Upptäck Ticinos höjdpunkter - medeltida slott, fridfulla dalar och glittrande sjöar

knapp-boka2 knapp-broschyr

Att vandra i Ticino är en njutning för såväl själ som gom. Här är dalarna glest befolkade och vandringsvägarna bjuder på läckra panoramavyer. Städerna sjuder av liv och de många sjöarna glittrar i solen. Luganosjön är inget undantag! Kanske vill du krydda din vandringsresa med en båttur på sjön för att njuta av landskapet från en annan synvinkel. Ticino är Schweiz sydligaste kanton och också den mest solsäkra. Hit kommer många schweizare, tyskar och andra turister för att möta våren tidigt. 

Denna 6-nättersvandring erbjuder vi under perioden 30 mars – 12 oktober 2019. Startdag lördagar. Det går att starta andra dagar mot ett tillägg.

Ett Italien i miniatyr

Ticino är ett Italien i miniatyr. Här talas italienska som förstaspråk. Invånarna känner sig dock varken som schweizare eller italienare, utan de kallar sig helst ticinesare. Precis som italienarna uppskattar de god mat. Till maten kan du gärna passa på att smaka det vita Merlotvinet som görs i Ticino. Produktionen är inte så stor, så det exporteras sällan. Trots de starka italienska influenserna råder här tysk ordning. Även när det gäller lederna som är mycket tydligt markerade. Här är nämligen ledmarkeringen en högprioriterad statlig och regional angelägenhet.

Historiens vingslag

Att vandra i Ticino betyder inte bara god mat utan också ett nedslag i historien. I Bellinzona, startort för vandringen och huvudstad i kantonen, finns tre av Schweiz mest välbevarade medeltidsslott. Slotten, Castelgrande, Montebello och Sasso Corbaro, finns med på Unescos världsarvslista sedan år 2000. Dessutom kan du ge dig in i fossilernas och dinosauriernas värld på museet i Meride. Här finns många av fynden som har hittats i det intilliggande berget Monte San Giorgio, en plats som även den finns med på Unescos världsarvslista.

Alpmiljö

Att vandra i Ticino innebär att klara av många höjdmeter såväl upp som ner, men sträckorna är ganska korta. I Lugano kan du spara benen lite genom att använda bergbanan upp till Monte San Salvatore.

Turen i korthet
Vandringsresan är över 6 nätter med 5 vandringsdagar.
Dag 1: Ankomst till Bellinzona
Dag 2: Vandring Bellinzona – Isone, 12,5 km.
Dag 3: Vandring Isone – Tesserete, 11,5 km
Dag 4:  Transfer Tesserete – Cimadera. Vandring Cimadera – Mont Bré, 13,5 km. Vandring eller kabinbana till Lugano.
Dag 5: Lugano  – Monte San Salvatore – Morcote, 12,5 km. Båt till Brusino och vandring eller kabinbana till Serpiano.
Dag 6: Vandring Serpiano – Meride – Mendrisio, 10,5 km
Dag 7: Hemresa

Totalt sträcka att vandra: 60,5 km

Det finns andra möjligheter att lägga upp vandringen, har du egna önskemål kontakta oss för offert.

 

Klimat
Klimatet i Ticino är mycket behagligt och våren kommer tidigt. Även om det fortfarande är ett alpint område, är klimatet mildare än i övriga Schweiz. Temperatur går mycket sällan under 0 grader ens på vintern men ej heller stiger den över 30 grader på sommaren. Ticino är solsäkert med ca 2200 soltimmar per år och molnigheten är inte så utbredd. Det härliga klimatet håller ofta i sig in i oktober. Vill du veta mer om klimatet, se vår broschyr.

Reseperiod och avresedagar
Reseperiod 30 mars – 12 oktober. Startdag lördagar.

Antal deltagare
Från 1 person och upp till 9 personer. Är ni ett sällskap med flera än 9 deltagare kontakta oss för pris.

Pris, från
7 795:-/person i dubbelrum
10 660:-/person i enkelrum

Startdatum avgör vilken säsong och vad priset blir för din vandring.
För att kontrollera pris för ditt specifika datum, klicka på Boka-knappen nedan och välj ditt datum. Detta kan du självklart göra utan att binda dig till någon bokning, så länge du avbryter innan du fyllt i dina personuppgifter.

knapp-boka2

I priset ingår
Boende 6 nätter inklusive frukost i Bellinzona, Isone, Tesserete, Lugano, Serpiano och Mendrisio
Övernattningar sker på hotell eller B&B. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar
Transfer Tesserete – Cimadera
Inträde till slotten i Bellinzona
Inträde till museet Monte San Giorgio
Kartor och information om leden (på engelska), en per rum
Bagagetransport (1 väska/person, max 20 kilo/väska)
Resplan med anslutningstider och instruktioner om var hotellen är belägna
Tillgång till Switzerland Mobility App/GPS-data (visar karta, led och din position)
Praktisk information
Engelsktalande jourservice

Tillkommer
Resan mellan Skandinavien och Schweiz
Resan till Bellinzona och från Mendrisio
Turer med båt och bergbana (ca CHF45,00/person)
Luncher och middagar
Reseförsäkring
Avbeställningsskydd
Personliga utgifter

Tillägg

Extranätter Bellinzona
Från 925:-/person i dubbelrum
Från 1 345:-/person i enkelrum

Extranätter Tirano
Från 885:-/person i dubbelrum
Från 1 300:-/person i enkelrum

Transfer till och från flygplats
Kontakta oss för pris.

Tillägg för annan startdag än lördag
Anna startdag än lördag är möjlig mot ett tillägg på 575:-/person.

Övrig information

Svårighetsgrad
Vandringen klassificeras som medel 2 dagar, utmanade 2 dagar och krävande 1 dag.
Snittvärde svårighetsgraden är 3,8 / 5. Svårighetsgraden är i huvudsak utifrån att det är många höjdmeter som ska klaras av. Vandringen går på vissa sträckor att göra lättare genom att använda berg- eller kabinbana.
Sträckorna är ganska korta men branta upp- och nerstigningar finns längs vandringen. Vissa partier längs vandringen kan upplevas hissnande av personer som känner obehag för höjder.
Vandringen går längs naturstigar, skogsvägar, grusvägar och kortare sträckor på asfalt. Underlaget kan vara löst, stenigt och ojämnt.
Vandringsstavar rekommenderas, särskilt för vandringar nerför.
Leden är välmarkerad.

Boende
Du bor i första hand på små privatägda hotell och B&B. Rummen har sängkläder, handduk och i de flesta fallen även badrum i rummet. Vi bokar dig i första hand på platserna som nämns i programmet men undantag kan finnas på grund av fullbokade hotell. Vi bokar dig då på närliggande ort och om nödvändigt transporterar vi dig. Kostnad för transporten kan tillkomma.

Broschyr
Vill du läsa mera om vandringsresan kan du skriva ut och läsa vår broschyr.

Mera information och bokning
Har du frågor eller vill boka vandringsresan gå in på vår kontaktsida eller ring 0430 – 620 21. Du kan även boka resan här: Boka resan

Reseskydd
I våra vandringsarrangemang ingår inte reseförsäkring eller avbeställningsskydd. Det är upp till dig som resenär att se över att du har ett fullgott reseskydd innan du bokar en resa.
Vi kan starkt rekommendera Gouda’s avbeställningsförsäkring med tillägg för ”resans syfte”, då denna skyddar dig ifall syftet med resan förloras av en skada. Tänk på att försäkringen bara gäller för personer skrivna på samma adress, varför ett resesällskap som inte bor tillsammans kan behöva boka olika försäkringar för respektive person. Vi hjälper dig gärna med att teckna en försäkring.

Läs mer om reseskydd