Vandring längs South West Coast Path

Halvön som skjuter ut åt sydväst bjuder på ett ständigt växlande väder vilket skapar härliga effekter på vyer och ljus. I klart väder känns den Walesiska kusten väldigt nära, medan det i stunder då dimman rullar in känns som om du vandrar i molnen. En vandringsresa längs South West Coast Path blir därför aldrig en annan lik. Det är troligen också ett av skälen till att många vandrare som har en lista med ”måste-göra-vandringar” har skrivit South West Coast Path allra överst på listan. Vandringsvänner i England anser att leden är en av Englands nationalskatter. Med detta sagt har vi kanske skapat höga förväntningar hos dig, men faktum är att leden erbjuder några av de bästa vandringarna du kan finna i England. Ett spektakulärt kustlandskap, ett rik lokal historia och en uppsjö av vilda djur och växter är en del av det. Därtill lägger vi ljudet av vågorna som slår in mot klipporna, smaken av färsk fich’n’chips och känslan av lugn i de pittoreska fiskebyarna. Kort sagt kommer du på en vandringsresa längs South West Coast Path uppleva en härlig mix av vad England har att erbjuda.

Smugglar-vikar

Cornwall och South West Coast är välkänt för sina så kallade smugglar-vikar. Kusten lämpade sig väldigt bra för smuggling, då kustlinjen mestadels var obebodd, några patrullerande män sågs inte till. Det smugglades bland annat te, brandy, gin, rom och tobak.

Vandringsresa längs South West Coast Path

Vi har tre olika sträckor längs South West Coast Path, och varje sträcka har olika program beroende på hur tuff du vill göra din vandring. Läs mer om de olika delsträckorna nedan. Oavsett vilken av vandringarna du väljer transporterar vi ditt bagage mellan boendena medan du vandra med lätt packning. Du bor bra på små B&B, hotell eller gästgiverier med sängkläder, handdukar och frukost.

Padstow – St Ives

Vandringen startar i Padwtow där du hittar en härlig mix av pirer, barer, restauranger och hantverksbutiker. Under vandringen till St Ives passerar du bland annat Trevose head, en av Cornwalls mest berömda uddar där får du underbara vyer över stränderna framför dig. Leden kommer ta dig in och ut ur små vikar och uddar.  När du lämnar Newquay bakom dig kommer du till den kända stranden Fistral Beach. Håll utkik efter de vilda blommorna, kryckjorna och vadarfåglarna som kännetecknar West Pentire udden som du vandrar på.

St Ives – Penzance

Vandringen startar i fina St Ives, en livlig fiskeby med en fantastisk hamn. Inne längs byns smala gränder hittar du massvis av gallerier, hantverksbutiker, caféer och restauranger. Vandringen går söderut längs den vilda och ruggade kustlinjen. Du bjuds på mysiga vikar, häpnadsväckande vyer och många sevärdheter. Under vandringen passerar du St Just, den västligaste byn i hela Storbritannien. Du vandrar över sanddyn och klipphöjder, och har också möjlighet att se delfiner leka i havet. Vandringen avslutas i Penzance.

Penzance – Falmouth

Vandringen börjar i den livliga fiskebyn Penzance med sitt överflöd av konstgallerier och hantverksbutiker. Söderut dominerar den attraktiva kusten och det fantastiska slottet ”St Michaels Mount”. Vandringen leder runt Lizard och förbi Loe Pool innan böljande bergstoppar tar över och leden vänder norrut. När leden når slutmålet Falmouth har du passerat robusta klippor, övergivna vikar, vitkalkade stugor och vackra stränder.

South West Coast Path Svårighetsgrad Sträcka Pris från Boka
Padstow – St Ives, 7 nätter Lätt – medel 98 km 8.875:- Boka»
Padstow – St Ives, 6 nätter Lätt – krävande 98 km 7.660:- Boka»
Padstow – St Ives, 5 nätter Medel – krävande 98 km 6 295:- Boka»
St Ives – Penzance, 6 nätter Lätt – medel 64 km 7.390:- Boka»
St Ives – Penzance, 5 nätter Lätt – medel 64 km 6.375:- Boka»
St Ives – Penzance, 4 nätter Medel – krävande 64 km 5.295:- Boka»
Penzance – Falmouth, 6 nätter Lätt – krävande 98 km 7.470:- Boka»