Gästblogg bestiga Kebnekaise

http://vandra.se/wp-content/uploads/2016/06/Bestiga-kebnekajse-586x318-300x163.jpghttp://vandra.se/wp-content/uploads/2016/06/Bestiga-kebnekajse-586x318-300x163.jpgGästblogg bestiga Kebnekaise

Varje år packar tusentals vandrare sina ryggsäckar för att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise. Att vandra upp för Kebnekaise är för många en dröm och kräver sina förberedelser. I denna artikel summerar vi några av de viktigaste sakerna att tänka på inför din resa till Kebnekaise topp. Vill du ha ytterligare information om hur du bestiger Kebnekaise, besök gärna www.bestigakebnekaise.se

Transport
Resan till Kebnekaise börjar med att tar sig till en av landets mest nordliga städer, Kiruna. Till Kiruna går det dagligen både flyg och tåg. Flygresan från Stockholm tar cirka 1,5 timma och att resa med tåg tar cirka cirka 16 timmar.
Väl uppe i Kiruna blir nästa steg att ta sig till Nikkaloukta, där vandringsleden till Kebnekaise Fjällstation börjar. Bra att tänka på är att bussen till Nikkaloukta endast avgår två gånger per dag från Kiruna järnvägsstation. Vandringen från Nikkaloukta till Kebnekaise Fjällstation är 19 km och tar cirka 4-5 h att vandra.
Kebnekaise Fjällstation, där många väljer att övernatta, ligger vid foten av Kebnekaise. Om du inte vill bo på fjällstationen går det även bra att tälta inom området. Mot en avgift får du då till gång till servicehusets faciliteter.

Till Kebnekaise topp
Kebnekaise består av två bergstoppar: Nordtoppen som har en kal topp och Sydtoppen som har en toppglaciär.
Sydtoppen är den vanligaste toppen att bestiga och fortfarande den högsta. Eftersom Sydtoppen är en glaciär som smälter minskar den i höjd för varje år. Nordtoppen som är en kaltopp gör inte det och kommer framöver vara den högsta av de två topparna.
Vandringslederna från Kebnekaise Fjällstation går via Östra eller Västra leden.

klättrare

Den Östra leden är kortare och mer direkt. Leden går över en glaciär som innebär tuffare moment med klättring. Från Kebnekaise Fjällstation erbjuds guidade dagsturer, vilket är att rekommendera om du väljer att gå denna led. Turen via denna leden tar cirka 8 timmar.
Västra leden är en så kallad vandringsled som inte innehåller några klättringsmoment. Trots detta är det viktigt att förbereda sig och ha en god kondition inför bestigningen. Att ta sig upp till Kebnekaise via denna led tar normalt 12 timmar beroende på vandringstempo och väderförhållanden.

Vilken period ska jag bestiga Kebnekaise?
Sommarsäsongen börjar i juni och avslutas i september, där juli och augusti är den mest populära perioden att bestiga Kebnekaise. Vintertid är det utmärkt skidåkning, men var vaksam för snöstormar och laviner. Den bästa tiden under vintersäsongen är på våren, när kylan inte är för ansträngande. I juni finns det mer rinnande vatten och det kan även finnas lite snö kvar. Under september månad sjunker temperaturen och nattetid kan temperaturen vara under nollstrecket.

Några tips att tänkta på
• Gå inte själv: Du bör aldrig gå ensam på fjällen. Hitta en grupp som du kan bestiga toppen tillsammans med.

• Planera: Tänk på tiden när du börja din vandring. Det är bättre att börja vandringen tidigare på morgonen när det är ljust, så att du hinner tillbaka innan skymning.

• Väder: Titta alltid på väderleksrapporten innan du ger dig iväg. Ta hellre en dag extra med i beräkningen vid din planering. Om det riskerar att börja snöa eller hörda vindar är det bättre att avvakta bestigningen den dagen. På Kebnekaise kan vädret växla snabbt, så följ utvecklingen under hela turen.

• Toaletter: Längst leden finns det inga toaletter. Tänk på att antingen lägga stenar över eller ta med dig en påse om du behöver uträtta dina behov.

• Mobil: Täckningen i området är dåligt, så räkna inte fullt ut med att mobilen kommer att fungerar under vandringen.

Detta var några av de sakerna vi ville dela med oss av inför din resa till Sveriges högsta berg, Kebnekaise! Vill du veta mer om hur du bestiger Kebnekaise ta en titta på www.bestigakebnekaise.se. Här har vi bland annat samlat information om kläder, kängor & skor, ryggsäck, tält, sovsäck m.m. som kan vara bra att ha med sig på resan.