormt område till stor del skogbeklätt, utgör en fridfull hemvist för rådjur, vilda getter och falkar. Här finns många vandringsleder, som exempel kan nämnas att långdistanslederna för vandrare, E4 och E8, går härigenom.

Pirinbergen

Pirinbergen ståtar med fler än 100 toppar på över 2000 m.ö.h. Här kan vädret ändra sig snabbt pga de stora höjdskillnaderna i området. Orten Bansko ligger i Pirinberg och är Bulgariens mest utvecklade skidort. Från Banskos södra del breder Pirins nationalpark (UNESCO-listad 1983) ut sig. Parken omfattar 400 kvadratkilometer mark med barrskog, granitklippor och 176 kristallklara sjöar. Här finns björn, varg och schakaler, men som vandrare är det mest troligt att du ser fåglar. Fågellivet är rikt med ca 170 olika arter.

Recensioner

Rila- och Pirinbergen

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Rila- och Pirinbergen, 5 nätter, juli 2023

Vandringarna va helt fantastiska - vilka vyer!

Väldigt väl utmärkta leder, inte alls svårt att hitta.

Det som drar ner betyget är att det under en vandring stod i GPS filerna att det fanns matställen utmed vandringen. Vi tog inte med lunchpaket den dagen. Tyvärr var det inget som var öppet, verkade inte varit det på länge . Sedan stämde inte heller avgifterna för liften som stod i beskrivningen, det var stor skillnad. (Vandra kommenterar: Hej och tack för den relevanta information gällande matställe och priser. Jag lovar att vi ska se över detta så att vi ger rätt information. Tack för att du hjälper oss att bli bättre. Allt gott, Sussi på Vandra).

Transfern fungerade superbra. Chaufförerna va jätte trevliga och hjälpsamma. Vårt första boende va sådär, personalen kunde nästan ingen engelska och de tog väldigt bra betalt för att fylla kaffe i våra små termosar och även lunchpaketet. Andra boendet i Bandko va fantastiskt- supertrevlig personal som var mycket hjälpsamma och serviceminded.

Rekommenderar verkligen den här resan till andra. Ni på Vandra har skött allt jätte bra. Kommer rekommendera andra att boka resa med er.

Rila- och Pirinbergen, 5 nätter, juli 2023

Allt har fungerat mycket bra!

Väldigt trevligt värdpar i Bansko och helt perfekt service där! Liftpriset var högre än vad som stod i informationen. Valutakursen nu gör att de 100 EUR som rekommenderas att ta ut är för snålt!

Vi är supernöjda med er och er lokala samarbetspartner.