Vandring längs Österlenleden

Österlenleden är en ringled med utgångspunkt Ystad. Du startar din vandring i Ystad och följer kusten upp till Kivik där leden sedan går inåt land till Alunbruket. På en vandringsresa längs Österlenleden vandrar du genom ett böljande kulturlandskap och frodiga bokskogar, längs porlande vattendrag och utmed det blånande havet. Du vandrar mellan pittoreska fiskelägen och det finns goda möjligheter till bad vid någon av de milslånga vita stränderna. Ålabodar, Stenshuvuds nationalpark, äppelodlingar och många konstnärs- och smyckesateljéer gör att vandringen blir en mycket variationsrik upplevelse. Att få möjlighet att njuta av gullvivorna som blommar vid Brösarps backar eller få se vitsippsfälten vid Stenshuvud är något vi önskar alla. Varför åka så långt bort när Sverige är så vackert?

Ales Stenar

Högt uppe på åsen, med vidunderlig utsikt ligger Sveriges största bevarade fornlämning. Ales stenar som omfattar totalt 59 stenblock i form av ett 67 meter långt och 19 meter brett skepp. Gångstigarna hit upp från hamnen och från byn är vältrampade, stenarna är välbesökta turistmål som verkligen ger lön för mödan. Om du startar din vandring i Ystad kommer du vandra förbi stenarna.

God mat på Österlen

I Skåne och på Österlen har god mat uppskattats i alla tider och dessa traditioner lever vidare. Det finns gott om bra gästgiverier och bykrogar som serverar allt från klassiska skånska rätter till modern gourmetmat. Kaféerna och kaffestugorna erbjuder hembakat bröd i vacker miljö och du hittar skånska läckerheter i de lokala gårdsbutikerna. Det värnas mycket om det lokalproducerade. Missa inte den Skånska ”äggakagan” med stekt fläsk och lingon – kan det smaka bättre än efter en dags vandring?

Vandringsresa längs Österlenleden

Vi har flera olika paket längs Österlenleden. Oavsett vilken av vandringarna du väljer transporterar vi ditt bagage mellan boendena medan du vandra med lätt packning. Du bor bra på små B&B, hotell eller gästgiverier med sängkläder, handdukar och frukost.

Österlenleden Svårighetsgrad Sträcka Pris från Boka
Ystad-Alunbruket, 7 nätter Medel 103 km 7.585:- Boka»
Ystad-Brösarp, 6 nätter Lätt – Medel 89 km 6.295:- Boka»
Ystad-Simrishamn, 4 nätter Lätt – Medel 55 km 4.100:- Boka»
Skillinge-Alunbruket, 5 nätter Lätt – Medel 60 km 5.585:- Boka»
Simrishamn-Alunbruket, 4 nätter Medel 48 km 4.875:- Boka»
Simrishamn-Brösarp, 3 nätter Lätt – Medel 34 km 3.625:- Boka»