Att välja rätt regnkläder

http://vandra.se/wp-content/uploads/2016/05/Vandra-med-poncho-3.jpghttp://vandra.se/wp-content/uploads/2016/05/Vandra-med-poncho-3.jpghttp://vandra.se/wp-content/uploads/2016/05/Vandra-med-poncho-3.jpghttp://vandra.se/wp-content/uploads/2016/05/Vandra-med-poncho-3.jpgAtt välja rätt regnkläder

Undvik att bli blöt…

Vilket är det bästa skyddet när det regnar?

Regnet det bara öser ner… Ja, det gör det emellanåt alla fall. Det kan vara alldeles underbart med regn, men för att få utomhusvistelsen till en härligt upplevelse är det viktigt att ha rätt kläder. Det finns inget dåligt väder, det gäller bara att klä sig rätt. Vi försäker reda ut vad som är bra skydd när man ska vandra i regn.

Vandring i hällregn är underbart om man håller sig torr, men det är inte helt lätt att hitta det optimala regnskyddet som klarar av att hålla regnet borta och samtidigt ventilera bort svett.

Vandring i hällregn är underbart om man håller sig torr, men det är inte helt lätt att hitta det optimala regnskyddet som klarar av att hålla regnet borta och samtidigt ventilera bort svett.

 

Paraply
Paraplyet är tätt som ett tak och ventilationen är optimal. Perfekt på en kortare promenad, men mycket opraktiskt att använda vid fysisk aktivitet.

 

 

 

Galonställ
Ett gammalt hederligt regnställ i galon är betydligt mera praktiskt om du vill vara rörlig och ha händerna fria. Tyvärr är dock ventilationen i regel obefintlig så under en längre och fysiskt krävande vandring är du garanterat lika blöt på kroppen som om du hade varit utan galonställ.Vandra-med-poncho

Poncho
Ett betydligt bättre alternativ än paraply och galonställ är en poncho. En poncho är gjord av regntätt material som håller regnet borta. Tack vare den öppna och vida underdelen ventileras svett effektivt ut. För att skydda benen passar det utmärkt med ett par byxholkar. Jämfört med vanliga regnbyxor blir ventilationen bättre eftersom byxholkar är en mer öppen och luftig lösning. Enkla och billiga ponchos finns att få tag i för cirka 50: -. För mera slitstarka varianter får du betala drygt 1 000: -. Nackdelen med en poncho är att den prasslar när du rör dig och att den begränsar rörligheten. Vid blåst blir det mycket löst hängande material som fladdrar omkring och irriterar.


Skaljacka
Det bästa alternativet för ett rörligt och aktivt uteliv är skaljackan. Denna ska vara vind- och vattentät och kunna andas, det vill säga släppa ut svett från kroppen som vattenånga. Det finns en djungel av jackor där varje tillverkare framhåller just sitt materials överlägsna egenskaper. Skalklädernas andningsförmåga är i regel det vandligaste försäljningsargumentet när du besöker en butik. I verkligheten ser annorlunda ut. Vid fysisk aktivitet klarar nämligen inget av dessa material av att ventilera i den takt som krävs för att du inte ska bli blöt inifrån. Därför är skärning och ventilationsöppningar viktigare egenskaper som är avgörande för att du ska kunna hålla dig hyfsat torr. En bra skaljacka är väldigt dyr, så välj din jacka med omsorg!

Passform
En jacka med ett smalare, mer tätsittande snitt, upplevs som lättare och mer smidig än en jacka med rymligare snitt. Var dock observant på att du kan behöva ha plats för varma och isolerande plagg under jackan. En längre jacka ger extra bra skydd. Jackan ska vara förlängd baktill så att den skyddar när du böjer dig framåt. Testa också passformen genom att höja en arm så – jackan ska inte lyfta och lämna midjan bar.

1. Huvan
Huvan ska vara lätt att justera, sitta bra på huvudet och ge fri sikt åt sidorna. Den ska vara så rymlig att du kan ha en mössa under samt en bred och förstärkt skärm som stoppar regnet.

2. Kragen
Kragen får inte vara så vid att det regnar in. Ett mjukt tyg på insidan framtill är viktigt så att dragkedjan inte skaver mot haka och hals.

3. Dragkedjan
Idag är vattenavvisande dragkedjor standard och många jackor har inte längre någon kardborreförsedd skyddsklaff. Jackor med skyddsklaff som stängs med tryckknappar eller karborrband är att föredra under längre turer. Om dragkedjan skadas går det ändå att stänga jackan. Nackdelen med skyddsklaffar är det blir flera lager tyg som gör magen svettigare och jackan tyngre.

Skaljacka-8-med-siffror

4. Fickorna
Det är bättre med få, stora fickor, än många små. Alla fickor bör vara strategiskt placerade så att åtkomsten till dem inte hindras av axelremmar och höftbälte. Om möjligt bör du prova jackan med en ryggsäck.

5. Ärmarna
Ärmsluten ska helst gå ner en bit över händerna och justeras ofta med kardborrband. Undvik resårer, det är bättre att kunna vädra genom vida ärmslut.

6. Dragskon
Nederkanten av jackan justeras med en dragsko

7. Ventilationen
Vid kraftig ansträngning och svettning är andningsfunktionen genom tyget, oavsett material, otillräckligt i skalplagg. En bra skaljacka kräver extra ventilation i form av långa ventilationsdragkedjor så att du kan släppa ut överskottsvärme. Ju fler, längre och större vädringsmöjligheter desto bättre. Vanligen är ventilationsöppningarna placerade under armarna. En jacka med tvåvägsdragkedja gör det lättare att lufta ut överskottsvärme, men den typen av dragkedjan är ofta något mindre slitstark än en vanlig dragkedja.

Regnbyxa
Skaljackan kompletteras med en regnbyxa för att skydda benen. Självklart ska byxan först och främst vara vattentät, men det är också viktigt att den står emot vatten efter en tids slitage. Liksom hos skaljackan är det viktigt att tyget andas och att det finns någon form av ventilation för att slippa bli blöt under byxan.
Några tips vid inköp av regnbyxa:
– Kontrollera den vattentäta beläggningen, den sitter antingen utanpå eller på insidan. Sitter den inuti kan det vara värt att vända ut och in på plagget för att försäkra dig om att den vattentäta beläggningen ligger jämnt över byxan.

– Kontrollera även om det ligger trådar under tejpningen i sömmarna. Om det gör det kan byxan släppa in vatten där även om tyget i övrigt kan vara vattentätt.

– Smarta förstärkningar vid knä, insida av vader och bak är viktiga detaljer för en långlivad regnbyxa. Vid flitigt användande slits byxan som då blir mindre och mindre vattentät.

– Bensluten ska gå att spänna åt runt kängskaften så att inte fukt tränger in.

– Ventilationsöppning, i någon form, är viktig. Det finns ofta ventilation i fickorna eller på byxans långsida. Om det finns en ventilationsdragkedja på byxans nerkant och långsida blir de lätt att ta på utan att behöva ta av kängorna. Den blir dock inte lika tät.

Det finns inte något dåligt väder bara dåliga kläder!

Klicka här för en utskriftsvänlig version av “Välj rätt regnkläder”.

Inga kommentarer ännu.

Skriv gärna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.