Vandringsresor till Skottland

När ljungen blommar på de Skotska hedarna blir det tydligt hur oerhört vacker världen är! Den lila ljungen, de gröna kullarna, ett knallblått vattendrag – de klara färgerna slår emot oss där vi står mitt i naturen. En vandringsdag i Skottland är variationsrik, både vad gäller årstider och natur – det kan vara en dag med strålande sol och lätt vandring eller en krävande vandring kryddad med regn och blåst. En vandringsresa till Skottland är således full av överraskningar! Förutom den fantastiska naturen finns här slott, gästgiverier och mysiga pubar. Förutsättningarna för en minnesvärd och lyckad vandring är således på plats, nämligen att kunna kombinera en härlig vandringstur med en god middag och något gott att dricka.

För oss nordbor är Skottland så likt men ändå så gränslöst olikt Skandinavien. Det vi t.ex. har gemensamt är att vi tycker om naturen och att det finns en stark vandringstradition. I Skottland finns det därför många leder att välja mellan. Karaktären på de olika lederna skiljer sig åt. Vi har flera olika program längs nio olika leder vilka presenteras närmare nedan. Vill du ha råd när du ska välja vandringsresa till Skottland hjälper vi dig gärna!

Across Isle of Skye

Upptäck den förtjusande ön Isle of Skye! Vår lagom utmanande vandringsvecka bjuder på spektakulära landskap, inspirerande geologi och en turbulent historia.  Under denna vandring kommer du att vandra längs lugna stigar, genom övergivna byar, ta en båttur till Loch Coruisk och sedan få en oförglömlig vandring genom hjärtat av Cuillinsbergen till det välkända Sligachan Hotel. Läs mer om vandringspaketet på Isle of Sky här. 

 

 

Arran Coastal Way

Ön Arran betraktas av många som ett Skottland i miniatyr. Norra delen av ön domineras av det skotska höglandets dramatiska natur med sina taggiga toppar, vindlande kammar, skrovliga glaciärnischer och djupa dalar. De södra delarna av ön representerar det skotska låglandet med sina hedar, böljande kullar och dalar, samt betesmark och lantbruk. Du kan göra vandringen runt Arran på 6 eller 7 nätter. Läs mer om paketen här.

 

 

Fife Coastal Path

Fife Coastal Path är en kustvandring på Skottlands sydöstra kust som tar dig genom vilda och spektakulära landskap. Förbi pittoreska fiskebyar och längs långa sandstränder. Vandringen startar i North Queensferry, endast 20 minuters tågfärd från Edinburgh. Leden tar dig uppför kusten och du får chans att uppleva sanddyner med vilda blommor och fjärilar. Du kan välja mellan tre olika vandringar längs Fife Coastal Path. Läs mer om dem här

 

 

Great Glen Way

Great Glen Way är en underbar vandring genom dalgångar, vackra skogar och längs kanaler som stillsamt flyter fram. Leden går längs de stora sjöarna Loch Lochy och Loch Ness. I  skogarna i området finns goda möjligheter att se både fåglar och vilt och när du har fin vy över Loch Ness ska du inte glömma att hålla utkik efter sjöodjuret Nessy. Vi har två olika program längs Great Glen Way. Läs om dem här.

 

 

Rob Roy Way

Rob Roy Way följer de vägar och stigar som användes av Rob Roy MacGregor när han var ute på sina ”rövarstråt” under 1600- och 1700-talet.  Många anser att detta är den vackraste vägen genom Skotska höglandet. Den natursköna vandringen tar dig förbi herrgårdar, gods, underbara trädgårdar och historiska lämningar. Leden går längs stränder, över hedar och genom skogar. Läs mer om vandringen längs Rob Roy Way här. 

 

 

Speyside Way


Speyside Way startar i Buckie och kommer i huvudsak att följa floden Spey genom hjärtat av Skottlands maltwhiskyregion. Vandringen är variationsrik med sträckor längs kusten och floden, genom skog och jordbrukslandskap. För dig som tycker om whisky finns det goda möjligheter till att göra avstickare till flertalet whiskydestillerier för att få smaka på trakternas egna fina whiskysorter. Väl mellan två olika program längs Speyside Way. Läs mer här.

 

 

St Cuthbert´s Way


St Cutberth’s Way är en fascinerande vandringstur genom landskapet i Northumberland. Turen har historiska förtecken och går längs gränsen mellan England och Skottland. Här är hittar du blommande ljungmarker, ängsmark, ett böljande grönt landskap och undangömda dalar. Leden följer St Cutberth’s liv från den pittoreska staden Melrose och går vidare till Lindisfarne och The Holy Island. Du kan välja mellan två olika paket, 6 nätter respektive 7 nätter. Du hittar paketen här.

 

West Highland Way

West Highland Way bjuder på ett spektakulärt landskap och det är därför förståeligt att leden är den populäraste långdistansleden i Skottland.  Skog och öppna vidder, smala stigar och vägar, flackt landskap blandat med upp- och nerförsbackar följer dig längs vägen. Under vandringen kan du njuta av vyn över den mystiska Loch Lomonds och över den stämningsfulla Rannochmyren. Längs West Highland way kan vi erbjuda sex olika program. Läs mer om dem här.

 

 

West Highland Line, vandring och tåg


Upplev något av det bästa Skottlands högland har att erbjuda med en perfekt kombination av härlig vandring och vackra tågresor längs berg, insjöar och dalar. Du vandrar genom det gröna och kuperade landskapet både längs West Highland Way och East Highland Way. Däremellan reser du med tågen West Highland Line och Jacobite Steam Train, också känt som ”Hogwarts Express”, från Harry Potter-filmerna. Läs mer om vandringen här.