Camino Portugués da Central, Tui – Santiago de Compostela

Har du vandrat leden?

Då vore vi ytterst tacksamma om du ville dela med dig av dina erfarenheter. Skicka dina synpunkter till info@vandra.se så lägger vi dem här.

Tack!

Tui – Santiago de Compostela, 22 – 30/9 2017

Hej

En liten reflektion från vår vandringsvecka i Spanien. Tui- Santiago de Compostela.

Först och främst, en stor eloge till er på Vandra. För ert engagemang och proffsighet. Allt informationsmaterial inför resan var jättebra, tack.

Allt klaffade perfekt.

+Alla hotellen under vandringen var mycket bra. Maten fantastisk överlag. Frukosten mycket bra förutom på 1 hotell där den var mycket enkel men god, men eftersom vi trodde att alla frukostar skulle vara så var det bara kul. Det 1 stjärniga i Caldas de Reis var i mångt och mycket bäst. Bra service, trevlig personal bra mat och rum.

– Avståndsberäkningarna stämde inte, vi gick längre. Eftersom det står så exakt angivet kanske det är bättre att det står ca. Kaffe/lunchställena var inte heller så många. Lämna gärna ett tips att ta med matsäck, Mycket trevligt att sitta ute i naturen och äta en lunch/ mellanmål än att gå och vänta på att ett ställe ska dyka upp. Vi kom på det dag 3 och sedan var det inga problem.

På det sista matstället i Compostela var servicen inte så bra. Kanske för att den varit mycket bra övrig tid. Vegeterianen fick kött och sedan, ingenting och ingen förklaring. Skaldjursallergikern fick inget sådant alternativ. Och vi fick be flera gånger om att få in en ny flaska vin. (nej vi hade inte druckit 20 flaskor före ;)) En tv stod på hela tiden plus musik i högtalarna, svårt att prata då.

Och prata ville vi.

Önskemål: Frukosten på samtliga hotell serveras 08.00. Några kunde tidigarelägga den då vi ville komma iväg. Hade det varit 30 grader hade det varit nödvändigt att komma iväg.

Middagarna serverades klockan 21. och det är lite sent om man ska upp. Vi satt aldrig kvar och hängde med de goda 3 rätterna tog ju sin lilla tid.

Jag ser att det blev mycket – men så är det inte. Det totala intrycket är 9,8 på en 10 gradig skala, alla är jättenöjda!

Vandringen i sig var helt magisk med den naturen och de trevliga människorna vi mötte.

En glad och nöjd hälsning från

Inger Andersson

Hej Inger,

Vad kul att höra från dig och vad glada vi blir för allt beröm J

Verkligen roligt att höra att du är så nöjd med resan. Det är alltid bra för oss att få återkoppling efter avslutad vandringsresa – både bra och mindre bra. Då har vi chans att utvecklas och förbättras.

Ang lunch brukar vi nämna i vår avreseinformation att man kan köpa med sig lunch från övernattningen eller ett cafe. Detta eftersom det på vissa sträckor inte finns så många alternativ att välja på. Och det är alltid bra att ha något att tugga på när hungern plötsligt faller på. Ledsen om denna information inte framkommit ordentligt till er.

När det gäller avstånd och sista matstället ska vi se över detta. Tråkigt att få en sådan avslutning, men som jag förstår dig är du väldigt nöjd och förhoppningsvis är det alla goda stunder som du framförallt kommer minnas.

Än en gång – stort tack för att du tog dig tid att skriva till oss.

/Anna

Hej igen,

Den sista måltiden var inte dålig men visst var det något minus men det kan vara i skenet av de andra som var toppen. 1 kvällen i Santiago bjöd personalen på en upplevelse vi aldrig glömmer i form av mycket, jättegod mat o vin och en service som var helt fantastisk. Och även de andra hotellen var jättebra.

Och vi hade läst på men dag 2 var en söndag och då var matställe 1 utan mat, enbart kaffe. Ställe 2 var abonnerat men ställe 3 var desto bättre, öppet och lokalbefolkningen ville prata fotboll med oss och vi hade jättekul. Tur att vi fick gå dit! Och hunger är en bra krydda!

Vi kommer helt säkert att höras/Inger

Tui – Santiago de Compostela, 2-10 sep 2017

Bagagetransporten fungerade väldigt bra; hotellen ej så mysiga som vid tidigare vandringar i Portugal och Italien men helt acceptabla rena ställen.Vi föredrog vegetarisk mat men det är ett svårt kapitel på vissa ställen under resan… Guideboken på engelska upplevde jag svår! Som helhet bra resa, återkommer gärna.

Pirkko Santakangas

Tui – Santiago de Compostela, 20-28 sep 2015

Strålande fin vandring. Lagom kuperad. Mycket passande för en 75-åring.

Anna Wahlström

Tui – Santiago de Compostela, 25/9 – 3/10 2013

Hej Stefan!

Ett stort tack för fixande och trixande med vår resa till Spanien 25/9-3/10, där vi vandrade från Tui till Santiago de Compostela. Vi är jättenöjda!

Taxichauffören som körde oss till Tui tyckte att vi absolut skulle vandra in i Portugal och se staden Valenca.

Så vi började vår första vandringsdag med att äta en jättefin frukost på hotellet i Tui, ”vandra bakåt” några kilometer över floden in i Portugal, fika på ett tjusigt hotell vid den gamla borgen och gå runt på gatorna i Valenca med sol och värme.

Dag två och tre regnade det. Lika mycket som det hade regnat under hela sommaren i Galicien stod det någonstans! Det var bara att vandra på och på kvällen väntade ju en torr och bekväm hotellsäng. . . . . .
Allt har fungerat och vi är som sagt jättenöjda!

Stort tack från

Christine Sandström och Marianne Hedberg

Tui – Santiago de Compostela 16 – 23/9 2013

Hej!

I går var vi ute och vandrade tillsammans i det fina höstvädret. När vi fikade reflekterade vi över vår fantastiska resa. Vi har upplevt så mycket tillsammans, träffat så många spännande människor från när och fjärran, samtalat om stort och smått, skrattat och varit berörda av varandras berättelser och med värme minns vi vår gemensamma upplevelse i katedralen i Santiago de Compostela. Vi satt på bästa plats. Alla vi träffat under vägen var där kl 12.00

Du har gjort ett toppenbra jobb, Stefan! All information som du sände till oss före resan har varit bra och utförlig. Vi var förberedda på det mesta. Våra flyg klaffade perfekt och taxitransporten till Tui var bra. Alla hotell har varit till belåtenhet och för det mesta har maten varit god. Transporten av våra väskor har fungerat klanderfritt. Bussen tillbaka till Porto var också OK.

Tyvärr går Pilgrimsleden ofta utmed trafikerade vägar, men det är ju som det är i ett modernt samhälle. Vi talade med ett antal rutinerade vandrare som sa att det är finare vandringsleder när man går den norra vägen. Det får bli en annan gång.

Här följer några synpunkter:
• Vi hade inga problem att ta med stavar på flyget till Porto. Men när vi skulle åka hem blev det tvärstopp i säkerhetskontrollen. Vi fick gå ur den långa kön, gå tillbaka till incheckningen och tränga oss före en lång kö för att få våra stavar skickade separat. Sedan fick vi snällt ställa oss i kö igen. Du kanske skulle upplysa om att det är bra att ha periskopstavar som får plats i resväskan. Är det ett nytt problem?
• De flesta som vi träffade under vägen hade en mussla hängande på ryggsäcken. Vi undrade var de hade fått tag i den, för det såg trevligt ut. De flesta uppgav att de hade fått den av resebyrån de hade anlitat. Är detta något för ”Vandra”? Vi köpte var sin mussla när vi kom fram.
• Hotellet i Santiago de Compostela hade ingen egen middagsmatsal utan vi fick gå till en restaurang i närheten. Det var ingen höjdare. Bullrigt och medioker mat. Jag kommer inte ihåg vad restaurangen heter. Nästa dag undrade personalen på hotellet om vi var nöjda med gårdagens middag och vi svarade nej. Då ordnade de en annan restaurang som var bra. Nu när vi har facit i hand skulle vi helst ha velat välja våra egna matställen när vi kom fram till målet. Utbudet är stort.

Som du ser är vi nöjda och glada över vår resa. Många är nyfikna och vill veta hur vi har haft det och det är med glädje vi kan rekommendera ditt företag ”Vandra”.

Hälsningar från oss alla genom
Ingrid

Tui – Santiago de Compostela, 7 – 16/5 2013

Hej!

Vill bara framföra ett stort tack för planeringen av vår resa. Vi är supernöjda och vi har haft fantastiska dagar i Spanien. Det blir nog fler vandringar framöver!

Tack återigen!!
MVH Pia

Tui – Santiago de Compostela, 15 – 24/4 2013

Hej!

Vi har just kommit hem från 7 dagars underbar vandring och sedan fantastiska dagar i Fisterre och allt du bokat har fungerat toppen. Tack för allt jobb! Vi har haft sol varje dag ,alla som vandrat tidigare berättade att det regna i tre veckor och alla stigar fulla av lera så vi hade verkligen tur. Nu är där visst regn igen. Om vi får anmärka på något så var det stora opersonliga hotellet Rias bajas i Pontevedra, det kändes inte som ett hotell för vandrande pilgrimer. Och frukosten var minimal inte heller något för vandrare – annars var det ju en fantastisk stad. Sista hotellet i Santiago var också jätte fint och med en fantastisk frukost. Sedan kan vi rekommendera det hotellet vi bodde på i Fisterre: Hotel Natureza Mar da Ardora – ett litet nybyggt design hotell med en familj som var så gästfria som hade 6 rum med utsikt mot havet.

Så tack igen för en fin resa.

Vänliga hälsningar Helena och Lars

Tui – Santiago de Compostela, 10 – 18 september 2012

Hej Stefan !

Vi har just kommit hem från en mycket härlig vandring från Tui till Santiago de Compostela och sedan en avslutning i Vigo med lite extravandringar utefter havet.
Vi erhöll ett tjusigt bevis med våra förnamn ”latiniserade”.
Vi måste få tacka dig för ett utmärkt arrangemang.
Fina hotell, bra bagagetransport mellan hotellen och ett underbart väder.
Sol och mellan 25-30 grader alla dagar.
Vi återkommer och ser vad du har att erbjuda för spännande vandringar nästa år.

Med vänliga hälsning
Per och Kerstin Finnman

Tui – Santiago de Compostela, 30 augusti – 8 september 2012

Hej Stefan!

Vi är nu tillbaka från vår vandring Tui-Santiago. Det har verkligen varit en upplevelse och även strapatsrikt. Det verkar inte så långt att gå drygt två mil per dag, men det kändes på eftermiddagen då solen värmde rejält – uppåt 30 grader. Allt har fungerat mycket bra, med hotell och transfer av bagage och det var en trevlig man som hämtade oss på flygplatsen i Vigo trots att det var sent på kvällen.

Det doftade gott från eukalyptusträden när vi gick i skogen.

Vandringen genom industriområdet i Porriño var ingen höjdare, dessutom var det nästan lika långt in till centrum och hotellet därefter. Kan de inte fixa till en annan sträcka?

Det var roligt att hälsa på ortsbefolkningen när vi mötte dem i de små byarna eller vid vinstockarna, majsodlingarna mm. Tyvärr är det få som talar engelska. I Arcade fick vi balkong på vårt hotell. På andra sidan gatan låg kyrkan. På lördagskvällen var det mässa och människorna samlades, kyrkan var i princip full. I Arcade kan man också bada ”utomhus”. Härligt.

I Calde de Reyes (rätt stavat?) fanns det pool på hotellet. Vilken lycka!

I Pontevedra hade vi lite diskussion med portieren om vår middag, men han hjälpte oss med detta.
Maten mycket bra!

Framme i Santiago tappade vi bort camino-markeringarna, men vi kom fram till slut. Katedralen är ju helt fantastisk. Vi var med på pilgrimsmässan både torsdag och fredag. Det var så häftigt med det stora rökelsekaret, som svingades fram och tillbaka.

Dessutom gick vi runt i saluhallarna och tittade på bl. a all fisk som var till salu och i den stora parken.

Bästa hälsningar Annicka och Åke

Tui– Santiago de Compostela 28/5 – 5/6 2011

Hej Stefan!

Hemma igen efter ytterligare en fantastisk vandringssemester.
Vädret var på vår sida hela tiden och apostlahästarna höll ?.
Det fungerade perfekt med transfern både av oss – från flygplatsen och av väskorna mellan samtliga boenden.
Hotellen var bra, frukosten i Tui super, hotellet i Arcade låg vackert, Porrino hade vi en aning svårt att hitta(kanske var vi för trötta första dagen, perfekt med kort vandring till Pontevedra, så vi hann med den fina staden, hotellet i Santiago – nytt modernt och perfekt läge, Caldas de Reis – lite motell liknande men hade å andra sidan en fin pool ?

Jag ser redan fram emot nästa vandring…..

Tack för ett mycket bra arrangemang!
Hälsningar
Lena

Tui – Santiago de Compostela, 12 – 20/4 2010

Hej Stefan!

Som Du säkert har förstått, har vi kommit hem och ramlat in i vardagen igen som man gör.Vi vill tacka för hjälpen vi fått. Du har skött detta på allra bästa sätt. Då menar vi både vår pilgrimsresa med bokningar och informationsmaterial inför vandringen, som problemen som uppstod med askan från Island. Allt har fungerat som det ska. Hotellen har varit bra och vandringen blev som vi tänkte oss. Till och med vädret var med oss. Vi fick väl en 15 droppar regn på oss under själva vandringen (sedan regnade det ordentligt under några av kvällarna). Vi hoppas nu det ordnar sig med extrakostnaderna för natten i Madrid. Vi antar att du försöker ordna detta med Iberia och i annat fall får Du skicka räkningen till oss, så får vi försöka lösa det med våra försäkringar.

Vi tackar för din omtanke om oss och kommer med glädje att rekommendera Vandra till vänner och bekanta.

Hälsningar
Helene och Sven-Anders

Tui – Santiago de Compostela, 27/5 – 7/6 2009

Hej

Vi har vandrat pilgrimsvägen Tui till Santiago de Compostella och har nyss kommit hem igen. Vi är helt överväldigade av denna vandring. Allt har funkat jättebra efter dina anvisningar. Alla har varit vänliga och tillmötesgående.

Det är några saker som du kanske inte känner till dels är bron Ponte Nova strax norr om Arcade numera borta. Man får vada över men det funkade bra för oss. Hotell Rosalia i Padrón ligger inte vid väg N-550 utan vid järnvägsstationen cirka en km. längre åt öster.

Slutligen är Jakobspelaren i katedralen i Santiago under reparation så man kommer inte åt att krama den. Hotellen hade utmärkt standard och etapperna var inte längre än att vi 70åringar klarade av dem.
Tack ännu en gång för denna oförglömliga upplevelse.

Varma hälsningar Eva och Olle J-S