Vandra längs Via Podiensis, Frankrikes populäraste pilgrimsled

Att vandra Via Podiensis är som att gå en tur i historien. Leden har varit en pilgrimsled i över tusen år och är den populäraste pilgrimsleden i Frankrike. De många människor som varje år bestämmer sig för att vandra Via Podiensis gör det för att uppleva orörda natur, antika broar och medeltida städer. Beroende på årstid kan du njuta av blomsterprakten både på platåerna och i dalarna längs leden. Frankrike har en lång och stolt mattradition vilket märks på de många lokala specialiteterna. Många av städerna har sin egen matmarknad där såväl mat som dryck finns till försäljning. Marknaderna är oftast livliga och ett ställe dit lokalbefolkningen går för att handla.

Varierad natur och kultur

Via Podiensis börjar i de vulkaniska bergen i Velay. Här är naturen kargare och mer orörd än längre fram längs leden. Leden korsar sedan den ensliga Aubracplatån som under vissa årstider bjuder på en mycket rik blomsterprakt. Här ser du också mycket boskap av, särskilt av den speciella Aubracrasen. Därefter går leden i dalen längs Lotfloden vidare förbi vingårdarna i Armagnac. Ledens sista del bjuder på underbara vyer över de snöklädda Pyrenéerna. Slutort är Saint-Jean-Pied-de-Port i Baskien. Här samlas många vandrare, antingen för att de har slutfört eller ska ge sig av på sin vandring. Natur, kultur, språk och mattraditioner förändras mellan ledens start och mål. Flera platser som finns med på UNESCOs världsarvslista passeras längs vandringen och flera av städerna är utvalda att tillhöra Frankrikes vackraste städer (Les Plus Beaux Village de France). Att vandra Via Podiensis är en härlig upplevelse för såväl öga, själ som gom!

Vandringsresa längs Via Podiensis

Leden är ca 75 mil lång och tar dig hela vägen i sydvästlig riktning från den vackra staden Le-Puy-en-Velay till St-Jean-Pied-de-Port vid spanska gränsen. Här vid spanska gränsen ansluter Via Podiensis till Camino Francés, den kanske allra mest kända pilgrimsleden, som går vidare till Santiago de  Compostela. Leden bjuder på ständiga påminnelser om historien och de många pilgrimer som har vandrat här. Vill du vandra hela Via Podiensis erbjuder vi ett 36-nättersprogram, men du kan också välja att vandra en eller ett par av de sex etapperna. Oavsett vilken av vandringarna du väljer transporterar vi ditt bagage mellan boendena medan du vandra med lätt packning. Du bor bra på små B&B eller hotell med sängkläder, handdukar och frukost.

Via Podiensis Svårighetsgrad Sträcka Pris från Boka
Le Puy en Velay – St Jean Pied de Port, 36 nätter Lätt – Krävande 738 km 36 895:- Boka»
Le Puy-en-Velay – Aumont-Aubrac, 5 nätter Medel 92 km 5 955:- Boka»
Aumont-Aubrac – Conques, 7 nätter Lätt – Krävande 111 km 7 925:- Boka»
Conques – Cahors, 7 nätter Medel – Krävande 139 km 7 740:- Boka»
Cahors – Lectoure, 7 nätter Lätt – Krävande 123 km 7 120:- Boka»
Lectoure – Aire sur l’Adour, 7 nätter Lätt – Krävande 111 km 6 995:- Boka»
Aire sur l’Adour – St Jean Pied de Port, 8 nätter Lätt – Krävande 159 km 9 860:- Boka»