Trigrad – Sofia, 5 nätter

Upplev lugnet på den bulgariska landsbygden

Det förkortade vandringspaketet I Orfeus fotspår tar dig längs de lite mer utmanade vandringarna i området. Vandringen ger dig möjlighet att kombinera det autentiska och genuina livet i de mindre byarna i Rhodopibergen med ett par nätter i den livliga huvudstaden Sofia eller kulturstaden Plovdiv. Den minnesvärda vandringen går genom en del av Bulgarien som för de flesta är ganska okänd. Du är i de sydligaste delarna av Bulgarien där gränsen till Grekland inte är långt borta. Här sägs Orfeus, som representerar musikkonsten i den grekiska mytologin, vara född. Det härliga klimatet tillsammans med det pastorala landskapet ger en utmärkt grund för behaglig vandring. Området är känt för sina djupa flodklyftor, stora grottor och fantastiska klippformationer. Dessutom är det rikt på både historia och kultur vilket du kommer att uppleva under resan. Vi har lagt in en vandringsfri dag på slutet så att du kan uppleva Bachkovo Kloster och Plovdiv.

 

Trigrad – Sofia, 5 nätter

Se pris och boka
Trigrad – Kossovo + Plovdiv & Sofia 3 vandringsdagar Total sträcka 56 km Svårighetsgrad 3,8/5 Avresa dagligen 1 maj - 31 okt Från 5.935 :-
 • Fridfull och naturskön landsbyggd
 • Genuina byar i en relativt okänd del av Bulgarien
 • Stora grottor och fantastiska klippformationer
 • Gästvänligheten i Rhodopi
 • Bachkovo kloster, Plovdiv och Sofia
Ladda ner broschyr

Turen i korthet

Dag 1: Ankomst till Sofia, transfer till Trigrad.
Dag 2: Transfer till ledens start, vandring via Kesten/Vodni Pad – Trigrad, 17 km
Dag 3: Transfer till Beden, vandring till Lyaskovo, 21 km
Dag 4: Vandring Lyaskovo – Chudnite Mostove (Underbara broarna), transfer till Kosovo 18 km.
Dag 5: Vandringsfri dag med besök i Bachkovo Kloster och Plovidv. Transfer till Sofia
Dag 6:  Hemresa.

Total sträcka att vandra: 56 km

Beskrivning dag för dag

Dag 1 – Ankomst till Sofia

Du ankommer till Sofia flygplats eller tågstation där du blir mött av chaufför i ankomsthallen. Sofia, Bulgariens huvudstad, har en kontinental prägel. Parkerna är gjorda för att umgås i och folklivet är intensivt. Här råder det moderna livet i kontrast till byarna på landsbygden. Utbudet av restauranger, shopping och kultur är stort. Från flygplatsen/tågstationen går transfern direkt till Trigrad.

Dag 2 – Transfer till ledens start, vandring via Kesten/Vodni Pad – Trigrad

En 10 minuters transfer tar dig till ledens start. En synnerligen trevlig vandring väntar idag i gränslandskapet mot Grekland. Här finns de båda byarna Kesten och Vodni Pad, som tills helt nyligen låg i ett bevakat område med begränsat tillträde även för de boende i området. Bevakningen var ett försök av den forna kommunistregimen att hindra Bulgariens invånare att fly till Grekland. Cirkelvandringen tar dig upp på bergskrön med vida vyer, genom löv- och barrskog, över ängar och genom skyddade dalar med traditionella stenhus. Återvägen till Trigrad går längs Tridgradfloden.

Medel – utmanande, 17 km, + 670 meter, – 760 meter

Dag 3 – Transfer till Beden, vandring till Lyaskovo

En transfer tar dig till byn Beden som är startpunkt för en av veckan vackraste vandringar. Vandringen går genom skogar och upp på toppar med vida vyer över det Rhodopiska landskapet. Dagen slutar i den charmiga lilla byn Lyaskovo. Här bor du vanligtvis på ett familjedrivet B&B där du får ta del av gästvänligheten som råder i området.

Utmanande, 21 km, + 823 meter, – 859 meter

Dag 4 – Vandring Lyaskovo – Chudni Mostove, transfer till Kosovo

Idag väntar vandring genom vacker skog till Chudni Mostove (De underbara broarna). Ett unikt landskap har formats genom 1,5 miljon år av erosion av kalkstensklipporna. Förutom de imponerande klippformationerna finns även spetsiga klippor och djupa klyftor. Området har också en rik flora och fauna med flera endemiska arter. En transfer tar dig till Kosovo, en genuin bergsby med typisk bulgarisk renässansarkitektur.

Utmanande, 18 km, + 1 160 meter, – 780 meter

Dag 5 – Vandringsfri dag med besök i Bachkovo kloster och Plovdiv

Denna dag går i kulturens tecken. Efter frukost väntar en chaufför på att ta dig till Bachkovo kloster. I klostret finns en ikon av Jungfru Maria som sägs kunna utföra mirakel. Färden går vidare mot Plovdiv där du kan följa med på en gratis guidad rundtur i de centrala delarna, eller så strosar du runt i den fina staden på egen hand. Framåt eftermiddagen möter du upp chauffören på nytt för dagens sista transfer till Sofia.

Dag 6 – Hemresa

Efter frukost är det dags för transfer till flygplatsen om du inte har bestämt dig för någon extra natt i Sofia.

Ladda ner broschyr

Vad ingår

 • Boende 5 nätter inklusive frukost i Trigrad (2 nätter), Lyaskovo, Kosovo, Sofia
 • Övernattningar sker på små familjeägda hotell eller B&B. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
 • Ledbeskrivning (på engelska) och kartor, en per rum
 • Bagagetransport (1 väska/person, max 20 kilo/väska)
 • Middagar dag 1-4, dryck tillkommer.
 • Transfer till och från vandringarna enligt program
 • Transfer från Sofia flygplats/Sofia centrum till Trigrad
 • Transfer från Sofia centrum till Sofia flygplats
 • Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
 • GPS-filer över vandringen finns att få
 • Praktisk information
 • Engelsktalande jourservice

Tillkommer

 • Resan mellan Skandinavien och Bulgarien
 • Luncher
 • Middag i Sofia
 • Ev entréavgifter grottor och museum
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Personliga utgifter

Tillval

Extra nätter i Sofia

Från 470:-/person i dubbelrum
Från 815:-/person i enkelrum

Hyra vandringsstavar

210:-/person och vecka

Transfer till/från flygplatsen (om extra nätter bokas)

Transfer Sofia centrum – flygplats, bil för max 4 personer: från 275:-
Transfer Sofia centrum – flygplats, bil för max 8 personer: från 510:-

Boende

Ni bor på mindre hotell eller B&B. Samtliga rum har sängkläder och handduk. Rummen har dusch och toalett på rummet.

Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell. Vi bokar dig då på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transporten kan tillkomma.

Är ni ett större sällskap eller under perioder när det är hårt bokat kan det bli nödvändigt att dela upp sällskapet på två eller flera hotell/B&B för att lösa boendet.

Svårighetsgrad

 • Snittvärde svårighetsgrad: 3,8 / 5
 • En av dagarna är medel, en är medel – utmanande och två dagar är utmanande.
 • Lederna du följer är väl markerade, men då leden går över ängar i bergen kan det vara glest mellan markeringarna.
 • Vandringen går i huvudsak längs naturstigar och traktorvägar samt över gräsängar. Kortare sträckor går längs asfalterade glest trafikerade vägar och byvägar.
 • Total sträcka att vandra är 56 km fördelad på 3 vandringsdagar. En vandringsfri dag för besök på Bachkovo Kloster samt i Plovdiv.

Tips om anslutningsresor

Tåg

Vill du resa med tåg till och från vandringen? Från Köpenhamn tar tågresan ca 46 – 50 timmar. Transfer från och till flygplatsen eller Sofia centrum ingår i anslutning till vandringsarrangemanget. Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Flyg

Du flyger till Sofia. Transfer från och till flygplatsen eller Sofia centrum ingår i anslutning till vandringsarrangemanget.

Lokala transporter

Om du väljer att stanna någon extra natt i Sofia går det tunnelbana eller buss till flygplatsen. Restid ca 20–30 minuter.

Väderkalender

Bulgarien är delat i två delar av bergskedjan som löper genom landet. De norra delarna av landet har kontinentalt klimat och de södra delarna har närmast ett medelhavsklimat. Årstiderna är tydliga, med varma och torra somrar medan vintrarna är kalla med snö som täcker en stor del av landet. Nederbördsmängden, såväl regn som snö, ligger mellan 440 – 1020 mm per år. De norra delarna av landet, och då särskilt bergsområdena, får störst andel av nederbörden. De södra delarna är torrare eftersom de skyddas av bergen. Mest regn faller under april-maj samt september-oktober. Under sommarmånaderna (juni-augusti) stiger temperaturen ofta uppåt 25-35 gr om du befinner dig på låg höjd (under 1000 m.ö.h). Kvällarna är svalare, runt 10-20 gr. Under senare delen av eftermiddagen är det vanligt med häftiga åskväder. Högre upp i bergen, över 1000 m.ö.h är temperaturen vanligtvis mellan 5-20 gr under dagtid. I september-oktober kan det vara kyligare än så.

Se pris och boka

Översikt led