Sagt om Vandra | Via de la Plata

Har du vandrat leden? Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter.

Skicka dina synpunkter till vandra@vandra.se eller lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan.

Tack!


 

 

Mérida – Salamanca

Via de la Plata med Kjell Bäckvall
Den längsta och en av de mindre kända vägarna till Santiago de Compostela är Via de la Plata/Silvervägen. Vi har arbetat med leden sedan 2007, men endast ett fåtal har vandrat delar av den i vår regi. Men nu är något på gång, tidigare i vår kom en guidebok på svenska och flera väljer att vandra den.

En av vandrarna som är på väg längs leden är Kjell Bäckvall från Härnösand. Förra hösten vandrade han mellan Sevilla och Mérida, nu denna höst har han fortsatt sin vandring med sällskap till Salamanca. Är du intresserad av att veta mera om årets vandring kan du läsa reseskildringen klicka här och vill du veta mera om Kjell och hans vandringar kan du titta in på hans hemsida klicka här.

 

Sevilla – Cáceres


 

Hej

Så är vi hemma igen efter nästan tre veckor i Spanien.

Allt fungerade bra. På dom två hotellen man sa sig inte ha någon bokning var det bara ’no problema’. Till Casa Grande i Alcuescar kom vi ju lite sent (ca kl 18) efter den långa dagen (inte så jobbig, men ganska tråkig efter Aljucen) med vandring från Meria. När vi kom fram satt det en skylt vid dörren med ett par telefonnummer som man skulle ringa. Lyckades förklara att vi var där nu (hon trodde först att jag ringde för att boka ett rum längre fram). Då kom hon direkt i dörren och vi lämnade vouchern till henne. Hon tittade på den, pratade med sin man, men vi förstod att dom inte väntat någon den kvällen. Men som sagt: ”No problema”. Vi fick sitta ner i en soffgrupp medan hon fixade till rummet. Frukosten dagen efter bjöd bl a på hembakade bullar o hemlagad citrusmarmelad.

Alla vi träffade på där nere var mycket vänliga. Att dom bara kunde spanska och vi kan mycket lite spanska var inga problem.

Jämfört med att vandra Franska vägen så är det större omväxling på Franska vägen. Vissa dagar var lite enformiga. T ex 14 km längs en asfaltväg ?+ 12 km genom en ekskog. Dom flesta dagarna passerades inga byar mellan start och mål. Och så är det ju inte så många som vandrar på leden. Fuskade en dag och tog bussen (Almendralejo – Merida) eftersom det började regna på eftermiddagen när vi kom till Almendralejo och prognosen för nästa dag var mycket regn. Vägen var ju fortsättningen som vi gått tidigare innan vi svängde av till Almendralejo, så vi visste vilken underlag det var: lera. Alltså mycket halt att gå i. Så vi (tillsammans med några andra vandrare) tog bussen.

Frukost ingick alla dagar. Enligt dagsprogrammet skulle det inte vara frukost i El Real de la Jara, men det var som frukost som dom andra dagarna.
Det är alltså bra att ha lite vana både från Spanien i allmänhet och från att vandra längs pilgrimsvägarna. Och man behöver kunna lite spanska, åtminstone hjälpligt förstå och kunna säga några ord.
Dom stora städerna vi passerade, Sevilla, Zafra, Merida och Caceres var ju fantastiska. I framför allt Merida och Caceres bör man absolut ha en heldag (och givetvis i Sevilla).

Hälsningar
Ingrid o Lars Olof Andersson
Via de la Plata, Sevilla – Cáceres, 16 – 31/10 2013


 

Ourense – Santiago de Compostela

 


 

Hej Stefan!

Nu är Irene och jag hemma igen efter en mycket fin vandring. Vi hade en helt otrolig tur med att få solsken på dagarna och några regnskurar nattetid då god mat och sömn gör sitt.
Första dagens tre mil slutade dock klockan nio på kvällen en kilometer innan klostret Oseira. Där stannade vi en bilist som mycket väl kände till trakten och som också skjutsade oss över bergen till Casarellos för vårt logi. Vi var cirka åtta kilometer ur led!

Vi hade gått den Camino som beskrivs i boken ”Walking the Via de la Plata” som var ett av boktipsen du gav. Boken beskriver den gamla/vanliga leden, boken är mycket detaljrik och informativ, bra att vandra efter, men i Cea har det gjorts en liten modernare led och det viste inte vi om. Den var också inte så lätta att finna på – fick oss berättat av en pilgrim i Punta Ulla. Du får en karta av oss som visar båda lederna, den du sände oss var den nyare leden det har vi förstått efteråt. Men vi hade turen med oss som träffade på en av alla dessa vänliga spanjorer. Vi tog oss en tur till klostret dagen efter, ditt tips.

Caminon går vidare via Lalin. Hotellet som vi ska till ligger i Lalin fyra kilometer vid sidan om den Caminon vi gick, det borde ha gett oss en varningssignal men någonstans utmed Caminon skulle vi ha vikit av vet bara inte var? Även nu så stannar det en vänlig spanjor om inte i en Mercedes så han kör oss ända fram till hotellet i Lalin.
Nästa dag efter cirka tre kilometer utmed vägen till Santiago så finner vi på Caminon alldeles vid ett nybyggt härbärge, mycket vackert.

Boendet har varit bra – undrar ibland över varför en spansk grandelie säng är så kort så att fötterna får hänga utanför? Men det har säkert någon anatomisk betydelse.

Tack för den här gången och på återhörande
Torbjörn och Irene
Västerhaninge 2006-05-31
Silvervägen / Via de la Plata, Ourense – Santiago de Compostela – Fisterra – Muxia – Santiago de Compostela 10 – 24 maj 2006


 

Inga kommentarer ännu.

Skriv gärna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.