I Orfeus fotspår

Rhodopibergen - möt Bulgariens mer okända sida

Vandringen I Orfeus fotspår tar dig på en minnesvärd vandring genom en del av Bulgarien som för de flesta är ganska okänd. Området inte har varit tillgängligt för besökare i någon större omfattning, vilket gör att det traditionella sättet att leva består. Du kommer därför att få uppleva det autentiska och genuina livet i de mindre byarna i Rhodopibergen. Vandringen I Orfeus fotspår går i de sydligaste delarna av Bulgarien. Det härliga klimatet tillsammans med det pastorala landskapet ger en utmärkt grund för behaglig vandring. Området är känt för sina djupa flodklyftor, stora grottor och fantastiska klippformationer. För att du ska kunna koppla av på bästa sätt har vi inkluderat alla transfers i priset.

Mer info

Sträcka 83-94,5 km
Pris från 8.620 :-

Sträcka 65-78 km
Pris från 8.190 :-

Sträcka 56 km
Pris från 7.395 :-

Rhodopibergen

Rhodopibergen ligger i området som gränsar till Grekland. Drygt 80 % av bergskedjan ligger i Bulgarien och resten i Grekland. Bergskedjan är den största i Bulgarien. Den högsta toppen finns dock inte där utan i Rilabergen. Det välbalanserade klimatet har lagt grund för den mycket diversifierade floran och faunan. Skogarna i Rhodopi är ett av UNESCO:s världsarv pga av sina unika miljöer. Området är vattenrikt med många sjöar, bäckar och källor.

Bachkovo Kloster

Efter vandringsdagarna har vi lagt en dag i kulturens tecken. Bachkovo kloster grundades år 1083 är två georgiska bröder, då området var en del av Bysantinska riket. Bröderna satt upp särskilda regler, för den tiden väldigt speciella, för klostret. Bland annat fick de boende endast dricka ett glas vin per dag och klostret skulle verka som sjukhus även för lokalbefolkningen. Klostret är idag Bulgariens näst största kloster. Kyrkorna i kloster är mycket imponerande byggnader och goda exempel den byggstil som rådde vid uppförandet. I klostret finns en ikon av Jungfru Maria, som sägs kunna utföra mirakel.

Plovdiv

Plovdiv är en kulturellt mycket intressant stad och en av Europas allra äldsta städer. Här har människor bott i över 6000 år. Här finns såväl ruiner från romarriket, Ottomanska influenser som moderna byggnader. Plovdiv är Bulgariens näst största stad med ca 350 000 invånare. Av många anses Plovdiv vara kulturhuvudstaden pga av de blomstrande konst- och musikscenerna. Här har du möjlighet att följa med på en gratis guidad tur eller bara ta en fika och betrakta folklivet.

Sofia

Sofia är en modern stad med många vackra imponerande byggnader från svunna tider. Här möts traditionellt och modernt, gammalt och nytt. Staden erbjuder ett rikt utbud av mat från olika delar av världen, cafeér, intressant arkitektur och parker som aktivt används av invånarna. Stanna gärna en extra dag i Sofia och njut av en härlig storstad.

Referenser

I Orfeus fotspår

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

I Orfeus fotspår, Trigrad - Kosovo, Plovdiv, 4 nätter, 28 sep - 2 okt 2022

Hej

Sex helnöjda Bulgarien vandrare har återvänt till Sverige. Här kommer en liten resumé.

Vi flög tidigt från Stockholm med kort ( 40 min ) mellanlandning i Wien. Vårt incheckade bagage kom inte fram till Sofia.
Men vi deppade inte för det, allt nödvändigt hade vi i våra ryggsäckar. ( handbagage).
Vi blev mötta av en chaufför på flygplatsen ( vi förklarade att vi blev lite sena eftersom vi fyllt i formulär för borttappat bagare men
han förstod inte ett ord engelska ) och blev körda till Sofia för en guidad tur. Där möttes vi av Maria, som var en kunnig, rolig och trevlig guide
som vi vandrade runt med i Sofia i två timmar. Tom en liten danslektion fick vi av henne. Hennes engelska var utmärkt.
Vidare färd mot Trigrad och tre dagars vandring. Vandringarna var fina, första dagen mycket i skog med fina floder ( extra plus att det fanns ett ölstopp
i slutet av vandringen och att vårt bagare fanns på hotellet, trots 4 timmar från flygplatsen när vi kom tillbaks till hotellet). Dag tvås vandring från Lyaskovo
var också fin med vackra vyer. Dag tre blev igen mycket skogsvandring på traktorvägar som avslutades vid de fin, fina stenbroarna. Vi som tidigare vandrat
en hel del dolomiterna och i alperna tyckte att varningarna var relativt lätta.
Hotellen var samtliga bra, i Trigrad talade de inte engelska men med teckenspråk och goole translation, gick allt utmärkt. På B&B i Lyaskovo ( fint och mysigt) fick vi hjälp av vår
Engelsktalande chaufför som tolkade till våra mycket trevliga värdpar. På det fin, fina lilla hotellet i Kosovo talade de engelska.
Maten var god och riklig. På B&B i L blev de bekymrade över att vi var tre vegetarianer, men vi accepterade kyckling och var ändå proppmätta när den kom fram efter sallad, mättade veg soppa
och risfylld paprika. De Bulgariska vinerna var mycket goda och så billiga, 150-200 kr / flaska. Vi köpte lunchmatsäck på boendet ( vitt bröd med pålägg och någon frukt samt fick våra medhavda termosar fyllda med kaffe).
I minimarketarna i byarna kompletterade vi med nötter och kex. Byarna var små, en del hus var helt fallfärdiga andra fina. Det stod övergivna bilar och småindustrier på många ställen och vittnade om en annat tid och regim.
Den yngre befolkningen verkade ha flyttat till städerna. Alla vi mötte hälsade och var hjälpsamma och vänliga.

Sista dagen med kloster och stadsvandring i Plovdiv var intressant och mycket givande. Vi valde grafittituren som var toppen.

Summa summarum. Fem härliga dagar med städer, små, små byar, fina vandringar, god mat och öl, goda viner, vänliga människor, trivsamma boenden. Vi har lärt oss mycket om Bulgarien och sett platser som var olikt där vi tidigare vandrat. Dessutom var vandringsvädret perfekt, svalt på morgonen och ca 20 grader på dagen. Härligt !

PS En liten sak till, kartor och GPS fungerade utmärkt. Första dagen var markeringarna få och vi gick lite vilse
men det berodde bara på att vi snackade för mycket och var ouppmärksammade. DS

/AnnaLena

I Orfeus fotspår, Trigrad - Kosovo, Plovdiv, 4 nätter, 28 september - 2 oktober

Kan rekommendera att vandra i Bulgarien.
Färdbeskrivning och appen gör det lätt att hitta. Transfer o boende fungerar utmärkt.
Många roliga upplevelser där kanske B&B i Lyaskovo toppar med hemtrevlig miljö, omtänksamt mottagande o hemlagad mat vid brasa.

/Karin Kussak