Via Sacra

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Via Sacra, Wien - Kaumberg, 3 nätter 11-14 juli

Hej Stefan!
Tack för ett välplanerat arrangemang kring vår vandring på Via Sacra. Det var tydlig information och bra beskrivningar, snyggt förpackat och mycket personlig och bra service från er. Övernattningarna fungerade fin fint, med trevliga värdar på de lite mindre ställena. Vi hade det sammantaget mycket roligt och trevligt. Hela sista dagens vandring var i väldigt vacker natur och omväxlande i sin karaktär.

Den enda delen som vi kände inte levde upp till förväntningarna var den första dagens första ungefärliga 10 km. Att börja med att leta upp rätt tåg, plattform etc och sedan mer eller mindre vandra bland bebyggelse, bilar och på asfaltvägar - för att först efter halva dagen komma att landa i naturupplevelsen - det tycker vi inte var helt lyckat. Jag skulle hellre se exempelvis följande två alternativ.

1. Inget boende i Wien, utan första boendet är tillräckligt långt ut från Wien, så att man kan börja första dagens vandring med att bokstavligen promenera ut i naturen.

2. Om man väljer att bo i Wien, då taxi eller minibuss direkt tillräckligt långt ut till där "den mer vilda naturen börjar".

Jag förstår att olika gäster/kunder säkert har olika förväntningar och åsikter, och många kanske inte alls delar dessa tankar, men för mig och oss så är det fälten, skogarna, ravinerna, stigarna och det böljande landskapet mm det som i alla fall vi dras till. Här får sinnet möjlighet att stillas. Kanske är jag extra uppmärksam för dessa saker, eftersom jag är intresserad av hur naturen påverkar oss. Sedan kan jag förstå att många vandrare just värderar att vandra längs hela pilgrimsleden - för att det är just på den leden - men det var i alla fall för oss i sig inte av vikt.

Sammantaget. Det var totalt sett en mycket bra upplevelse! Tack!

Wien - Lilienfeld, 29 maj - 3 juni 2019

Fantastiskt! Denna resa överträffade alla våra förväntningar. Vänligheten och servicen på Alten Jagdschloss var otroligt fantastisk. Klostret i Lillenfeld var en upplevelse men det skulle kunna finnas alternativa boende med tanke på ortens storlek och de begränsningar/omständigheter som råder vid ankomst till klostret.

Vilhelm och Margareta Sköld

Wien - Lilienfeld, 1-5 maj 2019

Mycket vackrare väg än vi hade väntat oss med stor variation i landskap och miljö. Vi tog väldigt många bilder och kände oss studntals som skådisar i Sound of Music, haha! Det är en rätt tuff hike, så kom förberedd. Väl värd besväret och man var riktigt härligt trött efter varje dag.

Det var rätt mkt information, och alla kartor blev för oss rätt överflödiga, vi använde bara GPS:en. All info och bilderna längs vägen gjorde att resan kändes lite väl krånglig och inte lika vacker som den faktiskt var i verkligheten! Så tips är att kanske dela in varje dags papper (voucher, karta osv) i olika färger eller på annat sätt särskilja dom och ta nya bilder till kartorna som gör miljön rättvisa. Det var iof kul för oss att bli positivt överraskade också :) Det var lite svårt för oss att hitta till själva startpunkten från Wien (typ det enda som inte var med i er annars så rika beskrivning) och i början lite svårt att hitta leden så vi gick kanske onödigt mkt längs med vägen med mkt bilar. Dag 2 och 3 var finare med mer skog och uppe i bergen.

Bagagetransfer funkade superbra, hotell dag 1 var bra (speciellt frukosten), hotell dag 2 var verkligen i enklaste laget och frukosten och maten överlag där var inte bra (kändes som att de bara försökte komma undan så billigt som möjligt, typ frallor med plastost och utblandad apelsinjuice). Vi är inte kräsna men gillar god, vällagad mat och engagerad hotell-personal, och det saknade vi nog. Klostret i Lilenfeld var en häftig miljö, men inte att bo i. Också extremt enkelt, osköna sängar, enkel frukost osv. Efter en lång dags hike förväntade jag mig lite mer komfort (t ex var alla rum iskalla när vi om fram till ställen, så tips är att be dom som äger hotellet att ialf sätta på värmen innan).

Edit Brunner

Wien – Lilienfeld, 14-19 okt 2015

Kontakten med Vandra var mycket bra! Det gick alltid att komma i kontakt med Stefan och det märktes tydligt att han var mycket angelägen om att vår resa skulle bli bra. Genomarbetade, intresseväckande och matnyttiga programförslag.

Avreseinformationen och färdhandlingarna var mycket bra med undantag för den skrivna vandringsbeskrivningen som ibland kunde vara lite otydlig. Det i kombination med att leden inte i alla lägen var tydligt markerad, gjorde att det ibland uppstod viss osäkerhet kring hur man skulle gå. Det löste sig alltid bra, men ändå. Vore det inte för detta skulle jag inte ha något att anmärka på. Kartorna var jättebra och programmet lika så!

Genomgående trevliga människor på gasthausen och helt ok standard med tanke på priset. De båda hotellen i Wien var jättefina!

Första vandringsdagen blev lite stressig. Vi kom fram till vårt boende precis när det blivit mörkt och dimman redan låg tjock. Vi gick förbi en magnifikt vacker borgruin i början av dagen men tog inte den guidade turen man kunde ha gjort där, vilket vi gärna hade velat. Hade vi gjort det hade vi nog inte klarat av vandringen den dagen utan varit djupt i en skog när mörkret föll. Den dagen hade kanske behövt en tidigare avresa från Wien om man ska vandra så långt in i oktober som vi gjorde, för att inte få slut på dagsljus. Men detta borde inte bli ett problem för oss nästa gång vi vandrar då vi nu lärt oss ungefär hur lång tid det tar att vandra visst antal kilometer med hänsyn till terrängen och att man måste komma ihåg att när det blir mörkt så blir det mörkt. Vi kommer definitivt att återkomma till er på Vandra! Det var en fantastisk resa!

Tomas Sjöberg

Hej Tomas!

Härligt att du upplevde en fantastisk resa trots den otydliga ledbeskrivningen och att leden ibland inte är så välmarkerad. Jag har precis varit nere och gått hela Via Sacra från Wien – Mariazell och uppdaterat ledbeskrivningarna. Jag passade då också på att göra om lederna för några av dagarna för att ta bort de delar som gick längs riksvägen/landsvägen. Nu går Via Sacra över böljande kullar, i dalgångar och längs porlande vattendrag. Ravinen Falkenschlucht, en fantastiskt härlig naturupplevelse, är nu också inlagd i programmet.

//Lotta

Wien – Mariazell, 14 – 17/7 2015

Hej Stefan!
Jag hade tänkt höra av mig till dig, även om vi inte fått ett frågeformulär som vi nu gemensamt har besvarat.
Glömde kommentera Lilienfeld, intressant boende men dåliga sängar o frugal frukost, för lite mat för en vandringsdag. Tünitz däremot en pärla!

Vi är mycket nöjda o glada för vad vi fått uppleva, bra upplägg o bra info o hjälp från Vandra, med tillägget att det ibland/ofta var svårtolkat att hitta lederna o gå rätt. Därför gick vi längs cykelvägar/landsväg då det gick. Inte så roligt men säkrare.
Ryggsäcken har kommit till rätta, allt fanns på plats utom fickalmanackan som innehöll viktig info. Det tar vi hand om nu. Det viktigaste var att inga uttag gjorts på bankkontot.

Stort tack och många vänliga hälsningar,
Görel

Holzschlag – Mariazell, 28/5 – 2/6 2014

Hej Emelie!

Vi har nu kommit hem efter vår resa till Österrike och Peru. Allt gick bra och båda resorna var mycket spännande.
Vandringen i Österrike blev mycket lyckad enligt vår uppfattning, upplevelserna i det andra Holzschlag skulle vi inte vilja vara utan – den dagen gav en inblick i livet på Österrikes landsbygd som man inte kan få på något annat sätt.

Vi har redan hunnit rekommendera Vandra och detta sätt att turista till bekanta. Av de som vandrar längs Via Sacra är kanske 99% österrikare (enligt våra intervjuer av Gasthaus-folk). Att få vandra genom skogar, över ängar, genom byar och småstäder och enbart få träffa österrikare är ett perfekt sätt att lära känna ett främmande land. Att alla övernattningar sker hos familjeföretag gör också att man kommer nära österrikarna.
Vi har en liten kommentar till vandringsleden. I Annaberg går det en vandringsled ner till vänster strax efter busstationen. Om man följer den slipper man att följa bilvägen.

Många hälsningar och tack för hjälpen med denna semester!
Anders & Britt Wallgren