Camino Finisterre - den vackra vägen till "världens ände"

Vill du vandra till världens ände? Då ska du vandra Camino Finisterre. Leden börjar i Santiago de Compostela och fortsätter ut mot havet till Fisterra, som på galiciska betyder just ”världens ände”. Cap Fisterra ligger ca 85 kilometer från Santiago de Compostela och vägen dit går genom ett böljande odlingslandskap. Att vandra Camino Finisterre ger inte bara ögat och själen njutning utan även gomen. Halvväg genom vandringen kommer du fram till Cee som ligger i en fin vik. Här ska du passa på att smaka den färska fisken på någon av restaurangerna. Från Cee går leden längs slingrande genom gles tallskog. Landskapet är ljuvligt och en picknick i det fria är att rekommendera. Väl framme i Fisterra möts du av en dramatisk kustremsa och vyerna över havet och landskapet är hänförande.

Offer till gudarna

Fisterra ligger på Costa da Morte – dödens kust. Här trodde dåtidens pilgrimer att solen dog och att offer till gudarna behövdes för att hålla dem tillfredsställda. Därför var det sed att pilgrimerna skulla bränna upp sina kläder som en reningsprocess och börja det nya livet.  Man skulle också få tag i ett snäckskal att ta med sig hem från vandringen. Snäckan var inte bara ett minne från vandringen, den var också en symbol för död och uppståndelse och hade under medeltiden en särskild betydelse för pilgrimerna. Traditionen med att bära ett snäckskal fastsatt på ryggsäcken lever fortfarande kvar. Snäckskalet används också som ledmarkering på flera leder.

Vandra Camino Finisterre

Vill du fortsätt en bit till längs kusten kan du välja att fortsätta från Fisterra och vandra ytterligare en bit norrut till byn Muxia. Muxia ligger på en halvö med havet som granne både i öster och väster. Här tar vägen slut, så du kan verkligen känna att du har kommit fram till målet. Oavsett om du väljer Fisterra eller Muxia som slutmål för din vandring så transporterar vi ditt bagage mellan boendena medan du vandra med lätt dagspackning. Du bor bra på små B&B, hotell eller gästgiverier med sängkläder, handdukar och frukost.

Camino Finisterre / Till världens ände Svårighetsgrad Sträcka Pris från Boka
Santiago de Compostela – Muxia, 7 nätter Lätt – medel 119 km 5.690:- Boka»
Santiago de Compostela – Fisterra, 5 nätter Lätt – medel 89 km 3.995:- Boka»