I Orfeus fotspår

Rhodopibergen - möt Bulgariens mer okända sida

Vandringen I Orfeus fotspår tar dig på en minnesvärd vandring genom en del av Bulgarien som för de flesta är ganska okänd. Området inte har varit tillgängligt för besökare i någon större omfattning, vilket gör att det traditionella sättet att leva består. Du kommer därför att få uppleva det autentiska och genuina livet i de mindre byarna i Rhodopibergen. Vandringen I Orfeus fotspår går i de sydligaste delarna av Bulgarien. Det härliga klimatet tillsammans med det pastorala landskapet ger en utmärkt grund för behaglig vandring. Området är känt för sina djupa flodklyftor, stora grottor och fantastiska klippformationer. För att du ska kunna koppla av på bästa sätt har vi inkluderat alla transfers i priset.

Mer info

Sträcka 83-94,5 km
Pris från 7.120 :-

Sträcka 65-78 km
Pris från 6.775 :-

Sträcka 56 km
Pris från 6.295 :-

Rhodopibergen

Rhodopibergen ligger i området som gränsar till Grekland. Drygt 80 % av bergskedjan ligger i Bulgarien och resten i Grekland. Bergskedjan är den största i Bulgarien. Den högsta toppen finns dock inte där utan i Rilabergen. Det välbalanserade klimatet har lagt grund för den mycket diversifierade floran och faunan. Skogarna i Rhodopi är ett av UNESCO:s världsarv pga av sina unika miljöer. Området är vattenrikt med många sjöar, bäckar och källor.

Bachkovo Kloster

Efter vandringsdagarna har vi lagt en dag i kulturens tecken. Bachkovo kloster grundades år 1083 är två georgiska bröder, då området var en del av Bysantinska riket. Bröderna satt upp särskilda regler, för den tiden väldigt speciella, för klostret. Bland annat fick de boende endast dricka ett glas vin per dag och klostret skulle verka som sjukhus även för lokalbefolkningen. Klostret är idag Bulgariens näst största kloster. Kyrkorna i kloster är mycket imponerande byggnader och goda exempel den byggstil som rådde vid uppförandet. I klostret finns en ikon av Jungfru Maria, som sägs kunna utföra mirakel.

Plovdiv

Plovdiv är en kulturellt mycket intressant stad och en av Europas allra äldsta städer. Här har människor bott i över 6000 år. Här finns såväl ruiner från romarriket, Ottomanska influenser som moderna byggnader. Plovdiv är Bulgariens näst största stad med ca 350 000 invånare. Av många anses Plovdiv vara kulturhuvudstaden pga av de blomstrande konst- och musikscenerna. Här har du möjlighet att följa med på en gratis guidad tur eller bara ta en fika och betrakta folklivet.

Sofia

Sofia är en modern stad med många vackra imponerande byggnader från svunna tider. Här möts traditionellt och modernt, gammalt och nytt. Staden erbjuder ett rikt utbud av mat från olika delar av världen, cafeér, intressant arkitektur och parker som aktivt används av invånarna. Stanna gärna en extra dag i Sofia och njut av en härlig storstad.

Referenser

I Orfeus fotspår

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!