Vandra Via de la Plata och upplev lugnet och stillheten på den spanska landsbygden

Att vandra Via de la Plata är en genuin upplevelse av stillhet och ro på den spanska landsbygden. Långa delar av leden går långt från allfarvägarna vilket är en stor fördel om du söker just lugnet under din vandring. Färre personer väljer att vandra Via de la Plata jämfört med många av de andra kända pilgrimslederna. Det gör dock att lokalborna är mycket intresserade av de som kommer. Här får du lätt hjälp om du skulle behöva. Ensligheten längs leden ställer lite större krav på dig som vandrare. Var beredd på att det kan vara svårt att hitta någon att fråga från tid till annan och att det bitvis är långt mellan byarna. Via de la Plata går genom ett fascinerande och varierat landskap med storslagen natur och romerska lämningar. Vin- och fruktodlingar kommer att följa dig på vägen liksom solen, särskilt om du startar din vandring längst söderut.

Fest och fåglar

Under sensommaren är det skördesäsong och en trevlig tid att vandra Via de la Plata. Du kan då uppleva de “fiestas” som hålls i byarna längs leden. Oavsett vilken tid du väljer att vandra bör du smaka på den lokala maten. Jamón Serrano är en delikatess du inte bör missa och tycker du om vin är det inte dumt att avnjutas den tillsammans med ett lokalt vin. Under tidig höst har du chans att se många fåglar längs leden, då den går längs en av fåglarnas “flyttvägar”. Fåglarna kommer då från norr och flyger söderut till sin vinterdestination.

Vandra Via de la Plata

Via de la Plata, som betyder Silvervägen, startar i Sevilla och sträcker sig 100 mil från söder till norr genom Spanien och vidare väster ut till slutmålet Santiago de Compostela. Vägen var en romersk handelsväg mot metallgruvorna i norra Spanien, men det har konstaterats att vägen användes redan innan romartiden. Namnet Via de la Plata har uppstått genom ett fonetiskt missförstånd. Troligen härstammar det från det latinska ordet “platea”, som betyder väg. Ordet påminner om ordet för silver, “plata”, och ur detta har troligen namnet uppstått. Leden passerar genom Cáceres och Salamanca som båda finns med på UNESCOs världsarvslista och bjuder således både på kultur och historia.  Längs Via de la Plata erbjuder vi sex program där du kan välja allt från lätt till krävande vandring.

Via de la Plata / Silvervägen Svårighetsgrad Sträcka Pris från Boka
Sevilla – Mérida, 11 nätter Medel – Krävande 221 km 8.495:- Boka»
Mérida – Cáceres, 5 nätter Lätt – Medel 76 km 4.385:- Boka»
Cáceres – Salamanca, 10 nätter Medel – Krävande 223 km 8.725:- Boka»
Salmanca – A Gudiña, 11 nätter Krävande 265 km 9.825:- Boka»
A Gudiña – Ourense, 6 nätter Lätt – Krävande 113 km 4.550:- Boka»
Ourense – Santiago de Compostela, 7 nätter Medel 94 km 5.195:- Boka»