Kombinera vandring med tåg i hjärtat av Schweiziska alperna

knapp-boka2 knapp-broschyr

Att vandra längs Via Albula & Bernina i hjärtat av de Schweiziska alperna är en fantastisk upplevelse! Det är en utmaning som väntar, men också belöningar i form av slående vackra vyer.

Denna 7-nättersvandring erbjuder vi under perioden 1 juni – 13 oktober 2019

Vandring i enastående vacker alpmiljö

Att vandra längs Via Albula innebär också en vandring längs den Rätiska järnvägen.  Ett mästerverk inom ingenjörskonsten! Ett kvitto på detta är den finns på UNESCO’s lista över världsarv. Både leden och järnvägen slingrar sig i det underbart vackra landskapet i kantonen Graubünden. Från Thusis, på ca 700 meters höjd, går turen över Berninapasset på ca 2300 meters höjd och ner igen till Tirano i Italien. Landskapet växlar mellan stilla skogar, alpängar och karga bergspass. De kristallklara vattendragen och alpsjöarna glittrar i naturen. Du kan vandra längs Via Albula utan ledbeskrivning då lederna är mycket tydligt markerade. Här är nämligen ledmarkeringen en högprioriterad statlig och regional angelägenhet.

Anpassa vandringen efter önskemål och dagsform

Den här vandringen är som gjord för dig som tycker om mer utmanande vandringar i ett berglandskap, men även för dig som föredrar lite lättare vandringar. Att vandra längs Via Albula ger dig stora möjligheter att anpassa vandringen efter önskemål och smak. Vandringspaketet innehåller vissa kortare resor med tåg, men känner du för att åka fler eller längre sträckor med tåg är det bara att hoppa på tåget vid närmaste station. Längs leden är det aldrig långt till nästa tågstation. Tågpass med fria resor längs vandringen ingår så klart!

Mysiga och genuina byar

Vandringen går i kantonen Graubünden genom Albuladalen via Fourcla Crap Alvpasset ner i Val Bever. Vidare genom regionen Engadins högplatå till St. Moritz. De sista fyra sektionerna av vandringen går över Berninapasset (2300 meters höjd) ner i dalen Val Poschiavo innan den når sista stoppet i Tirano i Italien, precis på andra sidan gränsen. Njut av blandningen mellan Italiensk charm och tysk ordning!

Turen i korthet
Vandringsresan är över 7 nätter med 6 vandringsdagar.
Dag 1: Ankomst till Thusis
Dag 2: Vandring Thusis – Tiefencastel, 20 km.
Dag 3: Vandring Tiefencastel – Filisur – Bergün, 21 km
Dag 4: Vandring Bergün – Preda – Albulapasset – Spinas, 18 km. Tåg Spinas – St Moritz.
Dag 5: Tåg St Moritz – Morteratsch. Vandring Morteratsch – Berninapasset – Alp Grüm, 16 km
Dag 6: Vandring Alp Grüm – Poschiavo, 10 km
Dag 7: Vandring Poschiavo – Tirano, 19 km
Dag 8: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 105 km

Det finns andra möjligheter att lägga upp vandringen, har du egna önskemål kontakta oss för offert.

 

Klimat

Vädret i Schweiz kännetecknas av ett antal regelbundna vädermönster. De sträcker sig från snöfall under våren, till en köldknäpp i juni och sedan sol och värme under sommaren som fortsätter in på hösten.Vill du veta mer om klimatet, se vår broschyr.

Reseperiod och avresedagar
Reseperiod 1 juni – 13 oktober, valfri startdag under reseperioden.

Antal deltagare
Från 1 person och upp till 9 personer. Är ni ett sällskap med flera än 9 deltagare kontakta oss för pris.

Pris, från
8 455:-/person i dubbelrum
11 125:-/person i enkelrum

Startdatum avgör vilken säsong och vad priset blir för din vandring.
För att kontrollera pris för ditt specifika datum, klicka på Boka-knappen nedan och välj ditt datum. Detta kan du självklart göra utan att binda dig till någon bokning, så länge du avbryter innan du fyllt i dina personuppgifter.

knapp-boka2

I priset ingår
Boende 7 nätter inklusive frukost i Thusis, Tiefencastel, Bergün, St. Moritz, Alp Grüm, Poschiavo och Tirano
Övernattningar sker på små hotell eller B&B. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
Kartor och information om leden (på engelska), en per rum
Bagagetransport (1 väska/person, max 20 kilo/väska)
Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
Tågpass för valfria resor längs sträckan Thusis – Tirano med Berninaexpressen. Tågpasset är även giltigt för återresan om den sker dag 8.
Tillgång till Switzerland Mobility App/GPS-data (visar karta, led och din position)
Praktisk information
Engelsktalande jourservice

Tillkommer
Resan mellan Skandinavien och Schweiz
Resan till och från Thusis
Luncher och middagar
Reseförsäkring
Avbeställningsskydd
Personliga utgifter

Tillägg

Extranätter Thusis
Från 825:-/person i dubbelrum
Från 1 240:-/person i enkelrum

Extranätter Tirano
Från 680:-/person i dubbelrum
Från 980:-/person i enkelrum

Transfer i samband med ankomst till Zürichs flygplats
Transfer från Zürichs flygplats till Thusis kan beställas. Resväg ca 150 km, restid ca 2 timmar.
I samband med transfern hålls ett välkomstmöte där veckans vandring gås igenom samt introduktion till Switzerland Mobility-appen.
Om ankomst till flygplatsen är före kl 12:00 går transfern, efter välkomstmötet, direkt till boendet i Thusis.
Om ankomst till flygplatsen är efter kl 12:00 bor man första natten på ett hotell i Zürichområdet. Transfern till vandringens start sker nästa morgon. Vandringen påbörjas direkt efter framkomst till Thusis.

Pris 925:-/person, minimum 2 personer

Övrig information

Svårighetsgrad
Vandringen klassificeras som utmanade – krävande.. En stor del av vandringen går på naturstigar i alpmiljö. Branta och ibland ihållande upp- och nerstigningar finns längs vandringen. Vissa partier längs vandringen kan upplevas hissnande av personer som känner obehag för höjder. Detta gäller särskilt för vandringen ner i Val Bever-dalen. Snittvärde för svårighetsgraden är 4,2 / 5.
Svårighetsgraden kan minskas betydligt genom att välja att åka tåg de mest krävande partierna av vandringen. De längre sträckorna i början av vandringen kan kortas på samma sätt. Tågpasset ingår i vandringens pris. Ingen förbokning av biljetter behövs, utan det är bara att hoppa på tåget från vald station längs leden.
Underlaget är nästan uteslutande naturstigar och grusvägar. Underlaget kan vara löst, stenigt och ojämnt. Endast kortare sträckor genom byar är på asfalt.
Vandringsstavar rekommenderas, särskilt för vandringar nerför.
Leden är välmarkerad.

Boende
Du bor i första hand på små privatägda hotell och B&B. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell. Vi bokar dig då på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transporten kan tillkomma.

Broschyr
Vill du läsa mera om vandringsresan kan du skriva ut och läsa vår broschyr.

Mera information och bokning
Har du frågor eller vill boka vandringsresan gå in på vår kontaktsida eller ring 0430 – 620 21. Du kan även boka resan här: Boka resan

Reseskydd
I våra vandringsarrangemang ingår inte reseförsäkring eller avbeställningsskydd. Det är upp till dig som resenär att se över att du har ett fullgott reseskydd innan du bokar en resa.
Vi kan starkt rekommendera Gouda’s avbeställningsförsäkring med tillägg för ”resans syfte”, då denna skyddar dig ifall syftet med resan förloras av en skada. Tänk på att försäkringen bara gäller för personer skrivna på samma adress, varför ett resesällskap som inte bor tillsammans kan behöva boka olika försäkringar för respektive person. Vi hjälper dig gärna med att teckna en försäkring.

Läs mer om reseskydd