Gästblogg Fryshuset, Pilgrimskonfa Sarria – Santiago de Compostela

http://vandra.se/wp-content/uploads/2016/05/pilgrimskonfa-fryshuset.jpghttp://vandra.se/wp-content/uploads/2016/05/pilgrimskonfa-fryshuset.jpgGästblogg Fryshuset,  Pilgrimskonfa Sarria – Santiago de Compostela

Vandringskängor,-mosaik-pilPilgrimskonfa – inre och yttre vandring
– Det blir speciellt när man vandrar en längre sträcka. Särskilt när man går i tystnad. Man får tid att tänka och komma nära det som är viktigt i livet. Det säger Emma Thudén, 19 år, som blir ung ledare för Pilgrimskonfa 2016.

För femte året i rad inbjuder Fryshuskyrkan till Pilgrimskonfirmation för ungdomar i åldern 16-19 år. Emma Thudén och Ronny Saba var konfirmander förra året och blir unga ledare 2016 tillsammans med tre vuxna ledare. Bakom Fryshuskyrkan står Svenska kyrkan i samarbete med Fryshuset, fler organisationer och samarbetspartners.
Öppen atmosfär
Jag träffar Emma och Ronny i Fryshuset, Stockholm, och frågar varför de vill bli ledare.
– Förra årets grupp blev väldigt viktig för mig, säger Ronny. Det gick bra att lära känna de andra och det blev en god stämning i gruppen. Som ledare blir jag en förebild och vill bildra till att skapa trygg närvaro i gruppen, säger Ronny. Han fortsätter och berättar om att pilgrimskonfa är en process, en inre och yttre vandring. Att känna trygghet i gruppen är en förutsättning för att kunna ge sig ut i det främmande.
Emma instämmer och berättar hur hon tyckte det var förra året. Det började med att hon fick en inbjudan hemskickad per post.
– Jag har aldrig haft en tanke om konfirmation. När jag fick inbjudan började jag skratta. Jag visade för min sambo som tyckte jag att jag skulle testa. Så jag funderade och bestämde mig för att gå dit och kolla läget. Det kändes bra. Ingen var ”tokkristen” utan det var ett gemensamt sökande och öppen atmosfär, säger Emma.

 
Laga mat och äta tillsammans
Pilgrimskonfa har 15 platser för konfirmander. Gruppen träffas 7 tisdagskvällar och genomför 2 pilgrimsvandringar på hemmaplan innan man reser till Spanien och vandrar de 11 sista milen på den franska leden. Konfirmation blir det på pingstdagen i Sofia kyrka i Stockholm.
Träffarna på tisdagskvällarna börjar med middag som konfirmanderna turas om att laga. De senaste åren har det blivit vegetariska rätter.
– Att laga mat ihop med andra är kul, säger Ronny. Jag har inte gjort det så mycket förut. Man lär känna varandra och jag lärde mig också att laga mat. Kul att få bjuda på middag och det förbättrar stämningen.
Under måltiden berättas en bibelberättelse, fritt och ibland överflyttad till vår tid. Efter den fria berättelsen läses texten ur bibeln och följs av samtal kring matbordet.
– Upplägget med mat och berättelse överraskade mig och har hjälpt mig att ta till mig bibelns berättelser. Jag har fortsatt att läsa bibeln efter konfirmationstiden. Det ger mycket, säger Emma.
Efter middagen jobbar gruppen med olika teman utifrån Frälsarkransen. Ett modernt pärlarmband där pärlorna har olika innebörd, som t ex Gudspärlan, Ökenpärla, Bekymmerslöshetspärla och Tystnadspärlorna som är 6 till antalet.

Emma-och-Ronny,-foto-Pär-Fr
Klassisk pilgrimsled
Pilgrimsvandringarna på hemmaplan genomförs dels på söder i Stockholm, dels från Fryshuset genom Nackareservatet där gruppen vandrar längs Sörmlandsleden till Pilgrimscentrum i Tyresö. En vandring på ca 2.2 mil.
Vandra har planerat för gruppens resa och pilgrimsvandring i Spanien till Santiago de Compostela. Under resa och vandring har vi också fått hjälp att lösa olika situationer. Förra året fick t ex en av deltagarna allvarlig skoskav och kunde inte gå. Stefan Krantz på Vandra löste det genom att ordna fram två mountainbikes. Det gick utmärkt att ta sig fram på cykel tillsammans med gruppen, även om cykling är ”second best” i jämförelse med att gå.
Att pilgrimsvandra längs en klassisk pilgrimsled där många pilgrimer sedan medeltiden att tagit sig fram ger en speciell känsla.
– Människor, miljön med natur och små byar, mat och att det är varmare i Spanien än hemma i Sverige, bidrar till upplevelsen. Man möter många olika människor och det ger spännande intryck.  Det är speciellt att vara pilgrim. Det är jag tacksam för, säger Ronny.
Bön och närvaro
Under gruppens pilgrimsvandringar blir det kort paus varje timme och ibland längre raster, t ex vid något av de många caféer som finns i byarna. Innan gruppen fortsätter samlas alla och ber en bön. Jag frågar Emma och Ronny hur de upplever att be bön offentligt.
– Bön kändes bra ute bland folk och det kändes också stämningsfullt. Bönen gör mig mer närvarande i nuet, säger Emma.
– Det är naturligt, fortsätter Ronny. Är man pilgrim ber man. Det känns bra att be samma bön många gånger, menar Ronny.
Konfirmanderna får under pilgrimsvandringen i Spanien turas om att leda en reflektion inför gruppen kring någon av Frälsarkransens pärlor, en reflektion på morgonen och en på eftermiddagen.
– Det är spännande att ta del av vad de andra har tänkt kring pärlorna. Det blir personligt, säger Emma. Man får något att tänka på och samla sina tankar kring under vandringen. Det ger mycket under en veckas resa och vandring.

Pär Friberg
präst i Fryshuskyrkan och i Sofia församling