Vandringsresor till Schweiz

Ett besök i Schweiz är en ren och sann njutning för öga, själ och gom! Är resan dessutom en vandringsresa till Schweiz, då har man verkligen valt rätt destination. Schweiz centrala läge i Europa skapar en härligt blandning av språk och kulturer inom landet. Här pratas lika gärna italienska, tyska eller franska som schweizertyska. Den italienska charmen blandas med den tyska ordningen. Lägg därtill god mat, goda viner, ett härligt klimat att vandra i och väl underhållna och markerade leder! Naturen är för det mesta alldeles utanför dörren, så en vandringsresa till Schweiz har alla förutsättningar att bli riktigt lyckad.

Schweiz karaktäriseras av tre stora landskapsområden. Alperna, som går i en båge tvärs över landet och tar upp mycket av landytan. Jurabergen sträcker sig från Genève till områdena runt Basel och Zürich. Mitt emellan ligger ett böljande område som går från Constancesjön till Genèvesjön. Alla tre områdena bjuder på många naturpärlor.

Den som trodde att Matterhorn var den enda “tobleronetoppen” i de Schweiziska alperna måste tänka om. Här finns massor med höga toppar och ånga är över 4000 meter höga. Detta innebär att du ser glaciärer och snötäckta toppar året om. På många ställen stupar bergen rakt ner i någon av de många vackra, kristallklara sjöarna.

En vandringsresa till Schweiz kan bli en utmaning, då terrängen är kuperad. Men så blir man också rikligt belönad med oerhört vackra vyer när toppen är nådd. Då smakar också maten extra bra. Besök gärna någon av de lokala tavernorna kallade Grottos som finns längs vägen. Här bjuds du lokal och genuin mat. Till det kanske ett glas vit Merlot, en specialitet från kantonen Ticino skulle smaka?

Våra vandringsresor till Schweiz går till Graubünden i öster och Ticino i söder. Båda områdena gränsar till Italien vilket märks på både kultur och språk. Nedan presenteras de olika vandringarna lite närmare.

Via Albula & Bernina

Vandringen längs långdistansleden Via Albula & Bernina är en fantastisk upplevelse! Du vandrar längs den Rätiska järnvägen som är ett mästerverk inom byggnadskonsten. Både leden och järnvägen slingrar sig i det underbart vackra landskapet i kantonen Graubünden. Landskapet växlar mellan stilla skogar, alpängar och karga bergspass. Den här vandringen är som gjord för dig som tycker om mer utmanande vandringar i alperna, men även för dig som föredrar lite lättare vandringar. Med hjälp av tåget anpassar du vandringen efter egna önskemål. Läs mer om vårt paket genom att klicka här.

 

Ticinos Höjdpunkter

Ticino är Schweiz sydligaste kanton. Här är närheten till Italien mycket påtaglig. Folket här kallar sig dock varken för italienare eller schweizare, de är helt enkelt stolta ticinesare. Hit kommer många för att möta våren tidigt. Här är dalarna glest befolkade medan städerna sjuder av liv. Vandringslederna i bergen bjuder på många vackra panoramavyer, inte minst över Luganosjön. Vår vandringspaket genom Ticino går från den välmående och historiskt betydelsefulla staden Bellinzona. Längs vägen bjuds du många av de höjdpunkter Ticino kan erbjuda. Läs mer om Ticinos höjdpunkter här!